Harjoittelijan kultaiset säännöt

Mallinukkien päät rivissä.

”Asiakkaat” odottavat Taitaja 2015 -finalistien käsittelyä.

– Klik, klik, nak-nak, kuuluu työhuoneemme keskittyneessä hiljaisuudessa. Kun emme ole uppoutuneet yhteiskuntaa ja työelämää syvällisesti ruotiviin keskusteluihin, saatamme tehdä vähän töitäkin. On kulunut reilu kuukausi, kun siirryin Kellonsoittajankadun humisevan kopperoni yksinäisyydestä Raulin ja Outin tiimiin.

Rauli, Outi ja minä olemme korkeakouluharjoittelijoita. Raulista on jäljellä vain muisto, Outilla vielä satunnaisia päiviä. Harjoittelut alkavat ja päättyvät. Minulla on vielä enemmän kuin puolikas jäljellä.

Työstämiemme Turun uusien nettisivujen avautuminen on aivan näillä näppäimillä. Kirjaimellisesti. Oma lohkoni on Turun ammatti-instituutin brändisivusto. TAIn muotoinen savimöhkäle on saavuttanut luonnosvaiheen. Sivulla on palluroita, bokseja, asiakokonaisuuksiksi nimettyjä neliöitä, alasivuja ja pian myös karuselli. Tämä on sitä ketterää kehittämistä.

Korkeakouluharjoittelu on opiskelijalle tilaisuus päästä kehittämään osaamistaan ja myös näyttämään kykynsä. Harjoittelijan opas neuvoo untuvikkoa seuraavasti:

Noudata hyviä peruskäytöstapoja. Saavu ajoissa paikalle. Tervehdi, esittele itsesi tuntemattomille ja kättele. Hymyile ja esiinny kohteliaan ystävällisesti. Pukeudu työn vaatimalla tavalla ja siististi. Harjoittelussa mainostat itseäsi tulevana työntekijänä joko kyseisessä tai muussa organisaatiossa.

Harjoittelijana olen sekä uhka että mahdollisuus. Yhteisissä palavereissa häälyvä mörkö, jonka läsnäolo ikävästi muistuttaa, että nettisivuille täytyy siirtää materiaalia, joka pitää vielä sortteerata. Se täytyy hoitaa kaiken muun työn ohessa! Miksi nyt, ei ole aikaa, kuka, ketä, milloin ja missä pakkoraossa! Mahdollisuutena nähtynä olen voimavara, henkilö, joka on palkattu auttamaan juuri tässä asiassa. Koska tulen organisaation ulkopuolelta, näen kaiken tuorein silmin. Pystyn mainiosti samastumaan tietoa hakevan turkulaisen rooliin. Ja mainittakoon vielä, että olen vähemmän mörösti meikannut joka ikisenä työaamuna. Tämän mahdollistaa vain ja ainoastaan liukuva työaika.

Harjoittelijan oppaan kultaisiin sääntöihin voisi lisätä vielä muutaman.

Ole itseohjautuva! Vaikka olisit joka päivä ajoissa paikalla, mutta et tiedä mistä aloittaa, valuu tiimalasi tyhjiin. Parempi vaan aloittaa jostakin. Maalaisjärjen käyttö on sallittua ja tekemällä oppii. Jos matkan varrella sattuu harhalaukauksia, osuupa sitten jatkossa maaliin. Virheiden tekeminen ei ole vaarallista, se on inhimillistä. Sitä paitsi, uudet tekemisen tavat voivat joskus synnyttää uusia käytäntöjä.

Kuuntele. Ja kerro mielipiteesi. Kauniin hymyn takana voi olla muutakin kuin pelkkää hattaraa. Todelliseen vuorovaikutukseen tarvitaan oikeaa kuuntelua. Jos selaa toisen puheenvuoron aikana nettiä tai miettii oman kuningasidean parhainta esittämistapaa, kuuntelu on jäänyt puolitiehen. Kuten kuolemaantuomitulla on oikeus viimeiseen ateriaan, on harjoittelijallakin mielipiteeseen. Vaikeneminen saattaa olla kultaa, mutta puhuminen ja vuorovaikutus, se on tapa synnyttää uusia oivalluksia.

Hyvä sinäkin olet. Aina ei napostele. Jos kukaan ei kiitä hyvin tehdystä työstä, kiitä itse itseäsi. Kun koko työyhteisö on ottanut ärrimurripastilleja, ainoa hyväntuulinen vaikuttaa mielipuolelta. Kuitenkin harjoittelu loppuu aikanaan, mutta ärrimurrien matka jatkuu. Itse haluan naiivisti uskoa siihen, että positiiviset ja negatiiviset tunnelmat tarttuvat, joten tuupataan ennemmin sitä iloa. Voit vaikuttaa ainakin yhteen ihmiseen, itseesi. Ja jos kaikki menee totaalisesti pieleen, se vasta naurattaakin. Moka on lahja ja pitkään nauraminen.. no, se pidentää ikää. Sivistystoimialan viestintätiimissä on ollut hyvä olla. Kiitos Satu, Nanna ja Marja sekä Rauli ja Outi.

Koira.

”Joko aloitetaan?” Kisaorganisaation seurallisin kaveri.

Tee asioita opiksi, ei vain hyödyksi. On toki tärkeää siirtää 50 Word-dokumenttia uusille sivuille, mutta kiinnostaako sinua harjoittelupaikassasi joku muukin? Minä olen raportoinut Klassillisen lukion ilmaisutaitolinjan 20-vuotisjuhlista ja tutustunut Taitaja 2015-kisoihin kameran takaa. Sivistystoimialalla tapahtuu! Esimerkiksi ammatti-instituutti tarjoaa monenlaisia palveluita renkaiden vaihdosta lastenhoitoon. Tämänvuotisissa Taitaja-kilpailuissa kilpaili hiusalan sarjassa peräti kaksi turkulaista. Näin reippaiden ja osaavien nuorten käsiin uskaltaa jo tukkatyylinsä luottaa. Parasta motivointia on tavata ihmisiä, joita varten työ tehdään. Hyvä Turku!

Teksti ja kuvat: Tiina Paananen
Kirjoittaja on DriveTurku-korkeakouluharjoittelija Turun kaupungin sivistystoimialalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*