Kulttuurin aarreaitta avoimeksi

Arkistojen, kirjastojen ja museoiden aineistoja yhteen kokoava Finna.fi-palvelu avasi 9. helmikuuta avoimen rajapinnan. Kuka tahansa saa nyt käyttöönsä noin 9 miljoonan aineiston kuvailutiedot ja voi uuden haun avulla hyödyntää avoimesti yli 200 000 kuvaa suomalaisesta kulttuuriperinnöstä.

Eri organisaatioiden aineistoja kokoavan Finna.fi:n monipuolisiin aineistoihin kuuluu muun muassa valokuvia, taideteoksia, kirjoja, lehtiä, artikkeleita, karttoja, esineitä, äänitteitä, nuotteja ja videoita. Esimerkiksi Creative Commons -lisenssein merkittyjä kuvia on yhteensä 300 000 kappaletta, ja määrä tulee kasvamaan, kun uudet organisaatiot liittyvät mukaan.

Kuningas Salomon ja Saaban kuningatar, Mooses sauvoineen ja vaskitsoineen. Leijona, leopardi, peura, orava, puita, kukkia. Taustalla linna. Kuninkaan teltassa oleva merkintä mustalla langalla saattaa olla 1648.

Kuningas Salomon ja Saaban kuningatar, Mooses sauvoineen ja vaskitsoineen. Leijona, leopardi, peura, orava, puita, kukkia. Taustalla linna. Kuninkaan teltassa oleva merkintä mustalla langalla saattaa olla 1648. Kuvan omistaja: Turun museokeskus

Finna.fi:n aineisto on kaikkien kiinnostuneiden hyödynnettävissä, ja avoimen rajapinnan kautta toivottavasti erilaiset sovelluskehittäjät ja datavisualisoijat voivat näyttää, mihin kaikkeen ja miten suomalaista kulttuuriperintöä voi hyödyntää.

Finna.fi:n kuvailutiedot avataan vapaan käytön mahdollistavalla CC0 Yleismaailmallisella Public Domain -lausumalla. Kuvallisia aineistoja voi käyttää erilaisten Creative Commons -lisenssien ehdoin.

Finna on osa opetus- ja kulttuuriministeriön Kansallinen digitaalinen kirjasto -hanketta. Finnan ylläpidosta ja kehittämisestä vastaa Kansalliskirjasto yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa.

Tutustu lisää:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*