Anders Petters stuga står i ljusan låga

Julen står för dörren och vi börjar närma oss slutet på detta år. I samband med att vi stillar oss inför julfirandet är det skäl att reflektera över några säkerhetsaspekter. I december sker det flest bränder och olyckor förorsakade av levande ljus. Största delen av olyckorna kunde man undvika bara genom att bekanta sig med säkerhetsföreskrifterna på förpackningen.

ulkotuli

I en gammal svensk julsång med okänt ursprung sjunger man om en brand i Anders Petters stuga, ”Anders Petters stuga står i ljusan låga”. Sången sjungs ofta vid dans kring julgranen trots att ordet jul inte nämns. Däremot är det orden ”ljusan låga” som får folk att referera till de många stearinljus som tänds vid juletid. Egentligen har inte stugan heller brunnit ner utan står kvar ännu idag. Enligt legenden så ställde Anders Petter på 1800-talet ljus i sina fönster som ett tecken på att han bjöd i sina vänner på en sup.

Ett brinnande ljus får aldrig lämnas obevakat och ett brinnande ljus skall alltid placeras tillräckligt långt från brännbart material. Man skall inte heller använda ljusstakar eller ljusmanschetter av brännbart material. Förutom den direkta brandfaran kan ljus även förorsaka andra typer av olyckor, till exempel barn och djur skall aldrig lämnas ensamma med öppen eld. Elden kan lätt tända både hår och päls. Värmeljusen medför också en del risker som är värda att beakta. Ljusets skal kan bli upp till 300 grader varmt och därför får det inte användas på brännbart underlag. Ljusen skall också vara försedda med små utbuktningar på under sidan så att luften kommer åt att cirkulera även under ljuset.

Tonttu ikkunassa

Ljusen skall inte placeras närmare än 5 cm från varandra och man bör noggrant akta att det inte kommer vatten eller vätska i stearinet eftersom det kan ge en likadan effekt som när man häller vatten i brinnande olja, ljusflamman kan bli upp till en meter hög. En sådan brand skall alltid släckas genom kvävning, aldrig med vatten. Det är också skäl att komma ihåg att ljus avsedda för utomhusbruk inte får användas inomhus, på balkongen eller under terrasstaket. Det lönar sig att placera ljusen ett par meter från brännbart material och byggnader. Även utomhusljus kräver övervakning, till exempel vind och regn kan ställa till med otrevliga överraskningar. Utomhusljusen skall också placeras på icke brännbart underlag och på sådant sätt att de inte blåser iväg.

kynttilät

Julen är tiden då många gärna träffar släktingar, vänner och bekanta. Ställ fram ljus och bjud gärna in vänner och bekanta på någonting gott. Kom ihåg att helgen är hela familjens högtid och att alla familjemedlemmar skall få känna sig trygga och säkra. Jag önskar också att vi alla skall se till att vår stuga, så som Anders Petters, inte brinner ner utan står att beskåda ännu om 200 år.

God Jul och Gott Nytt År!!

Hälsningar, Tobbe

Hälsningar, Tobbe

 

Träffa Tobbe

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.