Ei täällä mitään lemmikkejä ole

Masi ja Pirkka

Turkulaisten tarpeet ja toiveet sekä käyttötavat ohjaavat toimivan verkkopalvelun rakentamisessa. Käytettävyystestaukset havainnollistavat ongelmia ja parhaassa tapauksessa vahvistavat oletuksia.

Elokuussa Turun ammattikorkeakoulun yhteydessä toimiva ICT-Portti tutki turkulaisten testaajien kanssa nykyisen turku.fi:n palveluhakemiston ja Turkukalenterin toimivuutta. Vaikka olemmekin rakentamassa jotain ihan uutta, nykyisestä on paljon opittavaa.

Nykyään yleisin tapa etsiä tietoja on luonnollisesti Google. Mutta kun tämä vaihtoehto suljettiin pois sivuston toimivuutta tutkittaessa, yllättävät ratkaisut tulivat käyttöön.

Upeaa käytettävyystutkimuksissa aina on, ettei ole oikeita tai vääriä vastauksia. ”Vain” erinomaisia huomioita.

Navigaatio päihitti haun

Erityisesti Turkukalenterista tietoja etsittäessä käyttäjät hyödynsivät navigaatiota haun sijaan. Turku.fi:n palveluhakemiston osalta haku ja navigaatio olivat lähes tasavertaisessa asemassa. Minut tulos yllätti, kun itse käyttäjänä tukeudun hyvin nopeasti hakuun, kuten myös useat kansainväliset käyttäjätutkimukset ovat osoittaneet.

Miten sinä haet tietoa kaupungin verkkopalveluista? Onko navigaatio helpompi kokonaisuuksien hahmottamiseen ja siten tiedon löytymiseen? Tai onko kenties haku tuottanut pettymyksen?

Organisaatiolähtöisyys jyrää

Nykyisenkin turku.fi-sivuston rakentamista ohjasivat ennen kaikkea asiakkaiden tarpeet ja toiveet.

Kymmenisen vuotta sitten pyyteettömänä pyrkimyksenä oli karistella vanha organisaatioajattelu kauas taa. Kenties saimme etumatkaa byrokratiaan, mutta lähes 800 vuotta julkishallintoa on kuin aamu-usva, joka hiipii salakavalasti ja on vuosien varrella vallannut takaisin sivuston.

Niinpä testaajamme eivät löytäneet palveluhakemistosta tietoa lemmikkieläinten hautausmaasta, sillä tuttu ja läheinen termi oli kirjattu pieneläimeksi kaupungin sivuilla. Näitähän meillä kaikilla kotosalla kirmailee. ”Yllättäen” koirapuistot olivat myös vaikeasti löydettävissä kaupunkisuunnittelu-kokonaisuudesta liikunnan sijaan.

Yksi testaajista kertoikin testitietojen löytyneen helposti, kun hän alkoi ajatella asioita kaupungin virkamiehen tavoin. Emme halua käyttäjinä roolileikkiin arkisia asioita hoitaessamme, joten tästä ei voi kuin parantaa.

Käytettävyystestaus osoittaakin erinomaisesti, että vaikka teknisiä ratkaisuja voi ja pitää aina kehittää entistä paremmiksi, hyvin tehtyjen sisältöjen merkitystä ei voi korostaa liikaa. Samalla kun rakennamme uutta, mobiilissa hyvin toimivaa sivustoa, meidän pitää myös vahvasti uudistaa sisältöjämme.

Kiitos kaikille testaajille. Huomionne auttavat meitä suunnattomasti!

Seuraavat käytettävyystestaukset tehdään loppu- ja alkuvuodesta Fölin sekä lopuksi tulevan turku.fi-betan kanssa. Mutta jokaisena päivänä huomiot ja toiveet turku.fi:stä ja turkukalenteri.fi:stä ovat tervetulleita, jotta voimme poimia jyvät mukaamme tulevaan palveluun ja jättää mahdolliset akanat taaksemme.

Syyskuun puolivälissä käynnissä oleva turku.fi-sivuston kävijäkysely auttaa myös kehitystyötä. Ota osaa ja vaikuta.

Lue lisää

Kirjoittaja: Sanna Moisala
DriveTurku-projektipäällikkö, verkkopalvelut ja digitaalinen työpöytä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*