Ambulanssi tulee, alta pois – vinkit väistämiseen

Ambulanssien eli oikeammin ensihoitoyksiköiden kuljettamiseen liittyvät vaatimukset ja vähäinen koulutus ovat olleet tapetilla viime vuosina. Tähän ongelmaan onkin monin paikoin vastattu koulutuksella, niin myös Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella. Hälytysajoneuvon nopea ja turvallinen eteneminen ei kuitenkaan ole yksin hälytysajoneuvon kuljettajan käsissä, vaan sujuvuus ja turvallisuus edellyttävät jokaiselta tiellä liikkujalta yhteispeliä.

Kuva: Esko Keski-Oja

Hälytysajon tarkoitus on saada kiireellisessä tapauksessa apu paikalle mahdollisimman nopeasti. Hälytysajon tasaisen ja sujuvan kulun avittamiseksi autoilijan tulisi ilmaista hälytysajoneuvon havaitseminen laittamalla suuntavilkku päälle ja väistymällä oikealle seuraavassa mahdollisessa paikassa, jossa hälytysajoneuvolle jää riittävä tila turvalliseen ohittamiseen. Usein autoilijat arkailevat väistämistä punaisten liikennevalojen ohi, vaikka tieliikennelaki kertoo, että esteetön kulku tulee antaa liikenteenohjauslaitteella annetusta ohjeesta riippumatta. On väistyttävä syrjään ja pysähdyttävä. Tämä toki tulee tehdä varovaisuutta noudattaen ja muuta liikennettä vaarantamatta.

Jarrut pohjaan! – Ei näin. Hälytysajoneuvon ratin takana havaitsee usein sellaisen tyypillisen ratkaisun, että autoilija hidastaa äkillisesti vauhtia. Tämä kuitenkin hidastaa myös hälytysajoneuvoa. Nopea jarrutus aiheuttaa pahimmillaan vaaratilanteen ja peräänajoriskin. Vastaavasti risteysalueilla muut tienkäyttäjät eivät pysähdy tai selkeästi hidasta ennen risteystä niin, että hälytysajoneuvo uskaltaisi turvallisesti edetä. Hälytysajoneuvoa ei tulisikaan lähestyä, vaan selkeästi pysähtyä, jotta kuljettaja tietää tulleensa havaituksi.

Kevyen liikenteen kulkijaltakin vaaditaan tarkkaavaisuutta

Oman haasteensa hälytysajoon tuovat kuulokkeet tai korvanapit korvissa kulkevat jalankulkijat, joiden havainnointikyky on rajoittunut ja joiden kohdalla hälytysajoneuvon kuljettaja ei voi varmistua tulleensa havaituksi, ellei tätä selkeästi osoiteta esimerkiksi pysähtymällä tai käsillä. Tämä hälytysajoneuvon havaitsemisen selkeä osoittaminen ja pysähtyminen toki koskee kaikkia kevyen liikenteen liikkujia, jotka lähestyvät hälytysajoneuvon reittiä esimerkiksi suojatietä.

Luonnollisesti myös lapset liikenteessä ovat monesti hälytysajoneuvon kuljettajalle haaste, sillä lasten toiminta on usein arvaamatonta. Suotavaa olisikin, että liikenteessä yksin liikkuville lapsille annettaisiin opastusta miten toimia, kun havaitsee hälytysajoneuvon.

Autoilija:

  • Osoita vilkulla, että olet havainnut hälytysajoneuvon.
  • Älä jarruta äkillisesti.
  • Väistä paikassa, jossa hälytysajoneuvolle jää riittävästi tilaa ohittamiseen.
  • Älä lähesty hälytysajossa olevaa ajoneuvoa tai sen reittiä.
  • Muistathan, että hälytysajoneuvoja voi tulla useita peräkkäin.

Kevyen liikenteen kulkija:

  • Osoita väistämällä, pysähtymällä ja rintamasuunnalla, että olet havainnut hälytysajoneuvon.
  • Älä lähesty hälytysajossa olevaa ajoneuvoa tai sen reittiä.
  • Muistathan, että hälytysajoneuvoja voi tulla useita peräkkäin.

Yhteistyöllä apu nopeammin ja turvallisemmin perille!

Blogissamme vilahtelee vierailevia blogikirjoittajia, joista tällä kertaa on vuorossa ensihoitaja Ville-Veikko Saari.

