Ruudun takaa

Iloinen käyttäjä koneen ääressä.On kahdenlaisia ihmisiä. Niitä, jotka suhtautuvat muutokseen lähtökohtaisesti positiivisesti ja uteliaasti, uutena mahdollisuutena. Sitten on niitä, jotka vaistomaisesti pelkäävät muutosta, nähden teknologian kehityksen johtavan ihmiskunnan tuhoon. Sitkeästä muutosvastarinnasta kielivät esimerkiksi korostettu välinpitämättömyys, vieroksuva asenne ja informaation torjuminen.

Kukaan ei ole diginatiivi syntyessään. Uuden opettelu vaatii aikaa ja vaivaa. Kehityksessä tarvitaan kuitenkin apua: käyttäjäpalautetta.

Turun kaupungin uuden verkkopalvelun etusivulla on palautekysely. Koska kyse on kehitysversiosta, on palautteen saaminen elintärkeää.

Palautteissa suurin osa käyttäjistä koki sivuston yleisilmeen miellyttäväksi. Osa käyttäjistä kuitenkin koki suurten kuvapintojen ja kuvakarusellin korostavan levottomuutta selkeyden sijaan. Sivustoa kuvailtiin moderniksi, toisaalta tylsäksi, kannustaen suurempaan rohkeuteen visuaalisuudessa.

”Askelta eteenpäin” kiiteltiin, mutta osa palautteenantajista koki kuitenkin entiset Turun kaupungin sivut paremmiksi. Toiset kokivat löytävänsä uusilta sivuilta helpommin tietoa. Osa tykkäsi sosiaalisen median nostoista, osa ei voinut sietää niitä.

Tuskastunut käyttäjä koneen ääressä.Ylivoimaisesti eniten palautteet koskivat sivuston ulkonäköä sekä ylänavigaatiota; selkeämpää ilmiasua kaivattiin, jotta käytettävyys olisi helpompaa. Sivuston sisältö, toiminnallisuudet sekä ulkoasu tulevat vielä täydentymään ja muuttumaan prosessin aikana saatujen palautteiden pohjalta.

Mitä ihminen ei ymmärrä, sitä hän pelkää. Mutta pelon kanssa voi tulla sinuiksi, antaa uudelle mahdollisuuden, tutustua siihen mikä tuntuu vieraalta, hankalalta tai pelottavalta. Muutokset vievät eteenpäin. Me Turun kaupungin DriveTurku-hankkeessa pyrimme ojentamaan auttavan käden, johon voi tarttua astuessaan uuteen digitaaliseen tilaan.

Teksti: Heta Pyhäjärvi. Kuvat: Antti Korpinen.
DriveTurku-projektityöntekijät Turun kaupungin konsernihallinnossa.

2 thoughts on “Ruudun takaa

 1. Uudet kotisivut tulevat. Makuasioista on turha kiistellä, joku voi pitää niistä tai ulkoasusta, toiset ei. On kuitenkin ylimielistä jakaa ihmiset yksinkertaisesti kahteen luokkaan, diginatiiveihin tai digitaalisuutta tai muutosta vastustaviin. Itse pidän itseäni diginatiivina, mutta uudet sivut eivät vaikuta erityisesti vanhoja paremmilta, siis minun mielestäni. Ajattelen,että olisi rakentavaa tuoda avoimesti palautetta esiin, perustella tehtyjä valintoja ja pyrkiä hyödyntämään saatua palautetta toiminnallisuuden kehittämiseksi aidosti. Mitkä ovat konkreettiset tavoitteet uusille sivuille? Miten onnistumista mitataan? Toki minut varmasti luokittellaan vastarannan kiiskeksi ja digielämän kelkasta pudonneeksi, kun en halua purematta uudistuksia niellä…

 2. Hei!

  Kiitos kommentistasi.
  Blogikirjoitukseni aloitus oli tarkoituksella räväkkä ja ytimekäs, ja ymmärrän hyvin sen tulkitsemisen provokatiiviseksi. Kuten kirjoituksessa myös totesin, käyttäjien palautteet otetaan huomioon beta-version jatkokehityksessä: ”Sivuston sisältö, toiminnallisuudet sekä ulkoasu tulevat vielä täydentymään ja muuttumaan prosessin aikana saatujen palautteiden pohjalta”.

  Halusin kuitenkin tuoda tässä blogikirjoituksessa esiin myös palautteiden poleemisuuden – sen, että ”makuja on monia”. Kaikkia ei voi miellyttää.

  Ystävällisesti,
  Heta Pyhäjärvi / DriveTurku

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*