Naantali edusti jo toistamiseen NouHätä! -finaalissa

Toimin opettajana Suopellon koulussa Naantalissa ja olen jo toisen kerran peräkkäin päässyt edustamaan Varsinais-Suomea oppilaideni kanssa Kuopioon NouHätä! -kilpailun finaaliin. Haluan kertoa tästä ainutlaatuisesta ja ikimuistoisesta retkestä muillekin. Nämä retket Kuopioon ovat jääneet oppilaiden mieleen kokemuksena, joka on opettanut paljon tärkeitä asioita elämän varrelle, mutta myös retkenä, jonka oppilaat halulaisivat kokea yhä uudestaan ja uudestaan.

Naantalin kisajoukkue Akusti, Oskari ja Tuomas sekä opettaja Pia Varala. (Kuva: Maria Nykyri / VS pelastuslaitos)

Ensimmäisellä kerralla mukanani olivat Klaara, Ella ja Maria ja toisella kerralla sain tehdä retken Akustin, Oskarin ja Tuomaksen kanssa. Kummallakin kerralla lähdimme tietysti kisaamaan tosi mielellä. Olihan meillä kunnia edustaa koko Varsinais-Suomea. Treenasimme koululla esiaputaitoja, paloturvallisuusjuttuja, hätäilmoituksen tekemistä ja suojautumistaitoja. Lisäksi saimme tosi hyvää opastusta omalta palolaitokseltamme. Suuri kiitos myös heidän tuestaan ja panostuksestaan meidän kisamatkaamme.

Kisa Kuopiossa on tosi tiukkaa. Tiesimme sen ja treenasimme kaikkia mahdollisia onnettomuustilanteita ja niitä pikku juttuja, jotka voisivat unohtua muilta joukkueilta. Se kannatti, koska yhtenä rastina oli juuri liikenneonnettomuus, minkä olimme harjoitelleet tosi hyvin. Tosin pojatkin unohtivat muutaman pikku jutun kisajännityksessä, mikä tietysti vähän harmitti, kun tilanteen piti olla hallinnassa. Mietinkin, miten sitä itse pystyisi toimimaan, jos tulisi tosi tilanne vastaan, kun tiedossa olevassa tilanteessakin unohtuu asioita. Tällaiset järjestetyt tilanteet ja niiden harjoittelu olisi tärkeää meille kaikille. Mietinkin usein, miten saisin järjestettyä tällaisen samanlaisen kilpailun omalle koululleni, ihan jokaiselle oppilaalle, jotta jokainen heistä saisi nämä tärkeät opit taskuunsa elämän varrelle. Ehkä jonain kauniina päivänä sen vielä toteutan uuden opetussuunnitelman mukaisena ilmiönä.

NouHätä! -kisoissa yleisö pääsee seuraamaan aina yhtä rastia. Tällä kertaa rastilla oli tehtävänä sammuttaa oikea tulipalo talon ulkopuolelta ja herättää nukkuva talosta. Tuntui kauhealta seurata sivusta, kuinka oma joukkueeni pärjää. Muistavatko he kaiken? Hyvin se meni! Pojat pitivät tiukasti talon asukkaan ulkona, vaikka hänellä oli kovasti haluja mennä takaisin sisälle nukkumaan. Tulipalokin saatiin sammumaan, vaikka palopostin kahva oli piilossa.

Kisassa pääsimme puolen välin tietämiin eli vielä jäi hirmuinen voiton nälkä, niin minulle kuin tyttö- ja poikajoukkueellekin ja tietysti harmitus, kun jäi joitakin asioita huomaamatta rasteilla. Muutaman pisteen menetys vaikutta tosi paljon, kun koolla on alueittensa parhaat. Kummatkin joukkueet ovat pyytäneet, että saammeko tulla ensi vuonna uudestaan. Tämä on kuitenkin kokemus, jonka voi kokea vain kerran elämässä.  Yllytänkin muita kouluja tavoittelemaan edustuspaikka kilpailuun ja siinä samalla jakamaan tärkeää tietoa oppilaille. Tämä on retki, mikä ehdottomasti kannattaa kokea. Ehkä ensi vuonna uudestaan…

Tässä samalla tahdon kiittää retkellä mukana olleita pelastuslaitoksen edustajia Mariaa ja Jarkkoa. Te teitte osaltanne meidän retkestä ikimuistoisen. Tulemme muistamaan kiertoajelut, kannustusplakaatit ja ennen kaikkea mukavat juttu- ja arvoitustuokiot. Toivottavasti tapaamme vielä samoissa merkeissä.

Kaikki innolla osallistumaan seuraavaan NouHätä! -aluekilpailuun! Katsotaan, kuka lähtee Kuopioon seuraavaksi.

Opettaja Pia Varala, Suopellon koulu, Naantali

__________________

NouHätä!-kampanja on yläluokkien valtakunnallinen pelastustaitokampanja. Kampanja lisää nuorten valmiuksia ennakoida ja estää vaaratilanteita. Kampanjassa nuori oppii taitoja toimia onnettomuustilanteissa oikein.

Turvallisuusopetusta varten on sähköinen oppimateriaali, jonka opettaja saa käyttöönsä oppimateriaalipankista. Koulu voi toteuttaa opetuksen itse tai pyytää apua pelastuslaitokselta.

Lue lisää NouHätä! -kilpailusta

NouHätä! -kisoissa yleisö pääsee seuraamaan aina yhtä rastia. Tällä kertaa rastilla oli tehtävänä sammuttaa oikea tulipalo talon ulkopuolelta ja herättää nukkuva talosta. (Kuva: Maria Nykyri / VS pelastuslaitos)

 

 

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*