Hei nuori, auta meitä!

15-nuokkari-IMG_2759

Tervetuloa rakentamaan tulevaisuutta kanssamme!

Meillä on visio. Visio kehittää tulevaisuuden digitaalisesta Turusta sellainen, joka palvelisi jokaista juuri siten kuin hän haluaa, silloin kun hän haluaa. Riippumatta henkilön iästä, taustasta, tulevaisuudesta, haluista tai tarpeista.

Koska toistaiseksi ei ole löytynyt taikalamppua, josta ilmaantunut henki toteuttaisi visiomme, olemme päättäneet toteuttaa sen itse. Tähän emme kuitenkaan pysty yksin, vaan tarvitsemme juuri sinun apuasi.

Tällä hetkellä työpöydällä ovat erityisesti nuoret. Se toki ei tarkoita sitä, etteikö palveluita kehitettäisi myös muille samaan aikaan, mutta otetaan nyt kuitenkin pala kerrallaan. Tämän palan tarkoituksena olisi kehittää jotain sellaista, josta nuoret oikeasti hyötyisivät. Jotain, jota he eivät ehkä ole osanneet edes kaivata, mutta jonka kehittämisessä he itse pääsisivät olemaan mukana.

Tätä visiota emme pysty toteuttamaan, tai edes kehittämään, yksin. Vaikka nuoren arki ja perustason kiinnostuksen kohteet eivät varmasti olekaan muuttuneet vuosien saatossa, on moni muu asia muuttunut. Konkreettisena esimerkkinä esimerkiksi se, että kun itse olin 13, ei maailmassa vielä ollut seuraavia asioita: tosi-tv, digitaalisesti pakattu musiikki (mp3), digi-tv, digikamerat tavallisten ihmisten käytössä.

Nuorille tarjotaan mahdollisuus ideoida tulevaisuuden digitaalisia palveluita esimerkiksi Turun päivässä 18.9., jossa DiPaKe-hanke on soluttautunut Kaupungintalolle sen avoimien ovien ajaksi kello 12–15. Paikalla pääsee myös testaamaan sitä, miltä omien asioiden hoitaminen kehitteillä olevassa digitaalisessa asiointikanavassa vaikuttaa. Digitaalisia tai perinteisiä nuorta koskettavia palveluita ideoivat osallistuvat myös leffalippujen arvontaan. Lisäksi myöhemmin syksyllä järjestetään aiheen tiimoilta workshop. Mutta tästä enemmän lähempänä ajankohtaa 🙂

sarjakuvia

Kaupungin tarjoamat nuorten palvelut nyt

Tulevaisuuden palvelukehitystyötä helpottaa se, että on selvillä nykytilanteesta, joka turkulaisnuorten kohdalla pääpiirteittäin näyttää tältä:

Hyvinvoinnin saralla nuori voi tukeutua esimerkiksi koulu- tai opiskelijaterveydenhuoltoon. Tarjolla on perustason terveyspalveluja ja esimerkiksi psykologin ja sosiaalihuollon palveluita.

Pelastuslaitos järjestää nuorille paitsi erillistä nuorisotoimintaa sopimuspalokunnissa, myös erilaisia tapahtumia ja kampanjoita niin kouluissa kuin messuillakin. Pelastuslaitos vaikuttaa myös esimerkiksi Instagramissa.

Vapaa-aikatoimialan alle kuuluvat esimerkiksi kaupungin nuoriso-, museo-, kirjasto- ja liikuntapalvelut.

taidekolmio_DSF0448-1600wide

Nuorisopalvelut järjestävät nuorille paljon erilaista tapahtumaa, esityksiä ja kursseja kaupungin nuorisotiloissa. Myös Taidekontit, skeittipaikat, kesällä kulkenut Nuokkaribiili ja Vimma kuuluvat nuorisopalvelujen alle. Lisäksi nuori tai nuorille suunnattua tapahtumaa järjestävä taho voi vuokrata tiloja ja leirintäalueita. Nuorista koostuva ryhmä tai nuorisojärjestö voi myös hakea avustusta toimintaansa. Nuoret näkyvät esimerkiksi Instagramissa hashtagilla turunnuoret ja Facebookissa esimerkiksi Vimman omalla sivulla.

Nuorille suunnattuja palveluita ovat myös Nuorten Turku -palvelupiste, josta voi käydä hakemassa apua esimerkiksi työnhakuun ja vapaa-aikaan liittyvissä kysymyksissä. Fendari puolestaan järjestää työpajatoimintaa nuorille, jotka haluavat joko kokeilla erilaisia kädentaitoja tai muuten haluavat tekemistä päiviin. Etsivä nuorisotyö taas auttaa silloin, kun mikä tahansa asia askarruttaa.

Museo-, kirjasto- ja teatteripuolella nuorta on siunattu esimerkiksi edullisemmilla lippuhinnoilla. 9.-luokkalaiset pääsevät katsomaan Turun Kaupunginteatterin omien tuotantojen näytöksiä maanantaista torstaihin ilmaiseksi, mikäli esityksissä on paikkoja jäljellä. Kirjaston tiloissa nuori voi nauttia niin lukemisesta, tapahtumista kuin työpajoistakin. Pääkirjaston osastot Saaga ja Stoori löytyvät myös esimerkiksi Facebookista.

Liikunnan saralla tarjontaa on melko runsaasti. Omaa lajiaan voi vaikka etsiä mihi.fi-palvelussa.

Tässä listatuista kaupungin tarjoamista asioista, palveluista, vain osa liittyy digitaalisuuteen. Tulevaisuudessa toivottavasti yhä useampi palvelu laajentuu myös digitaalisiin kanaviin ja kenties myös synnyttää uusia muotoja. Mutta näistä tiedämme enemmän sitten, kun olemme kuulleet teidän ajatuksianne 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*