Turku.fi:n ja tapahtumakalenterin koodi avoimeksi

turku.fi-htmlTurku.fi ja tapahtumakalenteri on luotu avoimen lähdekoodin Drupal-julkaisujärjestelmällä hyödyntäen kansainvälisen yhteisön aikaansaannoksia. On vain luonnollista, että tehty työ annetaan myös kaikkien hyödyksi.

Kaupungin strategian mukaisesti kaupungin verkkopalvelu on rakennettu avoimesti yhdessä kuntalaisten kanssa, ja nyt avoimuus jatkuu lähdekoodin avaamisella.

Jo kesän aikana Turun Drupal-kumppanit Citrus Oy, Druid Oy ja Wunderkraut Oy ovat ansiokkaasti muokanneet turku.fi-koodia helposti käyttöönotettavaan muotoon. Kunhan tuotteistus saadaan valmiiksi ja tuotokset auditoitua, niin vuoden loppuun mennessä kaupungin työntekijöiden suunnittelemien toiminnallisuuksien lähdekoodi tulee kaikkien halukkaiden hyödynnettäväksi kokonaisuudessaan tai osin.

Avattavassa lähdekoodissa on turku.fi:n ja tapahtumakalenterin lisäksi rajapinnat tietojen avaamiseksi esimerkiksi kansallisen palvelutietovarannon suuntaan.

Tavoitteena on, että tulevaisuudessa useampi kaupunki voisi kehittää yhdessä verkkopalvelujaan hyödyntäen toistensa aikaansaannoksia. Tarpeet ja toiveet ovat kuitenkin useimmiten hyvin samanlaisia.

Verkkosivuston taustalla on integraatioalusta, joka välittää tietoa eri järjestelmien välillä. Espoon ja Turun yhdessä rakentamalle alustalle ollaan myös luomassa yhteistä hallintamallia suurille kaupungeille.

Lisäksi samaan aikaan suurten kaupunkien 6Aika-yhteistyössä avataan aktiivisesti tietovarantoja ja rakennetaan rajapintoja, jotta tieto liikkuu ja on halukkaiden hyödynnettävissä.

Avaukset edesauttavat digitaalisten palvelujen kehittämistä ja Turku on innokkaasti eturintamassa työssä mukana.

Edit 10.9.2016: Oululaiset ystävällisesti muistuttivat, ettei Turku kuitenkaan ihan ensimmäinen ollut avoimen lähdekoodin avaamisessa. He tekivät sen jo OmaOulun osalta vuonna 2009. Turussa yhteistyö ja -rintama muiden suurten kaupunkien integraatioalustan osalta sekä Drupal-toimittajien, joita myös työkavereiksemme kutsumme, kanssa on ollut epäliemättä laajempaa. Yhtä kaikki hyödymme kaikista avauksista ja ennen kaikkea sen tuomasta asenteesta yhtä lailla.

Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*