”Televisiosta tulee tälläkin hetkellä useita siivottomuuteen ja hamstraukseen liittyviä ulkomaisia tosi-tv-sarjoja. Moni teistä joka niitä on katsonut, on varmasti samalla miettinyt, voiko niin oikeasti asua ja onko meillä Suomessa vastaavaa.” Näin aloitin ensimmäisen Kuumaa kamaa blogini (Kirjavaa asumista) vuonna 2014, jossa otin kantaa ihmisten asuinoloihin sekä asumisturvallisuuteen.
Tuosta blogista aikaa on nyt kulunut noin kolme vuotta, mutta ongelmat ovat edelleen täysin samat kuin tuolloin. Blogini jälkeen Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen riskienhallinnan painopistettä on entistä enemmän suunnattu asumisturvallisuuteen ja siihen liittyvien haasteiden ratkaisemiseen. Yhtenä esimerkkinä ovat pelastuslaitoksen järjestämät 42§-seminaarit muille viranomaisille ja toimijoille.

42§-seminaariin ovat tervetulleita kaikki Varsinais-Suomen viranomaiset ja asumisen parissa toimivat tahot. Viime vuonna seminaaria seurasi yli 200 osallistujaa.
Ensimmäinen 42§-seminaari pidettiin vuoden 2016 maaliskuussa, jolloin tuotiin esiin muun muassa keräilypakkoa, viranomaisten keskinäisiä ilmoitusvelvollisuuksia sekä käytiin läpi Turun Raunistulan kaupunginosassa vuonna 2014 sattunutta tulipaloa. Pelastuslaitoksen näkökulmasta seminaari onnistui hyvin ja siihen osallistui yli 200 viranomaista ja muuta toimijaa.
Seminaarin jälkeen osallistujilta kysyttiin halukkuutta osallistua pelastuslaitoksen perustamaan työryhmään, jossa pohditaan haasteita asian ympärillä ja yritetään yhteistyössä etsiä ratkaisuja asioiden hoitamiseksi. Ryhmän keskuudessa on havaittu monia haasteita asumisturvallisuuden parantamisessa. Ryhmän keskusteluissa ja palotarkastuksilla havaituista haasteista on osittain muodostunut tämän vuotisen seminaarin ohjelma.
Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella on kunnia järjestää toinen asumisturvallisuutta ja ongelma-asumista koskeva 42§-seminaari 26.4.2017. Tänä vuonna aiheina ovat muun muassa muistisairauden tuomat haasteet asumisessa sekä itsemääräämisoikeus ja edunvalvonta, jotka ovat nousseet esille keskusteluissa ja palotarkastuksilla. Edellä mainituiden lisäksi Varsinais-Suomen pelastuslaitos esittelee muutamia tapauksia ja haasteita sekä ratkaisuja, joihin niissä on törmätty. Tämän vuotiseen seminaariin on ilmoittautunut yli 230 viranomaista tai toimijaa, mitä voidaan pitää erittäin hyvänä määränä.
Eräs syy minkä takia Varsinais-Suomen pelastuslaitos järjestää näitä seminaareja on tietoisuuden ja yhteistyön lisääminen. Asumisturvallisuudessa ja ongelma-asumisessa ongelmien ratkaisemisessa keskeistä on viranomaisyhteistyö eri toimijoiden kesken. Viranomaisyhteistyö asioiden hoitamisessa ei kuitenkaan ole aivan mutkatonta erilaisten lakitulkintojen takia. Vaikka monella viranomaisella on ajantasaiset lait, niitä ei ole sovitettu keskenään, mikä taas aiheuttaa ongelmia asioiden ratkaisemiseksi. Asioissa on usein liian ”helppo” mennä salassapitosäädösten taakse, jolloin ongelman hoitaminen pahimmillaan tyssää siihen. Varsinais-Suomen pelastuslaitos pyrkii omalla osaltaan parantamaan viranomaisyhteistyötä tuomalla asiaa eri viranomaisten tietoisuuteen sekä etsimällä ja esittelemällä eräitä ratkaisuvaihtoehtoja asioiden hoitamiseen.
Lisätietoja 42§-seminaarista ja pelastuslain 42. §: mukaisesta ilmoitusvelvollisuudesta
- 42§-seminaari tarjoaa monta näkökulmaa asumisturvallisuuteen
- Pelastuslain 42. §:n mukainen ilmoitusvelvollisuus
Seminaarin aiheisiin liittyviä muita aikaisempia Kuumaa kamaa -blogikirjoituksia:
- Pystyykö muistisairas poistumaan tulipalotilanteessa?
- Oikeus hyvään elämään kotiympäristössä
- Turvallisempi asuminen vaatii viranomaisyhteistyötä
- Kirjavaa asumista

Yhteistyöterveisin, Kari