Alastomana laboratoriossa – tule mukaan!

Kyltti ovessa: Testaus käynnissä.

Kuva: Aaron Fulkerson / Creative Commons (CC BY-SA 2.0)

Uusi turku.fi julkaistiin vajaat neljä kuukautta sitten kesän ”helteillä” hieman keskeneräisenä. Syksy onkin kulunut sisältöjen ja rakennettujen toiminnallisuuksien hiomisessa, virheiden korjailussa ja uusien ominaisuuksien kehittämisessä.

Vuosi sitten keräsimme testituloksia vanhoilta sivuiltamme, ja keväällä palautteita uuden sivustomme betaversiosta. Nyt palaamme taas käytettävyyslaboratorioon, jossa aikaansaannoksemme altistetaan röntgenkatseille ja syvälle orvaskeden alle tunkeutuvalle ronkkimiselle.

Olemme tilanneet turku.fi:n käytettävyystestauksen alaan erikoistuneelta Turun ammattikorkeakoulun, Turun yliopiston ja Turku Science Park Oy:n yhteiseltä ICT-portilta. Testaukset alkavat marraskuussa, ja niiden analyysit valmistuvat vielä loppuvuoden aikana. Testit tehdään sekä tietokoneilla että erilaisilla mobiililaitteilla.

Testaukset toteutetaan pääosin yksilötestauksina, missä käyttäjä pyrkii selviytymään arkipäivän tiedonhakuun liittyvistä haasteista sivustolla. Testin ohjaaja antaa erilaisia tehtäviä, kuten ”Etsi tietyn hammaslääkärin puhelinnumero”. Tehtävän suorituksen aikana testaajalta kysellään, miten hän tietoa hakee ja mistä syystä hän valitsi tietyn polun edetäkseen.

Turku.fi:n osalta testataan muun muassa seuraavia kokonaisuuksia:

  • Päänavigaatio ja asioiden jaottelun loogisuus sivustolla
  • Palveluiden ja perussisältöjen löydettävyys
  • Hakukoneen toiminta
  • Kohderyhmien sisällöt ja löydettävyys
  • Etusivu, uutisointi ja sosiaalisen median syötteet
  • Footerin (sivuston alaosan linkit) toiminta ja sisällöt

Testit järjestetään pääasiassa Turun yliopiston käytettävyyslaboratoriossa, jossa erilaisilla kameroilla ja laitteilla seurataan testaajan toimintaa. Koska testauksen eri osiot kattavat koko sivuston, testaustilanteet nauhoitetaan ja analysoidaan jälkeenpäin tallenteilta. Kuvanauhalta seurataan käyttäjien toimintaa muun muassa keräämällä oikeiden ja virhepainallusten määrät. Lisäksi tarkkaillaan erilaisia käyttäytymistiloja, kuten hämmennys, onnistumisen tunne tai vaikkapa turhautuminen.

Erilaiset käyttäjäryhmät huomioidaan

Koska turku.fi palvelee kaikkia kuntalaisia, pyrimme ottamaan testauksessa kaikki mahdolliset käyttäjäryhmät huomioon. Jokaiselle ryhmälle on yhteinen sarja peruskysymyksiä, joiden lisäksi ryhmille on erikseen muutama vain heitä koskeva kysymys.

Pääkohderyhmiksi on valittu

  • Nuoret (koululaiset/opiskelijat)
  • Seniorit (65+)
  • Maahanmuuttajat ja ulkomaalaiset opiskelijat
  • Työikäiset

Testauksia tehdään suomen-, ruotsin- ja englanninkielisillä sisällöillä. Käyttäjäryhmien joukosta rajataan muutama tarkempi ryhmä, kuten esimerkiksi talon rakentamista suunnittelevat tai vastikään toiselta paikkakunnalta Turkuun muuttaneet.

Ilmoittaudu testaajaksi!

Parhaillaan on käynnissä asiasta kiinnostuneiden henkilöiden metsästys. Voit siis ilmoittautua mukaan testaajaksi marraskuun testausrupeamaan. Hyvän mielen lisäksi testaajat palkitaan leffalipuilla.

”Käyttäjätestaukset ovat hyvä tapa päästä vaikuttamaan siihen, millaiselta Turun kaupungin verkkopalvelut näyttävät tulevaisuudessa ja miten ne hyvin ne palvelevat käyttäjiään. Tutkimuksessa jokaisen testaajan panoksella on suuri merkitys kokonaisuuden kannalta, sillä kaikki esille tulleet havainnot ja ehdotukset huomioidaan analyysissä. Haastankin siksi kaikki osallistumaan kehitystyöhön ja osallistumaan testauksiin!”

– Testausten toteutuksesta vastaava asiantuntija Jesse Kaukola, ICT-portti.

Testaajaksi pääset ilmoittautumalla Jesselle joko sähköpostitse jesse.kaukola(a)utu.fi tai soittamalla numeroon 040-3550 842. Ilmoittaudu mukaan 6.11.2015 mennessä.

Kirjoittaja: Harri Falck
Projektisuunnittelija
DriveTurku-hanke

P.S. Käytettävyystestauksen ohella sivustolle tehdään myös esteettömyystestaus alan asiantuntijoiden kanssa. Sen testauksen tuloksista kerromme lisää myöhemmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*