Turun AMK:n Turvallisuusjohtamisen tutkimusryhmän vetämässä KUPE-hankkeessa ei ole alkuvuonna kupeksittu, vaan hanke on vienyt meitä ympäri Suomea ja laulattanut puhelinlankoja ahkerasti. Kuntalaisen turvallisuus- ja pelastuspalvelujen saatavuus ja kohdistaminen -hankkeen, eli tuttavallisemmin KUPEn, fokuksessa ovat kuntalaisen pelastuspalvelut.

Kuva: Joona Kotilainen
Tällä hetkellä pelastuspalveluista vastaavat kunnat, mutta vuodesta 2020 alkaen järjestämisvastuu siirtyy uusille maakunnille. Tavoitteenamme on selvittää ne kriittiset menestystekijät, joilla taataan kuntalaisten tasa-arvoiset turvallisuus- ja pelastuspalvelut jatkuvasti muuttuvassa turvallisuusympäristössä ja resurssien tiukentuessa − erityisesti sote- ja maakuntauudistusta ja siihen liittyvää pelastustoimen uudistamishanketta silmällä pitäen.
Tavoitteena on herätellä päättäjiä miettimään niitä asioita, jotka muutoksessa pitää ottaa huomioon, ettei kuntalaisten turvallisuus- ja pelastuspalveluista tingitä muutoksen keskellä tai sen jälkeen. Samalla pyritään löytämään konkreettisia toimintamalleja ja käytänteitä, jotka ehkä jo jollain kunnalla tai pelastuslaitoksella ovat käytössä, mutta joita voisi hyödyntää laajemminkin.
Asiantuntijahaastatteluissa nousi esiin viisi keskeistä teemaa
Hanketta varten on haastateltu iso liuta asiantuntijoita ja tällä hetkellä hanketiimi kerii yhteen esiin nousseita havaintoja kesällä 2018 ilmestyvää tutkimusjulkaisua varten. Tutkimusta varten on haastateltu esimerkiksi pelastustoimen edustajia, sisäministeriön pelastusosastoa, yhteistyöviranomaisia ja elinkeinoelämää. Isossa roolissa ovat tietysti kunnat, ja tutkimusta varten onkin haastateltu eri kuntatoimijoita ympäri Suomen.
Mikä kunta- ja pelastusalan asiantuntijoita sitten mietityttää? Tutkimuksen ensivaiheen asiantuntijahaastatteluissa nousi esiin viisi teemaa: varautuminen, digitalisaatio, päätöksenteko ja johtamisprosessit, viestintä ja turvallisuusympäristön muutoksen huomioonottaminen.
Näiden teemojen pohjalta on tehty tarkentavia asiantuntijahaastatteluja ja tutkimuksessa pyritään vastaamaan sellaisiin muun muassa seuraaviin kysymyksiin: Millaisia uusia uhkia turvallisuusympäristön murros tuo tullessaan? Mikä muuttuu ja kenen ehdoilla? Kuka varautuu ja mihin? Onko digitalisaatio osa ongelmaa vai osa ratkaisua? Voiko kriisiviestinnässä onnistua?
_____________________________________________________________________
Turun AMK:n Turvallisuusjohtamisen tutkimusryhmän johtaman KUPE-hankkeen projektipäällikkönä ja toisena tutkijana toimii Roosa Talvitie. Lisäksi hankkeen ydintiimiin kuuluvat erityisasiantuntija ja vanhempi tutkija Hannu Rantanen sekä hankeasiantuntija Eeva Hämäläinen. Hankkeen vastuullinen projektipäällikkö on Turun ammattikorkeakoulun koulutus- ja kehittämispäällikkö Kristiina Meltovaara.
KUPE-hankeen rahoittaa Kunnallisalan kehittämissäätiö eli KAKS. Yleishyödyllinen, itsenäinen säätiö rahoittaa kuntia palvelevaa tutkimus- ja kehittämistoimintaa, julkaisee lehteä ja kirjoja sekä kouluttaa. KUPE-hankkeen loppuraportti ilmestyy kesällä 2018 osana KAKS-säätiön julkaisusarjaa.
Lue lisää KUPE-hankkeesta:
- Turun AMK:n verkkosivuilta
- Pelastusalan ammattilainen -lehden juttu: Miten pelastustoimelle käy sotessa?
- Polemiikki-lehden juttu: Aika puhua pelastuspalveluista
- Lue lisää Turvallisuusjohtamisen tutkimusryhmästä
Blogissamme vilahtelee vierailevia blogikirjoittajia, joista tällä kertaa on vuorossa Turun ammattikorkeakoulun Turvallisuusjohtamisen tutkimusryhmässä työskentelevä hankeasiantuntija Eeva Hämäläinen.

Terveisin, Eeva
”Aloitin tammikuun lopussa Turun AMK:n hankeasiantuntijana ja tällä hetkellä KUPE-hanke vie leijonanosan työstäni. Kuumaa kamaa -blogi on minulle tuttuakin tutumpi, sillä aiemmin toimin Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen tiedottajana ja vastasin mm. blogitekstien editoimisesta ja kuvituskuvien haalimisesta. Uudessa tehtävässäni olen saanut hyödyntää edellisestä pestistä mukaan tarttuneita taitoja, tietoja ja kontakteja.”
Kun ei vaan mentäisi ojasta allikkoon. Jo nyt alkavat sairaankuljettajat valikoimaan kuljetettavia potilaita. Tämä pieni käytännön esimerkki kuultu omaisilta. Laajemmin ajatellen kokonaisuuden rahoitus pelottaa. Ottaen huomioon ettei vuodelle veljeksiä keskenään. Samoin hallinnon siirtyminen kauas käytännön asiantuntijoista. Nähtäväksi jää…
42 vuotta alalla ollut ammattilainen.