Avoin data – bitit yhteiseen hyvään

Julkisen tiedon avaaminen on tällä hetkellä kuuminta uutta. Avoin data. Avoin paikkatieto. Avoimet rajapinnat. Ne sanat pyörivät julkisten organisaatioiden puheissa ja esityksissä. Ja tietoa todellakin avataan. Valtionhallinnon organisaatiot ovat ensimmäisiä tietovarantojensa avaajia ja kunnat ovat seuraamassa reippaasti perässä. Myös Turku.

Julkisen tiedon avaaminen tarkoittaa yksinkertaisimmillaan sitä, että julkisilla varoilla tuotettua tietoa avataan kaikkien saataville, maksutta ja vapaasti hyödynnettäväksi. Lisäksi sen tulee olla digitaalisesti koneluettavassa muodossa. Käytännössä tietoa siis avataan verkkoon, josta se löytyy ja sitä voi ladata itselleen. Ja hyvässä lykyssä sillä voi vieläpä tehdä jotain maailmaa mullistavaa.

Sanotaan, että tieto on valtaa, joten kyllä tiedon avaaminenkin on hyödyllistä. Se edistää liiketoimintaa ja luo uusia innovaatioita, kun yritykset ja kehittäjät työstävät datasta uusia sovelluksia ja palveluita. Se parantaa kansalaisten osallistumista ja demokratiaa, kun tieto on helposti löydettävissä ja saatavilla. Ja se tehostaa yhteistyötä ja toimintaa, kun tietoa jaetaan eri hallinnonalojen kesken. Yleisesti ottaen tieto ei kulu, vaan se on sitä hyödyllisempää, mitä enemmän sitä käytetään.

Mitä tietoa Turun pitäisi avata?

Turun suunnitelmissa on aloittaa datan avaaminen ja siihen uudet verkkosivut luovat hienon mahdollisuuden. Se, mitä dataa tullaan ensimmäisenä avaamaan eli mikä tieto on asukkaan, yrittäjän, matkailijan, tutkijan tai ylipäätään tiedon tarvitsijan kannalta oleellista, onkin sitten jonkun ratkaistava. Hyviä esimerkkejä meillä on jo muilta kunnilta, mutta siihen olisi hienoa saada myös teidän mielipiteitänne. Mitä kunnan tuottamaa tietoa juuri sinä haluaisit avattavaksi? Mikä hyödyttäisi sinua omassa toiminnassasi?

Olemme kyllä tietoisia siitäkin haasteesta, että on vaikea kertoa mitä tietoa tarvitsee, kun ei tiedä mitä tietoa olisi tarjolla. Tai mikä on juuri kunnan tuottamaa tietoa. Esimerkkinä tähän voisi käyttää Helsingin jo avaamien tietoaineistojen teemoja. Näitä ovat paikkatieto, rakennettu ympäristö, tilastot ja ennusteet, talousdata, julkinen liikenne, palvelupisteet, päätöksenteko, väestö tai tapahtumat. Mutta on niitä paljon muitakin.

Nyt olisi tosi hyvä tilaisuus ideoille ja näkemyksille siitä, mitä dataa meidän tulisi ensimmäiseksi avata, kun datan avaaminen aloitetaan. Olisi muuten aika tylsää, jos onnistuisimme avaamaan vain sellaista tietoa, joka ei kiinnosta teitä, tiedon hyödyntäjiä. Mietitään siis yhdessä sopivia datasettejä verkkoon ja käyttöön!

Aiheeseen liittyen:

Kirjoittaja: Katariina Hilke
Paikkatietokoordinaattori
Hankekoordinaattori, Asuinalueiden kehittämishanke 2013-15

2 thoughts on “Avoin data – bitit yhteiseen hyvään

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*