Esteettömyys ei ole rakettitiedettä

Viimeistä viedään! Harjoitteluni viimeinen päivä tuli vastaan todella nopeasti. Ajattelin, että korkeakouluharjoittelun viimeisenä päivänä on hyvä luoda katsaus työtehtäviini ja niiden aikaansaannoksiin.

Kesä tuntuu menneen hujauksessa kiertäessäni läppäri vasemmassa ja mittanauha oikeassa kädessä kaupungin toimipisteitä esteettömyyskartoituksia tehden.

Esteettömyystietoa kerättiin Turun kaupungin uutta, syksyllä julkaistavaa palvelukarttaa varten. Mutta mitä ihmettä tarkoitetaan esteettömyydellä ja millaisia ne tärkeät paikat oikein ovat?

Esteettömyydellä ei tarkoiteta vain liikuntaesteettömyyttä, vaan se pitää sisällä paljon muutakin. Se merkitsee

  • palvelujen saatavuutta
  • välineiden käytettävyyttä
  • tiedon ymmärrettävyyttä ja
  • mahdollisuutta osallistua itseä koskevaan päätöksen tekoon omasta vammasta huolimatta.

Liikkumisen esteettömyyden lisäksi se pitää sisällään näkemiseen, kuulemiseen, kommunikaatioon ja sähköiseen viestintään liittyvät asiat.

Esimerkiksi sopivat tekstikoot, tilojen akustiikka, palvelukielet, kuten viittomakieli ja sähköisten palvelujen helppo käytettävyys ovat tällaisia.

Esteettomyysvalinnat tulevasta palvelukartasta

Esteettomyysvalinnat tulevasta palvelukartasta

Tekemäni esteettömyyskartoitukset olivat suhteellisen suurpiirteisiä, joissa ei huomioitu esimerkiksi tilojen akustiikkaa tai tekstikokoja. Pääajatuksena oli, että toimipisteiden tärkeimmät esteettömyystiedot tallennetaan Exceliin, josta ne myöhemmin syötetään kaupungin uuteen palvelukarttaan oikean toimipisteen kohdalle.

Yli 2 cm:n kynnys

Yli 2cm kynnys sisäänkäynnin yhteydessä vaikeuttaa sisäänpääsyä apuvälineiden kanssa. Kuvaaja: Olli Nevalainen

Esteettömyyden kannalta merkittäviä kohtia ovat muun muassa rakennusten sisäänkäynnit. Esimerkiksi portaiden askelrytmi ja portaiden reunojen kontrastiraidat ovat esteettömyyden kannalta tärkeitä. Myös mahdollisten pyörätuoliliuskojen jyrkkyys ja käsijohteiden sijoittelu olivat kartoitettavia asioita. Luiskan nousu ei saa olla yli viisi astetta.

Sisätiloissa huomioni kiinnittyi erityisesti kynnyksiin ja esteettömiin WC-tiloihin. Kynnyksien korkeus saa olla maksimissaan 2cm. Korkeuden ylittyessä kynnyksen yli on vaikea päästä apuvälineillä ja kynnys muodostaa kompastumisriskin.

WC-tiloissa erityisesti istuimen yhteydessä olevat käsituet, tilan koko ja muoto, hälytysjärjestelmä ja värikontrastit olivat kartoitettavia asioita.

Esteettömyys ei ole rakettitiedettä, vaan ihan jokapäiväiseen elämään liittyviä ratkaisuja, joilla helpotetaan arjen sujuvuutta. Ennen harjoittelua esteettömyys oli minulle vieras käsite. Nyt korkeakouluharjoittelun myötä olen alkanut kiinnittää esteettömyysratkaisuihin huomiota aivan uudella tavalla.

Kirjoittaja: Olli Nevalainen, digitaalisten palvelujen kehittämisen korkeakouluharjoittelija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*