Robottisisältöjä myös julkishallintoon?

Kuntavaalit oli Yleisradion toinen ja Helsingin Sanomien ensimmäinen  kokeilu ohjelmistorobottien tekemästä tulosraportoinnista. Voisiko jatkossa julkishallinto tarjota visualisoitua ja pureksittua dataa itse kaikille?

Maailmalla yleisimmät uutisrobottien toteutukset keskittyvät pörssi- ja urheilutuloksiin. Lukija ei ole todennäköisesti edes huomaa, milloin tekstistä on vastannut toimittaja tai koodarien luomat skriptit.

Kuntavaali-iltana robotit tarjosivat kaupunkikohtaiset tulokset niin tekstin kuin graafien muodossa. Helsingin Sanomilla tekstisisältö päivittyi pitkin iltaa, kun taas Yleisradio pidättäytyi tekstitulkinnasta, kunnes 100% äänistä oli laskettuna.
Samaan aikaan oikeusministeriön vaalit.fi-tulospalvelu tarjoaa listoja suoraan viime vuosituhannelta. Ja Tilastokeskus antaa paikkatietograafeja erilaisilla tuloskriteereillä.

Oikeusministeriön vaalit.fi-tulospalvelun ehdokastuloslistaa
Oikeusministeriön vaalit.fi-tulospalvelun ehdokastuloslistaa
Tilastokeskuksen vaalitulostarjontaa
Tilastokeskuksen vaalitulostarjontaa

Voisiko ajatella, että oikeusministeriö ja Tilastokeskus tarjoaisivat nykyaikaisen tulostarjonnan yhdessä kaikille sen sijaan, että jokainen mediatalo resursoi omiinsa? Näin media voisi keskittyä analysointiin, ja kaikki kunnat voisivat heti palvella asukkaitaan ajantasaisella tiedolla verkkosivuillaan. Kuntasektorin esimiehiä kun kuitenkin ollaan valitsemassa, niin reaaliaikainen rekrytointiprosessi sopisi hyvin verkkopalveluun framille.

Hallituksen digitalisoinnin yhdeksästä periaatteesta tällaista näkökulmaa voisi ajatella puoltavan

  • Kehitämme palvelut asiakaslähtöisesti
  • Poistamme turhan asioinnin
  • Tuotamme asiakkaalle hyötyä nopeasti
  • Hyödynnämme jo olemassa olevia julkisia ja yksityisiä sähköisiä palveluita

Toisaalta periaate

  • Avaamme tiedon ja rajapinnat yrityksille ja kansalaisille

puolustaisi tiedon jakamisen merkitystä kenties jalostamisen sijaan, mutta sen ei välttämättä tarvitse olla ristiriitainen tavoite edellä olevien kanssa. Kaiken taustalla on kuitenkin lähtökohtaisesti oletus ja tarve virheettömästä datasta ja sen jakamisen mahdollistavista taustajärjestelmistä.

Yleisradion Turun vaalitulokset

Yleisradion Turun vaalitulokset

Tai kenties Yleisradio verorahoin toimivana voisi tarjota seurannan ja graafit kaikille, esimerkiksi tulevia maakuntavaaleja ajatellen? Vaali-illan aikana esimerkiksi Helsingin Sanomien sivuilla tiivistetysti kerrottu tulos osoitti, ettei tavisjournalistin ja robotin välillä ole havaittavissa eroa.

Mediataloille robotisaatio etenee varmasti myös omin voimin, mutta kuntatasolla tähän on ehkä hieman vielä matkaa. Kuitenkin mekaanisen työn jääminen koneen vastuulle, on varmasti kuitenkin tulevaisuutta julkishallinnossakin. Esimerkiksi valtuusto-/lautakuntapäätöksissä viestittäessä ohjelmistoroboteista voisi olla hyötyä. Kenties tämä voisi olla yksi 6Aika-kuntien yhdessä kehittämä toteutus?

Voisi ehkä myös miettiä olisiko digitalisoituneessa maailmassa kuitenkin raakadatan tarjoamisen rinnalla yleisten vaalitulosten kertominen ja tilastojen purkaminen visualisointien kera julkishallinnon tiedontuottajan kansalaisvelvollisuus?

Kuntavaalien tulostarjontaa

Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*