Turkulaisia tutustutettiin kokeilukulttuuriin

Kuva: Lilli-Nora Siikasmaa

Turussa järjestettiin maaliskuun alkupäivinä kokeilukulttuurille omistautunut iltapäivä, jossa teemaa avattiin Kehitä Kokeillen –kirjan kirjoittajan Sami Pajun ja Tampereen Koklaamon projektipäällikkö Lilli-Nora Siikasmaan johdattamana. Puheenvuorojen jälkeen aihetta jatkettiin mukaansatempaavalla paneelikeskustelulla, jossa Turun kokeilumahdollisuuksista keskusteltiin seitsenhenkisen joukon voimin. Keskustelemassa olivat Senior Advisor Keijo Koskinen Turun yliopiston yrityskehittämö Bastusta, Community Facilitator Sonja Hyrynsalmi Turku Science Parkista, kaupunkitutkimusohjelman tutkimusjohtaja Sampo Ruoppila Turun kaupungilta, toiminnanjohtaja Katja Suominen Turun kaupunkilähetyksestä, CEO Veera Rautaheimo LPR Arkkitehdit Oy:stä, tulevaisuuden tutkimuksen opiskelija Anna Einola sekä Public Relations Coordinator Artturi Elovirta Hub Turusta.

Tilaisuuden jälkeen voi vain todeta, että Tampere on Turkua edellä. Ainakin mitä kokeilemiseen ja sitä mahdollistaviin asenteihin tulee. Tämä nousi esille myös paneelikeskustelussa, jossa Turulta toivottiin rohkeampaa uskallusta mahdollistaa erilaisia kokeiluja. Konkreettisena esimerkkinä esille nousi kaupungin tilojen monimuotoisempi hyödyntäminen. Miksi seisottaa tiloja tyhjinä tai vajaakäytöllä, vaikka niitä täyttämällä keskustaan voitaisin saada positiivista henkeä ja yritystä?

Kokeiluja Tesomassa

Mitä Tampereella sitten ollaan konkreettisesti tehty? Tampereen Tesomassa on lähdetty esimerkiksi kehittämään kaupunginosaa alustamaisesti. Uudessa kehittämistavassa kaupunkiympäristöä palveluineen pyritään systemaattisesti avaamaan ulkopuoliselle kehitystyölle. Toisin sanoen kaupunki ei siis pyri tekemään asioita yksin ja yllättäen, vaan antaa muille mahdollisuuden kehittää aluetta paremmaksi ja ennen kaikkea asukkaitaan palvelevammaksi.

Eivätkö tamperelaiset virkamiehet muka osaa tehdä riittävän hyviä ratkaisuja itse? Ainakin kokeilun mahdollistamisella hyväksytään se, että välillä paras idea voi tulla joltakin muulta.

Koklaamo-mallissa Tesoman aluetta on kehitetty yritysten ja yhdistysten yhteisissä työpajoissa. Kaupunki on antanut selvitysten pohjalta esille nousseen aiheen, ratkaisua kaipaavan ongelman, johon yrittäjän ja yhdistykset ovat tarttuneet. Ratkaisuja on ideoitu kaupungin tarjoamissa tiloissa, kaupungin ja sparraajan tuella. Tavoitteena on luoda valmis ratkaisukonsepti, jota kokeillaan yhdessä asiakkaiden, siis ongelmasta kärsivien, kanssa.

Viime syksynä alkaneessa mallissa ensimmäisenä käsittelyyn nousivat liikunnallisten perheiden ajankäytölliset ongelmat. Ratkaisuksi ideoitiin Reenitaksi, joka kuljettaisi paljon harrastavia lapsia ryhmäkuljetuksena kodin läheiseltä kohtaamispaikalta harrastuksiin ja takaisin. Käytäntöön taksikokeilun on määrä siirtyä tänä keväänä.

Lilli-Nora Siilasmaa esittelee Koklaamon tuloksia turkulaisyleisölle.

 

Keskustelu jatkuu Turussa 20.3.

Pisteet Tampereelle kokeilut mahdollistavasta ennakkoluulottomasta asenteesta. Joko seuraavaksi olisi Turun vuoro siirtyä kokeiluissa sanoista tekoihin? Turku Future Forum –sarjan seuraavassa osuudessa teemana ovat matkailu, kulttuuri, historia ja tapahtumat. 20.3. kello 14–17 järjestettävässä tilaisuudessa keskustellaan myös julkisen tilan paremmasta hyödyntämisestä. Ilmoittaudu heti, tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Lue lisää:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*