Maailma muuttuu

Kuvakaappaus vanhasta turku.fi-verkkosivusta.

Verkkomaailma muuttuu, Eskoseni.

Täytin viime toukokuussa 40 vuotta. Käyn läpi ilmeisesti jonkin sortin ikäkriisiä, sillä värjäsin hiukseni punaiseksi (väri alkaa onneksi jo haalistua). Tästä voinee pitää merkkinä myös sitä, että muistelen haikeana menneitä. Esimerkiksi sitä kuinka pal hauskaa ja dynaamista meillä oli, kun edellistä kertaa kun uudistimme www.turku.fi-verkkopalvelun vuonna 2005.

Siiloja räjäyttämässä

Silloin(kin) ajatuksenamme oli räjäyttää siilot ja mennä palvelut edellä. Jotain organisaatiolähtöisyydestä kuitenkin kertoo se, että silloiset ympäristövirasto, kiinteistölaitos, tekniset palvelut ja vesilaitos tekivät keskenään Asuminen ja rakentaminen, Kartat, kadut ja liikenne ja Kaupunkisuunnittelu ja ympäristö -tasot. Siksi esimerkiksi koirapuistot-kokonaisuus löytyi ainoastaan kaupunkisuunnittelu ja ympäristö -tason alta, eikä myös esimerkiksi liikunta ja ulkoilu -tasolta. Me kyllä luulimme tekevämme sisältöjä kovinkin poikkihallinnollisesti. No jälkikäteen on helppoa naureskella, mutta veikkaan, että myös tässä uudessa, tulevassa verkkopalvelussa on omat hassuutensa, kun niitä katsotaan kymmenen vuoden päästä. Niin nopeasti maailma ympärillämme muuttuu.

Lomakeviidakossa

Tuntuu, että ennen asiat olivat paljon helpompia ja yksinkertaisempia. Esimerkiksi lomakeviidakko oli vasta syntymässä. Oli hienoa, kun asiakas saatiin tulostamaan pdf-lomake verkosta ja lähettämään se maapostitse takaisin. Nyt mietitään, että lomake oikeasti olisi osa prosessia ja työnkulkua. Hommaa tulee tälläkin saralla piisaamaan, sillä Turun kaupungilla on tuhansia lomakkeita.

Verkkosivujen ohella tehdään nyt myös paljon syvempää työ- ja toimintatapojen muutosta. Kehittämisessä on tunnetusti omat kommervenkkinsä, ja se saa joskus jopa raadollisia piirteitä. Vastuunkantajia ei ole liiaksi asti. Näen, että yhteispelillä ja luottamuksen ilmapiirissä pääsemme suunnitellusti maaliin.

Loppukevennyksenä innostan katsomaan internet-arkistosta, miltä Turun verkkosivut näyttivät syksyllä 2003. Nekin tehtiin varmasti parhaassa ymmärryksessä, ihan niin kuin DriveTurkua nyt.

Kirjoittaja:
Anri Niskala
Osallisuuden erityisasiantuntija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*