Tulevaisuuden Turku räätälöi itsensä sinulle

Tulevaisuudessa kaikki nivoutuu yhteen. Ajankohtaisimmat asiat ja palvelut löytyvät yhdestä osoitteesta.

Tulevaisuudessa kaikki nivoutuu yhteen. Ajankohtaisimmat asiat ja palvelut löytyvät yhdestä osoitteesta.

Talon rakentaminen, päivähoitopaikan hakeminen, bussikortin lataaminen. Eletään vuotta 2016 ja kaikki nämä asiat hoidetaan Turussa eri väylien kautta. Osassa kaupungin tarjoamista palveluista koko rumba käydään paperilla, osassa puolet hoidetaan digitaalisesti. Eri aloilla on erilaisia käytäntöjä.

Yhteistä käytännöille on se, että ne eroavat toisistaan, eikä niitä useinkaan ole tehty käyttäjä, siis sinä tai minä, edellä. Tämä aiheuttaa esimerkiksi sen, että palveluita on enemmän tai vielä enemmän vaikea käyttää. Omia tietoja saa täyttää yhteen jos toiseenkin paikkaan tapauksesta riippuen usein tai vielä useammin. Loogisuutta ei tunneta.

Onko kaiken sitten pakko olla näin vaikeaa? Ei ole.

Digitaalisten palveluiden kehittämishankkeen pääasiallisena tarkoituksena on kehittää Turkua palveluineen digitaaliseksi. Tässä tapauksessa digitaalisuus on kuitenkin jotakin muuta, kuin lomakkeiden (joita muuten on Turun kokoisessa kaupungissa uskomattoman paljon) muuttamista sähköiseen muotoon. Kyse on suuremmasta ja kokonaisvaltaisesta muutoksesta. Muutoksesta, jonka lopputulos palvelee käyttäjää käyttäjän näkökulmasta digitaalisesti 24/7.

Mitä se sitten käytännössä tarkoittaa?

Suuressa, kaukaisessa visiossa kaikki Turun palvelut nivoutuvat yhden asiointitilin alle. Tilille kirjautumalla näkee tilin sinulle automaattisesti tarjoavat, olennaiset asiat. Jos sinulla on lapsia ja päivähoitopaikan hakeminen on tulossa ajankohtaiseksi, tarjoaa tili sinulle sopivimpia päivähoitopaikkoja. Kliks vain, ja paikat on varattu. Mitään ei täytetä, sillä kaikki on tehty valmiiksi. Jos taas haluat rakentaa talon, onnistuu tarvittavien aineistojen ostaminen tuosta noin vain valitsemalla kartalta sopiva tontti ja etenemällä tilin sinulle tarjoamien reittien mukaisesti.

Parasta asiointitilissä on sen mukautuvuus. Juuri sinulle, juuri sitä mitä tarvitset. Tili tunnistaa sinut ja tarpeesi, jolloin se automaattisesti räätälöityy tarjoamaan sinulle juuri sitä mitä tarvitset.

Koska se hammaslääkäri nyt olikaan? Ei hätää, kalenteri kertoo sinulle.

Koska se hammaslääkäri nyt olikaan? Ei hätää, kalenteri kertoo sen sinulle.

Visio rakennetaan pala kerrallaan

Voidaksemme rakentaa tulevaa, on meillä oltava suunta johon kulkea. Yllä mainittu visio on se suunta, johon Digitaalisten palveluiden kehittämishanke on kulkemassa. Aluksi päämäärä on vielä kaukana, mutta jokainen askel tuo sitä lähemmäs.

Ensimmäinen askel kohti tulevaisuuden visiota on jo otettu. Kevään ja kesän aikana asiointitilin ensimmäinen prototyyppi on jo saatu testausvalmiiksi ja kesän aikana sitä on jo testattukin.

Arvokasta tietoa käytettävyystestauksesta

Käytettävyyden testaus on asiointitilin kaltaisen tuotteen kehittämisessä on tärkeää. Vaikka lopullinen tuote, asiointitili, tulee todennäköisesti ulkoasultaan poikkeamaan nyt testatusta prototyypistä, on käytettävyyden kannalta testauksessa saatu arvokasta tietoa. Mahdolliset virheet ja epäkohdat on helpompi korjata silloin, kun palvelu ei ole vielä valmis tai käytössä.

Missä ne päiväkodit nyt olivatkaan?

Missä ne päiväkodit nyt olivatkaan? Ei hätää, kartta kertoo.

Prototyypin testaus tilattin Turun ammattikorkeakoulun The Firmalta. Testaajina toimivat niin nuoret, työikäiset kuin ikäihmisetkin. Asiointitilin prototyyppiä testattiin niin älypuhelimella, tabletilla kuin tavallisella tietokoneellakin. Käytettävyystutkimuksessa esiin nousseet muutostoiveet ja epäkohdat on kirjattu ylös ja ne on tarkoitus huomioida varsinaisen asiointitilin luomistyössä.

Tärkeimmät huomiot ja kehityskohdat liittyivät prototyypin käytettävyyteen, johon testauksessa keskityttiinkin. Asiointitilin kahdesta vaihtoehdosta toista pidettiin selvästi helppokäyttöisempänä, joten jatkokehitykset tullaankin osoittamaan nimenomaan tähän versioon. Versio herätti myös kommentteja liittyen tekstin kokoon ja käytön intuitiivisuuteen, siihen, että asiat löytyvät vaistomaisesti ilman etsimistä. Tämä on meille kehittäjinä arvokasta tietoa, sillä tavoitteena on luoda ensisijaisesti sellainen asiointitili, jossa asiansa saa hoidettua helposti, ilman hampaiden kirskuttelua tai hiusten haromista. Kaiken tulee olla helppoa.

Mitä asioita sinä haluaisit hoitaa tulevaisuuden asiointitilissäsi?

Kirjoittaja: projektisuunnittelija Henriikka Eloluoto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*