Arkkityypeillä auvoon?

Elokuinen käytettävyystestaus osoitti, että organisaatioajattelu termeineen on asettautunut syvälle turku.fi:n syövereihin pyyteettömistä aikeista huolimatta. Käyttäjiltä tulevan suoran palautteen lisäksi käyttäjäpersoonat ovat muistuttamassa meitä käyttäjänäkökulmasta kehitystyössä, erityisesti uuden rakentamisessa.

Käyttäjäpersoona (user persona) on keksitty henkilökuvaus, joka auttaa hahmottamaan käyttäjien motiiveja ja reagointia palveluun. Persoonat luodaan useimmiten noin A4:n pituisina henkilötarinoina alkaen nimestä, iästä, perhesuhteista jne.

Käyttäjäpersoonat edustavat stereotyyppisiä käyttäjiä. Asiakaspalautteista, käytettävyystutkimuksista ja kävijäkyselyistä saadun materiaalin pohjalta on koottu arkkityyppejä, A-luokan turkulaisia.

Yleensä olemme pitäneet turku.fi:n rakentamisessa ohjenuorana ”kerro asia niin kuin kertoisit sen naapurillesi/äidillesi/ystävällesi” julkishallinnon jargonin unohtaen. Toisinaan tämä onnistuu, toisinaan ei. Tällöin A-luokkalaiset tulevat apuun.

10 A-luokan turkulaista

Rheya

”Rheya” – Yuliya Libkina: Modern Cleo (Creative Commons -kuva)

 • 15-vuotias koululainen ”Rheya” asuu vanhempiensa ja sisarustensa kanssa Varissuolla
 • 22-vuotias Yo-kylässä asuva ”Tapsa” harrastaa taekwondoa ja vetää luomupiiriä opiskelun ohessa
 • 27-vuotias keskustassa avopuolisonsa kanssa asuva ”Mei” on tuntiopettajana Turun AMK:ssa ja valtuutettuna opetuslautakunnassa
 • 33-vuotiaalla asiantuntijatehtävissä työskentelevällä ”Matilla” on pienet lapset ja vaimonsa kanssa koti rakenteilla Kakskertaan
 • 37-vuotias runosmäkeläinen ”Raisa” on vaarassa syrjäytyä pitkän työttömyysjakson takia
 • 42-vuotias hallintopäällikkö ”Maija-Leena” asuu 10-vuotiaan lapsensa kanssa rivitalossa Vasaramäessä
 • 48-vuotiaalla toimitusjohtaja ”Kristiinalla” on kolme aikuisuutta lähestyvää lasta ja omakotitalo Uittamolla miehensä kanssa
 • 55-vuotias telakalla työskentelevä ”Pertti” asuu yksin Pansiossa
 • 62-vuotias ”Anja” on sairaanhoitajana kaupunginsairaalassa ja asuu yksin puutalossa Raunistulassa lasten aikuistuttua
 • 73-vuotias ruotsinkielinen ”Gunvar” tapaa leskeydyttyään ja eläkkeelle jäätyään aktiivisesti tuttaviaan ja toimii yhdistyksissä

Käyttäjäpersoonat pitävät käyttäjänäkökulman mukana sisältöjen tekemisessä ja ennen kaikkea asioinnin rakentamisessa verkkoon. Ne mahdollistavat roolileikin, kun oikeita asiakkaita ei aina ole mahdollista haastatella juuri tarvittavalla hetkellä.

Miten ja mitä verkkopalveluja 73-vuotias, ruotsinkielinen ”Gunvar” hyödyntää? Onko  42-vuotiaan kaupungilla työskentelevän ”Maija-Leenan” pääasiallinen tiedon etsintäväline tabletti?

Jokaisella persoonalla on oma tarinansa

Käyttäjäpersoonilla on oma taustansa, aivan kuin meillä kaikilla tai vaikka elokuvan roolihahmoilla. Taustatarinaa on luotu vastaamalla yleisiin persoonien laatimisessa käytettäviin peruskysymyksiin:

 1. Nimi
 2. Ikä
 3. Ammatti
 4. Perhe
 5. Arvot
 6. Tärkeät esineet ja asiat, harrastukset
 7. Miten, milloin, missä käyttää verkkopalveluja tai tuotteita (yleensäkin)
 8. Mitä kaupungin palveluja hyödyntää

Käyttäjäpersoonien kuvausta täydennetään aina uusien asiointien rakentamisen yhteydessä palvelun käyttökuvauksin. Näin pyritään myös varmistamaan, että jos esimerkiksi liikunnassa pääasialliseksi palvelukanavaksi nuorille olisi mietitty twitter, terveyspalveluja kehitettäessä huomioidaan sama kanava.

Puuttuuko listasta mielestäsi jokin turkulainen arkkityyppi, palvelujemme käyttäjä? Haluaisitko täydentää esitettyjen persoonien tarinaa? Miten sinä käytät verkkoa, sosiaalista mediaa sekä niiden palveluja ja tuotteita? Entä mitä kaupungin palveluja hyödynnät?

Näkemyksesi ja kokemuksesi ovat tervetulleita ja hyödyksi alle kommentteihin, sähköpostitse driveturku(a)turku.fi tai twitterissä @driveturku.

Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*