Aivoinfarkti – tunnista ja soita apua ajoissa

”Vaimolla ei eilisillasta asti ole toiminut oikean puolen käsi ja jalka, mutta autoin hänet nukkumaan ja katsottiin josko se menisi levon kanssa ohi. Nyt kun aamulla heräiltiin, eikä se ollut muuttunut niin soitettiin varmuudeksi 112:een.”

”Tämä jalka ei ole toiminut pariin päivään ollenkaan, mutta en halunnut huolestuttaa vaimoa niin en kertonut asiasta mitään. Aattelin, että kyllä se siitä tokenee, mutta ei piru vie ole toiminut vieläkään.”

nopeasti_hoitoon2

Aivoverenkiertohäiriötapauksessa potilaan tulisi päästä hoitoon sairaalaan mahdollisimman pian.

AVH eli aivoverenkiertohäiriö käsittää tilapäiset ja korjaantuvat sekä pysyviä vaurioita aiheuttavat aivojen toimintahäiriöt. Näihin kuuluvat TIA, joka on ohimenevä häiriö sekä pysyviä vaurioita aiheuttavat aivoinfarkti ja aivoverenvuodot. Aivoliiton mukaan AVH:n sairastaa vuosittain 25 000 suomalaista. Aivoverenkiertohäiriöistä ja varsinkin aivoinfarktista puhutaan paljon. Tämä on tietenkin hyvä asia, tarkoituksena on paitsi ehkäistä niiden syntyä, niin myös lisätä ihmisten tietoutta aivoinfarktin aiheuttamista haitoista, jotka vaikuttavat sairastuneen elämänlaatuun sekä vähentää yhteiskunnalle syntyviä kustannuksia.

Useisiin AVH:n riskitekijöihin voi jokainen itse vaikuttaa. Riskitekijöihin kuuluvat mm. kohonnut verenpaine, eteisvärinä (sydämen yleinen rytmihäiriö), diabetes, tupakointi, korkea kolesteroli ja ylipaino. Mikäli näitä asioita hoitaa ja pitää huolta itsestään, pienentää riskiään sairastua.

Aivoinfarktiin sairastuu Aivoliiton mukaan noin 14 600 suomalaista vuodessa. Aivoinfarktista on tehty mainoksia, julisteita, kampanjavideoita nettiin ym. Silti monet jäävät selkeiden oireidensa kanssa kotiin, eivätkä ilmoita asiasta mihinkään. He soittavat vasta seuraavana päivänä kun on jo myöhäistä aloittaa tehokas hoito. Mikäli aivoinfarktin oireita tulee, niihin pitää reagoida välittömästi. Ne eivät voi odottaa aamuun, eikä niitä parane katsella menisikö ohitse. Potilaan tulisi päästä hoitoon sairaalaan 4,5 tunnin sisällä oireiden alkamisesta, jotta tehokas hoito, ja sitä kautta paras ennuste, voidaan saavuttaa.

Mikäli huomaat itselläsi, läheiselläsi tai jollain muulla toisen puolen käden/jalan toimimattomuutta, puheentuoton häiriötä, näköhäiriöitä tai suupielen roikkumista – soita heti 112.

Tästä voit vielä katsoa Aivoliiton hyvän videoklipin AVH:n hoitopolusta:

Terveisin, Sohvi

Terveisin, Sohvi

 

Pysytään fiksuina ja pidetään huolta (myös) aivoistamme!

Lähteinä käytetty Aivoliiton sivuja ja aivoinfarktin käypä hoito-suositusta.

Tutustu Sofiaan

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.