Dataa auki – miten se käy?

Datan avaamisen ei tarvitse olla raskas ja monimutkainen prosessi.

Innostus datan avaamiseen lähti 6Aika-hankkeen järjestämältä Datan avaajan mestarikurssilta maalis-huhtikuussa 2016. Mukaan lähdettiin mielenkiinnosta, mutta nopeasti huomattiin, että datan avaaminen onkin aika helppoa ja kivaa. Kurssin lopuksi tähdättiin konkreettiseen datan avaamiseen, johon valikoitui kirjaston lainausten tilastotiedot ja Turun kaupungin ulkoveistokset.

Kurssilla opittiin ainakin, missä tiedostomuodoissa data kannattaa avata. Päädyimme molemmissa koneluettavaan CSV-muotoon ja sen lisäksi helposti selailtavaan Excel-tiedostoon. Samalla keskustelimme myös datan lisenssi-, omistaja- ja lainsäädäntötiedoista, jotka saattavat vaikuttaa avaamisen yksityiskohtiin ja siihen onko avaaminen ylipäätään mahdollista.

Mutta miksi?

Onko tässä datan avaamisessa mitään järkeä ja ketä se kiinnostaa? Sitä ei voi etukäteen tietää, mutta jäämme mielenkiinnolla odottamaan. Kirjaston dataa voisi hyödyntää esimerkiksi kouluissa eri asteilla datavisualisoinneissa. Museon aineisto voisi sopia hyödynnettäväksi kulttuurimatkailun sovellusten kehittämiseen. Toisaalta esimerkiksi hackathonit ovat osoittaneet, ettei edes mielikuvitus ole rajana.

Mielenkiintoinen aihe kokosi kurssille mukaan osallistujia kaikilta toimialoilta. Omassa ryhmässämme oli edustus kirjastosta, museosta ja sivistystoimialalta. Datan avaaminen kasvattaa toimialojen välistä yhteistyötä jo sen takia, ettei kaikki tieto aina ole yhdessä paikassa.

Porthanin patsas - kuva: Tiia Suorsa

Porthanin patsas – kuva: Tiia Suorsa

Tutulta pohjalta

Aivan uudella maaperällä ei liikuta – datan avaajan mestarikurssilaiset jatkavat jo aloitettua työtä. Esimerkiksi Turun museokeskuksen kuvat löytyvät Finnasta CC BY-ND 4.0 -lisenssillä, eli kuvia voi ladata vapaasti. Kuvan yhteydessä on kerrottava kuvaajan nimi ja omistava organisaatio. Tämä on mahdollistanut jo esinekuvien käytön erilaisissa verkkopohjaisissa projekteissa, jotka taas lisäävät kiinnostusta kulttuuriperintöä kohtaan.

Kurssilla käsitelty data löytyy Lounaistieto-palvelusta.

Turussa vuonna 2013 järjestetyssä Hackathonissa hyödynnettiin Lounaistiedon avointa dataa. Tapahtumassa kehitettiin avoimeen dataan perustuvia palveluita ja sovelluksia, joissa hyödynnettiin paikkatietoa. Yhtenä ideana oli esimerkiksi Random Culture Tour, joka ehdottaa sattumanvaraisesti jotain kulttuurikohdetta lähistöltä.

Tutustu lisää

Team kulttuurisivistys – Tiia Suorsa (vapaa-aikatoimiala).Sunniva Solstrand (museo),Kalle Varila (kirjasto) ja Laura Kristola (sivistystoimiala)

Huom. edit: 21.6.2016 Lisätty linkki Lounaistiedosta löytyvään taideteosten rajapintaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*