Ainoastaan muutos on varmaa, myös pelastusalalla

Pelastustoimen aluejakouudistus päättyi lähes yhtä nopeasti kuin alkoikin. Maan hallitus päätyi hakemaan pelastuslaitoksista aluejakouudistuksen sijasta miljoonasäästöjä. Ensimmäisessä esityksessä olivat mukana molemmat, sekä aluejakouudistus että säästöt, joten hiukan vähemmällä valmistelutyöllä pelastustoimessa nyt ehkä päästään. Vai päästäänkö? Olisiko aluejakouudistus ollut hyödyllinen vai ei, jää nyt arvoitukseksi. Olisivatko uudet aluejaot mahdollistaneet suurempina kokonaisuuksina taloudellisesti tehokkaammat pelastuslaitokset? Ei voida tietää. Faktaa on nyt siis vain se, että pelastuslaitoksissa haetaan taloudellisia säästöjä nykyisillä organisaatiomalleilla ja nykyisin tehtävävelvoittein.

Henkilökohtaisesti pidän hyvänä, että organisaatioiden toimintatapoja ja -malleja arvioidaan kriittisestikin säännöllisin väliajoin. Samassa yhteydessä on hyvä täsmätä myös tavoitteet ja osaaminen. Kunnollinen itsensä ”ravistelu” siitä, mitä teen ja mitä minun pitäisi tehdä sekä mitä voisin vielä senkin lisäksi tehdä, auttaisi monia organisaatioita taloudellisissa haasteissa.

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksellakin pyritään jatkuvaan kehitykseen. Uusia ja jo opittuja taitoja harjoitellaan säännöllisesti; kuvassa pintapelastusharjoitus. (Kuva: Jussi Leivo

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksellakin pyritään jatkuvaan kehitykseen. Uusia ja jo opittuja taitoja harjoitellaan säännöllisesti; kuvassa pintapelastusharjoitus. (Kuva: Jussi Leivo)

Perustelen. Aikakautemme on ohjannut vahvasti organisaatioita asiantuntijaorganisaation muotoihin, joissa keskitytään yksilöinä vahvasti kohdennettuun osaamiseen. Sen sijaan laaja-alaista osaamista ja/tai moniosaamista ei juurikaan pidetä trendikkäänä. Minun mielestäni se on taas merkittävää pääomaa yksilölle ja organisaatiolle, osaamispääomaa. Moniosaamisella on hyviä puolia. Moniosaaja kykenee liikkumaan organisaation tehtävissä vähintään horisontaalisesti, jos ei jopa vertikaalisesti. Moniosaaja pystyy siten kokemaan erilaisia tehtäviä ja tarvittaessa kehittelemään urapolkuja eri elämän tilanteissa. Moniosaaja hyötyy osaamisestaan itse, mutta antaa myös organisaatiolle liikkumatilaa tehtäväkysynnän mukaisesti.

Pelastuslaitokset ovat mielenkiintoisia organisaatioita osaamispääomaltaan. Pelastuslaitos on vahvasti tekniikkapainotteinen (pelastustoiminta ja riskienhallinta), mutta myös terveydenhoidon osaajat ovat merkittävässä roolissa tehtävissämme ja organisaatiossamme. Tästä syystä esimerkiksi palomiehet koulutetaan peruskoulutuksessaan hallitsemaan molempia kokonaisuuksia. Taloudellisestikin tehokasta, eikös vain? Tämä tarvitsisi vain oivaltaa mm. julkishallintojen välisen yhteistoiminnan kehittämisessä ja säästötavoitteet olisivat saavutettavissa pelastustoimea laajemmin. Oppivatko organisaatiot tämän talouden vaikeina aikoina, jää nähtäväksi.

Terveisin, Mika

Terveisin, Mika

 

 

 

 

Tutustu Mikaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.