Aivoverenkiertohäiriöt – tunnista ja soita 112

Aivoverenkiertohäiriöt voivat olla ohimeneviä ja korjaantuvia häiriöitä tai pysyviä vaurioita aiheuttavia häiriöitä. Ohimenevää kohtausta kutsutaan TIA-kohtaukseksi ja pysyviä vaurioita voi tulla aivoinfarktin tai aivoverenvuodon takia.

Monesti puhutaan aivoverenkiertohäiriöiden oireista ja niiden nopeasta tunnistamisesta. Mikäli havaitset itselläsi tai jollakin toisella esimerkiksi halvausoireita, näköhäiriöitä, puheentuoton häiriöitä, suupielen roikkumista tai esimerkiksi äkillistä todella kovaa päänsärkyä – soita 112.

Mikäli oireet ovat selkeät, kuljetus alkaa heti, sillä nopea hoitoon pääsy on tärkeää.

Puheluusi vastaa koulutettu hätäkeskuspäivystäjä, joka oireiden perusteella tekee arvion tehtävän tarpeellisuudesta ja kiireellisyydestä. Hätäkeskus lähettää tarkoituksenmukaisimman yksikön, tässä tapauksessa ambulanssin, paikalle.

Ensihoidon saapuessa paikalle, tehtävänämme on selvittää oireet ja niiden alkamisaika. Haastattelemme, mittaamme perusarvoja, kuten verenpaine ja syke ja teemme neurologisia testejä todetaksemme aivoverenkiertohäiriön mahdollisuuden. Mikäli oireet ovat selkeät, kuljetus alkaa heti, sillä nopea hoitoon pääsy on tärkeää. Matkalla sairaalaan pyrimme laittamaan kanyylin, jotta sairaalassa voidaan tarvittaessa tehdä nopeasti myös varjoainekuvaus. Mahdollisimman varhaisessa vaiheessa soitamme myös sairaalaan ennakkoilmoituksen, jotta siellä osataan varautua mahdollisen aivoverenkiertohäiriön hoitoon. Nopeasti toimimalla yritämme minimoida vaurioiden laajuutta.

Aivoverenkiertohäiriöpotilaan hoitopolku aina hätäkeskuksesta sairaalaan on ammattilaisille selkeä. Ketjun jokainen lenkki tietää oman tehtävänsä. Tästäkään ketjusta ei ole kuitenkaan hyötyä, mikäli potilas tai joku muu oireet havaitseva henkilö viivyttelee asian kanssa, eikä soita heti 112.

Mikäli epäilet aivoverenkiertohäiriötä aiemmin mainittujen oireiden vuoksi, kannattaa siis soittaa 112, vaikka oireet menisivätkin ohi.

Kuva: Aivoliitto

Tällä viikolla vietetään Aivoviikkoa. Aivoliiton sivuilta (www.aivoliitto.fi) löydät lisää tietoa mm. aivoverenkiertohäiriöiden ennaltaehkäisystä, oireista ja vaikka vertaistuesta. Käy tutustumassa!

Aurinkoista kevättä!

Terveisin, Sohvi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.