Järjestelmäarkkitehtuuria suomeksi, ole hyvä

SOA-arkkitehtuuri-blogi

Kuva: Antti Korpinen/Henriikka Eloluoto

Kaverin puolesta tässä vaan kyselen, että pitääkö olla huolissaan, jos on vähän pihalla arkkitehtuurikäsitteistä? Jos esimerkiksi on tullut nyökyteltyä tietäväisenä aina silloin, kun puhutaan SOA:sta, mutta näin rehellisesti sanottuna kirjaimet kuulostavat lähinnä siltä, että takavuosien tanskalainen popyhtye on tehnyt paluun ilman viimeistä P-kirjainta.

Järjestelmäarkkitehdin tehtävänä on tehdä tietojärjestelmille se, minkä perinteinen arkkitehti tekee taloa suunnitellessaan. Suunnittelee siis sen, että kokonaisuus toimii yhteen.

– Jos tietojärjestelmiä kehitetään pelkästään toiminnan tarpeita vasten, ilman ohjaavaa arkkitehtuuria tai toiminnan kokonaiskuvaa ymmärtämättä, syntyy lopputuloksena paljon toisistaan irrallisia järjestelmiä tai palveluita. Käytännössä tämä voi johtaa esimerkiksi siihen, että työntekijä tarvitsee jossakin tietyssä työtehtävässään viittä eri järjestelmää, joihin kaikkiin hän syöttää samoja tietoja erikseen hieman eri muodossa, Turun kaupungin talous- ja strategiaryhmän kehittämispäällikkö Tuomas Piippo avaa.

Tämä siis pahimmassa tapauksessa, mikäli tietojärjestelmiä kehitetään ilman niitä ohjaavaa järkevää arkkitehtuuria. Turussa järjestelmäarkkitehtuurista on huolehdittu jo kymmenien vuosien ajan, mutta kehityskohteita silti olisi. Yksi kehitysmahdollisuus olisi esimerkiksi palvelukeskeisen modulaarisen arkkitehtuurin (SOA, eli Service Oriented Architecture) periaatteiden käyttöönotto.

– Modulaarisen arkkitehtuurin käyttö nopeuttaa uusien tietojärjestelmien kehittämistä, sillä aikaisemmin tehtyjä ominaisuuksia voidaan käyttää uudelleen. Ylläpitäminen on helpompaa, kun yksittäisten laajojen kokonaisuuksien sijaan on yksittäisiä palasia, Piippo kertoo.

Palapelin rakentelua

Suomeksi sanottuna modulaarinen arkkitehtuuri siis kokoaa parhaat palat yhteen. Mikäli modulaarista arkkitehtuuria sovellettaisiin talonrakennusesimerkkiin, tarkoittaisi se käytännössä sitä, että modulaarisen arkkitehtuurin periaattein rakennettuun puutaloon saataisiin ilman sen kummempia ongelmia Hilton-sviitin vessa, mikäli niin haluttaisiin.

– Modulaarinen arkkitehtuuri hyödyntää jo tehtyjä palasia ja tuottaa uusia, uudelleenkäytettäviä ominaisuuksia. Esimerkiksi jos yhtä käyttötarkoitusta varten on jo toteutettu maksupalvelu, voivat muut myöhemmin kehitettävät tai mahdollisesti jo olemassa olevat järjestelmät hyödyntää tätä samaa.

Palataan tähän työntekijään, joka kirjaa tietojaan viiteen eri järjestelmään. Mikäli modulaarinen arkkitehtuuri rakennettaisiin, helpottuisi hänen työnsä huomattavasti.

– Jos modulaarinen arkkitehtuuri tehdään hyvin, niin käyttäjäkokemus ei välttämättä muutu. Ainoa ero on se, että kerran annetut tiedot näkyvät valmiiksi niissä palveluissa, joihin ne aikaisemmin olisi pitänyt kirjoittaa erikseen, Piippo kertoo.

Uuteen siirrytään vähitellen

Tältä seisomalta modulaarista arkkitehtuuria ei kuitenkaan ole järkevää ottaa käyttöön siten, että se liimattaisiin päälle kaikkiin jo olemassa oleviin järjestelmiin. Koska käytössä olevia järjestelmiä on runsaasti, osa tulee jatkuvasti tiensä päähän.

– Modulaarisen arkkitehtuurin merkitys on suuremmassa roolissa silloin, kun tehdään uutta esimerkiksi päivittäessä vanhoja järjestelmiä uusiin, nykyisiä vaatimuksia vastaaviin.

Tulokset modulaarisen arkkitehtuurin käyttöönotosta tulisivat siis näkyviin vasta muutaman käyttöönottoa seuraavan vuoden aikana.

– Ensimmäisen järjestelmän rakentamista tämä ei nopeuttaisi, mutta jo toisen. Yleisesti ottaen modulaarinen arkkitehtuurin periaattein mukaan toimiminen on merkittävästi kustannustehokkaampaa ja lopputulos on usein parempi. Lisäksi ylläpito on helpompaa, Piippo toteaa.

PS. Jos jäit miettimään, mikä se S.O.A.P-yhtyeen toinen hitti oli, niin se oli tämä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*