suomi.fi – kaikki palvelut yhdestä osoitteesta

vanhasuomi-fi

Tältä näyttää suomi.fi-sivusto, joka tulee jäämään beta.suomi.fi-sivuston alle.

Tiedätkö, mikä on suomi.fi? Entä beta.suomi.fi? Jos et tiennyt, ei hätää. Suppean empiirisen tutkimuksen perusteella vain harva on toistaiseksi tutustunut verkkosivujen sisältöihin. Tulevaisuudessa tähän kuitenkin kaavaillaan muutosta.

Mistä on kyse?

Suomi.fi-palvelussa on kyse siitä, että kaikki kansalaisen tarvitsemat palvelut on haluttu koota yhden verkkosivun alle. Esimerkiksi Turun tapauksessa sivustolta löytyy tukuittain linkkejä turku.fi:ssä oleviin lomakkeisiin tai sähköisiin asiointipalveluihin.

Nykymuotoinen suomi.fi on kuitenkin jäämässä historiaan. Tämän vuoden aikana suomi.fi tulee korvautumaan uudella verkkosivustolla, joka on edeltäjäänsä laajempi. Mukaan on otettu esimerkiksi koko yrityssuomi.fi-palvelu sekä viranomaisille tarkoitettuja palveluita kokoava Työhuone. Uuden ulkoasun ja sisällön omaavaa sivustoa pääsee katsomaan osoitteessa beta.suomi.fi.

suomi-fi

Entistä tarkempaa tietoa palveluista

Kuntien palveluista kertovat sisällöt tulevat muuttumaan uusiutuvassa suomi.fi:ssä olennaisesti. Viime kesänä (2016) voimaan tulleen lain myötä kaikki kunnat tulevat viemään vähintään lakisääteiset palvelunsa palvelupistetietoineen kansalliseen Palvelutietovarantoon. Palvelutietovarantoon viety sisältö tullaan näyttämään osoitteessa suomi.fi.

Esimerkiksi Turussa aikaisemman lomakelinkkilistauksen sijaan tulee hakutuloksiin näkyviin konkreettisia tietoja tarjolla olevista palveluista. Käyttäjälle kerrotaan lyhyesti siitä minkälaisesta palvelusta on kyse, kenelle se on tarkoitettu ja mistä sitä voi saada. Deadline palvelutietojen viemiseen on heinäkuussa, joten jo elokuussa turkulaisten tulisi päästä nauttimaan toimivasta palveluhausta.

Mitä tietoa turku.fi:ssä sitten enää on?

Jatkossa turku.fi:stä löytyy kaikki samat palvelut kuin suomi.fi:stäkin, sillä tiedot päätyvät suomi.fi-sivustolle turku.fi:n taustalla toimivasta tietovarastosta rajapintojen yli. Aivan yksi yhteen tiedot eivät kuitenkaan tule olemaan, sillä turku.fi:hin tulevia tietoja tullaan kuitenkin rikastamaan sellaisilla tiedoilla, jotka suomi.fi-sivuston mukaiseen valmiiseen sapluunaan eivät sovi.

turku-fi-1

suomi.fi ei tule vaikuttamaan turku.fi:n sisältöihin.

Muita lakivelvoitteita

Tietojen vieminen Palvelutietovarantoon on ainoastaan yksi KaPA-lain (Kansallinen palveluarkkitehtuuri) vaatimuksista. Jatkossa kunnat velvoitetaan myös esimerkiksi siirtymään yhteiseen digitaaliseen viestinvälitysmalliin, joka käytännössä lähes poistaa paperikirjeiden lähettämisen. Lisäksi kunnan käytössä olevat tunnistautumisratkaisut virallisten asioiden hoitoon tullaan tekemään yhdellä, keskitetyllä ratkaisulla kaikissa kunnissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*