Valoa ja kuvaa!

DT-voidemainos

Kuva: Antti Korpinen

”Nykyiset verkkosivut ovat ihan riittävän hyvät.”
”No, kaikkihan on nykyään valokuvaajia.”
”Puhelimissa on nykyään tosi hyvät kamerat.”
”Ei kuvanlaadulla ole ollut enää pitkään aikaan mitään väliä – kunhan joku kuva näkyy!”

Tällainen asennoituminen on kaatanut valtioita ja globaalejakin suuryrityksiä. Turku voisi suurena massiivisena organisaationa puskea eteenpäin vielä jonkin aikaa tällä mielenlaadulla, 2000-luvun alun arkkitehtuurilla ja luottaa oman painonsa tuomaan liikevoimaan, mutta ennemmin tai myöhemmin tulisi vastaan liikuttamaton kappale, johon tämä pysäyttämätön voima törmäisi katastrofaalisin seurauksin.

Potilas tutkimuspöydällä

Kuva: Joonas Mäkivirta

Hyvä kuva ei ole vain täytettä sivulla tai taiton elementti, joka reunustaa ja rytmittää tekstiä. Kuva voi parhaimmillaan kertoa tarinan ja vähintään antaa kävijälle nopeasti käsityksen sivun tai uutisen sisällöstä jo ennen tekstiin syventymistä.

Nykyajan laajakaistayhteydet ja matkapuhelimien nopeat verkkoyhteydet ovat muuttaneet internetin ulkonäköä ratkaisevasti visuaalisempaan suuntaan. Kuville on yhä enemmän kysyntää ja se, että sivulleen lisää muutakin kuin tekstiä ei enää tee siitä hitaasti latautuvaa käyttökelvotonta verkonpainoa.

On totta, että nykyaikaisilla puhelimilla saa kaiken muun ohessa otettua myös päteviä ja olosuhteiden rajoissa ihan hyvälaatuisia kuvia. Suuren kaupungin etusivulle ei kuitenkaan päädy ihan mitä tahansa. Meille ei annettu varsinaisia graafisia ohjeita, mutta luonnollisesti kuvien odotetaan olevan värillisiä, niin tausta- kuin johtokuvaksi kelpaavia ja eräällä tavalla neutraaleja, ei mitään Photoshop-katastrofeja tai Ylilauta-materiaalia. Ehdottomasti Safe for Work.

Nuoret naiset yökerhossa.

Kuva: Antti Korpinen (puhelinkuva)

Työskentely Turun kaupungin kuvaajana on antoisaa, työlästä ja opettavaista. Virallisina kuvaajina olemme päässeet paikkoihin, joihin emme yleensä olisi päätyneet. Työskentelyote ja lähestymistapa ovat myös olleet erilaiset – ammattimaisemmat – kuin omissa yksityisissä valokuvausprojekteissa. Enää ei ole riittänyt se, että käy kuvaamassa keikan, jättää kuvat hautumaan mieleen ja arkistoon ja kehittää ne myöhemmin kaverin bändin somesivulla jaettavaksi. Työnkulku on nopeutunut ja tehostunut; haulikkolähestymistapa on vaihtunut tarkk’ammuntaan, jossa kuvista valitaan vain pari ja niitä hiotaan ehkäpä hieman pitempään, mutta kaiken kaikkiaan aikaa kuluu huomattavasti vähemmän.

Se, että valokuvaukseen on tullut selkeämpi tavoite, tehtävä, kuin aiemmin on myös muokannut ja kehittänyt omaa kuvailmaisua hienovaraisesti, mutta ainakin omaan silmään huomattavasti. Parempaan suuntaan.

Muistakaa katsella kuviakin sillä silmällä! Alempana vielä lisää poimintoja vuoden varrelta!

Terveisin Antti Korpinen ja Joonas Mäkivirta
Kirjoittajat ovat työskennelleet DriveTurku-hankkeen valokuvaajina verkkopalvelu-uudistuksessa. Miesten ottamia kuvia näkee runsaasti eri puolilla turku.fi-sivustoa.

Kukkia kedolla

Kuva: Joonas Mäkivirta

Vanha auto

Kuva: Antti Korpinen

Kaksi herraa kättelevät

Kuva: Joonas Mäkivirta

Ilotulitus Suomen Joutsenella

Kuva: Antti Korpinen

Åbo Svenska Teatern

Kuva: Joonas Mäkivirta

Torvi

Kuva: Joonas Mäkivirta

Viulistit

Kuva: Antti Korpinen

Käsityöläinen Luostarinmäellä

Kuva: Joonas Mäkivirta

Lokki

Kuva: Antti Korpinen

Maija Vilkkumaa

Kuva: Antti Korpinen

Koira eläinsairaalassa

Kuva: Joonas Mäkivirta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*