Avoin data herättää kiinnostusta Turussa

Vuodenvaihteen tuntumassa käynnistettiin Turussa 6aika-strategian mukainen Kuutoskaupunkien avoin data -kärkihanke, jota Turun kaupunki toteuttaa Turun alueella tiiviissä yhteistyössä Varsinais-Suomen Lounaispaikan ja Turku Science Park Oy:n kanssa.

Projektisuunnitelmaan sisältyy paitsi Turun kaupungin toimintamallien kehittäminen tietovarantojen avaamisen osalta, myös datan avaamisen priorisointi Turku Science Parkin projektissaan aktivoimasta yritysrajapinnasta nousevien tarpeiden mukaisesti. Lounaispaikka kehittelee puolestaan hankkeessa mm. clearing house -toimintoa datan saattamiseksi kaikkien halukkaiden toimijoiden ulottuville.

Yhdessä kärkihankkeen toimijat pyrkivät aktiivisesti verkottumaan avoimen datan tiimoilta sekä alueellisesti että valtakunnallisesti sekä näkymään alan eri foorumeissa. Seuraavan kerran tapaamme 24.-25.1.2015 ESA App Campissa!

Pilottien rahoitushaku käynnistyy

Toki Turku on datan avausten osalta vielä alkumetreillä, mutta innostus asiaan tuntuu päivä päivältä kasvavan, vaikka projekti virallisesti käynnistyykin vasta tässä aivan tammikuun lopussa. Tekemiselle on siis selkeästi hyvä vire. Keskusteluja käydään kautta organisaation joukkoliikenteen datasta museoiden ja kirjastojen aineistoihin, päätöksentekoaineistosta nyt puhumattakaan.

Ensimmäinen avoimen datan pilottiprojektien rahoitushaku käynnistyy 26.1.-27.2.2015. Joitakin kiinnostavia projektiaihioita on jo saatu, mutta näitä kaivataan vielä lisää. Lisätietoja pilottihausta löytyy otsikolla 6aika – Kestävän kaupunkikehittämisen EAKR-hankehaku 26.1.-27.2.2015 osoitteesta

Kuutoskaupungit ovat datan avaamisen osalta kypsyysasteeltaan varsin erilaisia; joillakin tiedon avoimuus on jo muuttunut osaksi arkipäivän työprosesseja, ja jossakin – kuten Turussa – ollaan laatimassa periaatteita ja toimintatapoja. Tämä kypsyysasteiden erilaisuus luo mielestäni otollisen oppimisympäristön projekteille ja niissä toimiville henkilöille. Mahdollisuus kuulla toisten kokemuksista ja tehdä aktiivista yhteistyötä kuuden Suomen suurimman kaupungin kanssa tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden kehittyä ja kehittää.

Kirjoittaja: Tarja Vuorinen
Projektipäällikkö
6Aika – Kuutoskaupunkien avoin data / Turku

Tutustu myös:

6Aika – Avoimet ja älykkäät palvelut on kestävän kaupunkikehityksen strategia, jossa ovat mukana Suomen suurimmat kaupungit, ns. kuutoskaupungit Helsinki, Espoo, Vantaa, Oulu, Tampere ja Turku. Strategia on kansallisesti merkittävä: kuutoskaupungeissa asuu 30 prosenttia Suomen väestöstä. Suurimpien kaupunkiseutujen käyttö uusien palvelumuotojen kehitysympäristönä vahvistaa Suomen kilpailukykyä, koska niiden muodostama kaupunkiverkosto on riittävän suuri myös kansainvälisiin vertailuihin.

6aika-logo Vipuvoimaa EU:lta -logoEU-logo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*