Rajapinnat auki – eli mitä?

Tältä näyttää eräänlainen integraatioalusta.

Turku on julkistanut avaavansa dataa ja rajapintoja. Mutta mitä se käytännössä tarkoittaa?

Ohjelmointirajapinta, tuttavallisemmin rajapinta, on määritelmä, joka mahdollistaa kahden eri ohjelman väliset keskustelut keskenään. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tietoja voidaan lähettää ohjelmasta toiseen. Lähetettäviä tietoja voivat olla esimerkiksi tiedot Turussa järjestettävistä yleisölle avoimista tapahtumista.

Rajapinnat voidaan jakaa karkeasti kahteen lajiin. Toiset työntävät tietoa ulos, toiset imevät tietoa sisään. Tiedot siirtyvät, kun tietoa ulos puskeva rajapinta on onnistuneesti liitetty tietoa sisään imevään rajapintaan. Toisin sanoen pelkästään yhden rajapinnan avaaminen (oli se sitten sisääntulo-ovi tai ulosmeno-ovi) ei saa aikaan tiedonsiirtoa siinä muodossa, että se suoraan näkyisi ulospäin. Jossain pitää olla tietoa vastaanottava tai lähettävä pää avoinna, mikäli tieto halutaan näkyville.

Kun rajapintojen väliset liittymät ovat kunnossa, päivittyvät rajapintojen avulla liikkuvat tiedot kerralla kaikkiin niihin paikkoihin, joihin ne on alkuperäisestä lähteestä rajapintojen yli viety. Kun tieto päivitetään paikassa A, päivittyy se heti paikassa B.

Entä se integraatioalusta?

Rajapinnan kautta tietoa voi siis liikuttaa eteenpäin siten, että se liikkuu aina paikasta A paikkaan B tai toisinpäin. Mikäli paikan A tietoja halutaan näkyviin paikoissa B, C ja D, joutuvat kaikki tekemään omat rajapintansa. Oikotie onneen on integraatioalusta, joka toimii eräänlaisena lentokenttänä. Jotta A:n ei tarvitsisi rakentaa kymmeniä rajapintoja, rakentaa hän ainoastaan rajapinnan integraatioalustaan ja sieltä takaisin. Samoin tekevät B, C ja D. Integraatioalusta välittää rajapinnan sinne rakentaneille niitä tietoja, jota sillä on ja jota rajapintojen rakentajat tarvitsevat.

Mitä tämä sitten hyödyttää?

Kun rajapintoja avataan ulos, hyödyttää se monellakin tavalla. Jatketaan esimerkkiä Turussa järjestettävistä tapahtumista, sillä tapahtumakalenterin rajapinta on jo osittain avattu. Rajapinnan kautta kuka tahansa sovelluskehittäjä voi esimerkiksi kehittää sellaisen älypuhelinsovelluksen, joka näyttää Turun kaupungin tapahtumat vaikkapa kartalla. Aikaisemmin tällaista sovellusta varten kehittäjän olisi itse pitänyt etsiä jokainen tapahtuma ensin tapahtumakalenterista ja sitten siirtää ne yksi kerrallaan kopioimalla ja liittämällä omaan sovellukseensa. Ja mikäli tiedot tapahtumakalenterissa muuttuivat, tapahtuma esimerkiksi peruttiin, ei tieto päivittynyt automaattisesti sovellukseen.

Tällä hetkellä Turun kaupungin toimesta on avattu kaksi rajapintaa, joista toinen tulee hyödyttämään niin turkulaisia kuin matkailijoitakin. Ulkomaailmaa hyödyttävä rajapinta-avaus liittyy tapahtumakalenteriin, jonka tietoja on mahdollista hyödyntää vielä tämän vuoden puolella. Sisäisesti on avattu myös toinen rajapinta, joka tulee hyödyttämään myöhemmin myös kuntalaisia, tosin välillisesti. Sisäisesti avattu rajapinta kaupungin toimipaikkojen ja integraatioalustan välillä luo pohjan sille, että myöhemmin toimipaikkatiedot tulevat näkymään kaikkialla oikein. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi lakkautetut toimipisteet ja uudet toimipisteet (olivat ne sitten esimerkiksi nuorisotiloja, kouluja tai urheilukenttiä) näkyvät automaattisesti kaikkialla oikein. Kenenkään ei enää tarvitse muistaa päivittää tietoja sinne, tänne ja tonne.

Jäikö rajapintojen ja integraatioalustojen tarina vielä hämärän peittoon? Tässä asia vielä pingviinien ja kaverusten avulla esitettynä:

Videossa käytetyt hahmot:

Icons made by Freepik from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY
Icons made by Freepik from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY
Icons made by Darius Dan from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY
Icons made by Freepik from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY
Icons made by Roundicons from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY
Icons made by Roundicons from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY
Icons made by Elias Bikbulatov from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*