Aina sattuu ja tapahtuu… mutta mistä apua onnettomuuden jälkeen?

Se olisi taas yksi perjantai ja 13. päivä ohi ilman suurempia vaurioita. Myönnettäköön, ettei se tälläkään kertaa mennyt itsellä ihan putkeen, mutta onneksi mitään oksennustautia pahempaa ei sattunut oman perheen kohdalle. Toivottavasti se on mennyt suurimmalla osalla teistä mukavasti, kun ainakin kelit olivat kohdillaan.

Onnettomuuksia sattuu joka tapauksessa päivittäin, riippumatta siitä onko perjantai 13. päivä. Jos me syystä tai toisesta joudumme onnettomuuteen, niin tiedämmekö onnettomuuden sattuessa, mitä kaikkea sen jälkeen pitää tehdä asioiden tai oman mielen selvittämiseksi.

Tulipalon jälkeen

Onnettomuus itsessään on usein varsin nopeasti ohi, mutta seuraukset jatkuvat pitkälle. Mistä ja miten saa apua onnettomuuden jälkeen?

Onnettomuus itsessään on usein varsin nopeasti ohi, mutta seuraukset saattavat jatkua vielä pitkään varsinaisen onnettomuuden jälkeen. Otetaan esimerkiksi tulipalo, joka on varmasti yksi raskaimmista onnettomuuksista, joka voi omalle kohdalle sattua. Sen jälkiselvittelyyn ja siitä selviämiseen vaaditaan yleensä paljon aikaa. Pahimmillaan perhe saattaa menettää tulipalossa melkein kaiken (esimerkiksi kodin ja irtaimiston). Tai ainakin siltä saattaa aluksi tuntua… Usein tilanne ei kuitenkaan ole ihan niin toivoton.

Tiedämmekö mitä kaikkea esimerkiksi tulipalon jälkeen tarvitsee selvittää tai mistä sen jälkeen saa tarvittaessa apua, niin henkistä kuin materiaalista? Kaikkien meistä olisi hyvä muistaa, että Suomessa ei ketään jätetä yksin onnettomuuden jälkeen ja erilaista apua on saatavilla, jos sitä vain haluaa ja osaa pyytää. Tarvittaessa on meillä hyvät mahdollisuudet halutessamme saada henkistä jälkihoitoa muun muassa terveyskeskuksista, perheneuvoloista, seurakunnasta ja Punaiselta Ristiltä. Tulipalon kohdatessa varmasti huolia aiheuttaa myös tavaroiden ja muistojen tuhoutuminen. Yllättävän paljon tavaroista pystytään pelastamaan vahinkosaneerauksen toimesta, mikäli rakennus ei ole täysin palanut.

Jos joudut onnettomuuteen, olet usein ensimmäisenä tekemisissä pelastus- tai ensihoitohenkilöstön kanssa. Jos itse olet tietämätön siitä, mitä seuraavaksi tulee tehdä, ota heitä hihasta kiinni ja kysy rohkeasti. He osaavat neuvoa sinut alkuun asioiden selvittämisessä. Siltä varalta, että unohdat kaikessa tohinassa kysyä tai sinulle ei kerrottu onnettomuuden jälkeen toimintaohjeita, pelastuslaitokset ovat tehneet hyvän muistilistan tulipalon varalle. Ohje ovat katsottavissa myös netistä.

Terveisin, Kari

Terveisin, Kari

 

Tutustu Kariin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*