Terveisin, Ville-Veikko

”Olen aikuisiän saavuttanut työhönsä intohimolla suhtautuva ensihoitaja. Koulutukseltani olen pitkän tien kulkija. Olen alun perin ensihoitoon suuntautunut lähihoitaja-yo, joka eksyi koulun penkiltä suoraan työskentelemään Varsinais-Suomen pelastuslaitokselle ensihoitoon. Työuran edetessä kävin ensin sairaanhoitajan (amk) tutkinnon, jonka jälkeen ensihoitajan (amk) tutkinnon. Koulun penkin kuluttaminen on ollut oma juttu. Varsinaisten tutkintojen lisäksi ammattitaitoa tulee ylläpidettyä täydennyskoulutuksilla, viimeisimpänä ensihoidon johtamisen opinnoilla.

Työuraa ensihoidossa on ehtinyt kertyä noin 10 vuotta. Nykyisin toimin hoitotason ensihoitajana, työvuoroni asemavastaavana (L6) Luolalan paloasemalla Naantalissa sekä ensihoidon ajokouluttajana. Ensihoidon kehittäminen on lähellä sydäntäni, ja tätä toimintaa pääsen toteuttamaan muun muassa pelastuslaitoksella ensihoidon kehitystyöryhmän jäsenenä.

Pelastuslaitokselle töihin päätymiseen on aikoinaan ajanut jo lapsena aloittamani vapaapalokuntaharrastus. Nykyisin vapaa-ajallani tykkään puuhata politiikkaa ja käydä pitkillä kävelyillä.”

4 thoughts on “Ambulanssi tulee, alta pois – vinkit väistämiseen

  1. Hyvä kun neuvotte. Itse hidastan, käytän vilkkua tilanteen mukaan tai pysähdyn ja ajan reunaan maantiellä.. kaupungilla olen myös varovainen seuraten muidenkin ajoa. Oppi meni perille jo 35v. Salon Autokoulussa
    opin. Sitten.. On ikäänkuin selkäytimessä. . Aina annan tilaa. Seuraan peileistä takaa sivulta edestä tulevia. Ei ole jäänyt tähän mennessä . teitä huomaamatta. Nyt vaikuttaa lähes täydelliseltä mutta otan vakavasti liikenteessä. Oman ja toisten turvallisuuden. Sillä tyylillä on jokunen vähältäpiti kolari jäänyt tapahtumatta. Nyt 67v. Entistä tarkempi. Kun sais noi perässä roikkujat kuriin jollain ihmeen tavalla kun tuntuu etteivät ymmärrä vaaroja. Turvallista ajoa teille.

  2. Vastuun otto liikenteessä on yhtä tärkeää kuin hengittäminen. Kuka voi sanoa, ” en muistanut, huomannut hengittää”. Itsekkään en AINA ole ollut varma, miten pitää toimia kun hälytys ajoneuvo tulee. Varminta on kuitenkin aina ollut se että nyt noilla on kiireempi ja oikeus mennä. Siksi teen tilaa enkä mene paniikkiin. Liikenteessä pitää keskittyä ajoon, muidenkin ajoon. Auton ratissa ei kuulu viihdyttää itseään niin paljoo että unohtaa missä on. Taas asia, jota kannattaa muistuttaa vaikka joka pvä. Valtaosa varmasti tietää mutta joukossa on kuskeja jotka ei VÄLITÄ TAI EI EDES TIEDÄ. ”muista hengittää” myös liikenteessä. Lasten liikennelaulu on hyvä” muista aina, liikenteessä, monta vaaraa ompi eessä…..

  3. Yksisuuntainen kapea pitkä tie ja 40 rajoitus, sivuun ei mahdu ajamaan ja ambulanssi tulee vilkut päällä perässä. Mitä tehdä? Ajaakko ylinopeutta?

    • Hei, kiitos kysymyksestäsi. Välitän sinulle ensihoitomestarimme vastauksen: ”Jos ambulanssi tulee kapealla tiellä taakse hälytysajossa, hälytysäänet ja -vilkut kytkettyinä, tulee ensisijaisesti antaa hälytysajoneuvolle tietä, jos siihen vain on mahdollisuus. Edellä olevan auton tulee kuitenkin noudattaa tiekohtaista nopeusrajoitusta ja pyrkiä antamaan tietä hälytysajoneuvolle niin pian kuin se on mahdollista. Joissain olosuhteissa tieosuus voi olla melko pitkäkin, väistää voi pientareelle, risteävän tien kohdalla tai mahdollisella väistöpaikalla. Eteenpäin on kuitenkin syytä ajaa, eikä esimerkiksi pysähtyä tielle.” Ystävällisin terveisin Minna/viestintä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*