Asumisturvallisuus hyvässä nosteessa

Kuten selväksi on käynyt, on pelastusala yleisesti Suomessa huolissaan ikäihmisten asumisturvallisuudesta kotona. Tämän johdosta on Varsinais- Suomen pelastuslaitos tiivistämässä yhteistyötä muun muassa kuntien kotihoitopalveluiden kanssa.

Olemme saaneet koulutettua Turun kaupungin kotihoidosta 27 esimiehen ryhmän. Tämä oli niin sanottu pilotti, josta haimme kokemuksia ja palautetta. Palautteen innoittamana tulemme tarjoamaan kaikkien Varsinais-Suomen kuntien kotihoidon esimiehille Sosiaali- ja terveysalan turvakorttikoulutuksen ja vieläpä ihan ilmaiseksi.

Viimeistään syksyllä käynnistyvät seuraavat koulutuspäivät. Syksyn koulutuksiin olemme saaneet jo Kaarinan kaupungin kotihoidon mukaan. Muiden kuntien kiinnostusta emme ole vielä kerinneet kysellä.

kodinturvallisuuskoulutus

Turun kaupungin kodinhoidon esimiehet saivat turvakorttikoulutusta 3.3.2015. Aiheena oli ikäihmisten asumisturvallisuus.

Turvakorttikoulutus sai kehitysidean projektin myötä

Sosiaali- ja terveysalan turvakorttikoulutus sisältää valtakunnallisen opetusohjelman, joka perustuu laitosturvallisuuteen. Kotihoidon henkilökunta työskentelee ihmisten kodeissa eikä niinkään laitoksissa ja siksi heille pitää kertoa kodin asumisturvallisuudesta. Nyt me käymme läpi koulutuksissa molempia kokonaisuuksia ja se on haasteellista lähinnä aikataulullisesti.

Olemme antaneet kehitysidean Suomen palopäällystöliitolle ja Suomen pelastusalan keskusjärjestölle, että korttiohjelmaan saataisiin kotihoidolle oma opetusohjelma.

Koulutuksen tarkoitus on lisätä tietoa ja oppia näkemään asunto hieman eri valossa. Silloin kodinhoidon työntekijä pystyy edistämään turvallisuutta työtaakkaa oleellisesti lisäämättä ja antamaan neuvoja ja ohjeita vaikkapa omaisille tai asukkaille.

kodinturvalisuuskoulutus 2

Turun kodinhoidon esimiesten koulutus toimii pilottina. Koulutusta iäkkäiden asumisturvallisuudesta on tarkoitus tarjota kaikille Varsinais-Suomen kunnille.

 Kukaan ei pysty parantamaan turvallisuutta yksin

Yhteistyö eri toimijoiden kanssa on kaiken edellytys, sillä yksin ei kukaan pysty turvallisuutta kokonaisvaltaisesti parantamaan. Varsinais- Suomen pelastuslaitoksella on ideoita ja visioita eri toimijoiden yhteistyön kehittämiselle. Kaikki toiminnot eivät ole niin selkeitä, jos ongelmia ilmenee vaikka asumisturvallisuudessa. Moni asia tuntuu olevan niin sanotusti harmaalla vyöhykkeellä ja kuka ottaa vastuun asioiden hoitamisesta silloin, jos ongelmia ilmenee.

Olemme pohtineet esimerkiksi seminaaria eri toimijoiden kesken. Seminaarissa eri alojen asiantuntijat kertoisivat miten näitä vaikeita asioita voidaan hoitaa paremmin ja tehokkaammin.

Vaikka tässä puhutaan ikäihmisten asumisturvallisuuden parantamisesta, on meidän kaikkien hyvä pohtia sen parantamista omalta osaltamme jo nyt.

Itse olen harkinnut hankkivani liesivahdin, jonka voi asentaa olemassa olevaan hellaamme. Se valvoisi hellalla olevia lämpötiloja normaalia ruuanlaittoa häiritsemättä. Lämpötilan noustessa liian korkeaksi sammuttaa se virran hellasta automaattisesti.

Tuvallista kevättä kaikille ja pidetään itsestämme ja lähimmäisistämme hyvää huolta! 🙂

Vinkkejä asumisen paloturvallisuuden parantamiseen

  1. Asuntopalot syttyvät usein liedestä. Usein palo johtuu ihmisen erehdyksistä ja unohduksista.
  • Pidetään lieden ympäristö siistinä ja puhdistetaan liesituulettimen suodatin säännöllisesti.
  • Liesivahdin voi asentaa olemassa olevaan hellaan tai miettiä liesivahdilla ja sammutteella varustettua liesituuletinta vaikka laitteita uusittaessa.
  • Ruuanlaiton keskeytyessä vaikkapa ovikellon tai puhelimen soidessa ota vaikka patalappu mukaan muistuttamaan ettet unohda ruuanlaittoa.
  1. Palovaroitin on tärkeä osa paloturvallisuutta.
  • Palovaroitin asennetaan aina kattoon eikä mihinkään muualle.
  • Palovaroitin on pakollinen ja niitä tarvitaan vähintään yksi alkavaa 60m² kohden / kerros.
  • Hyviä paikkoja ovat esim. makuu- ja olohuoneet, portaikon ala- tai yläpäät ja käytävät.
  • Isoissa taloissa suositus, että ne kytkettäisiin sarjaan (onnistuu myös langattomasti).
  • Uudis- tai saneerauskohteessa älypalovaroitin olisi hyvä ratkaisu (katkaisee sähköt).
  • Tulisijallisessa asunnossa on hyvä olla myös häkävaroitin.
  1. Sammutusvälineet.
  • 6L neste tai vaahtosammutin.
  • Sammutuspeite 120cm*180cm
  • Asuntoihin voidaan asentaa myös jälkikäteen sammutuslaitteisto (asuntosprinkleri)
  1. Poistuminen
  • Ovien peruslukot, joita ei saa auki sisäpuolelta ilman avainta, olisi hyvä vaihtaa.
  • Kerrostalon rappukäytävän ollessa savun peitossa ei sinne saa mennä. Jäädään asuntoon ja soitetaan sieltä hätänumeroon 112.
  • Kerrostalossa asunnot muodostavat oman palo-osaston. Huoneiston ovi on palo-ovi ja sitä voi tiivistää palotilanteessa tarvittaessa märillä pyyhkeillä.
  • Kerrostalossa taloyhtiö voi helposti parantaa paloturvallisuutta asentamalla asuntojen porrasoviin ovipumput.
  • Kerrostalossa vanhat huoneistojen ovet olisi hyvä vaihtaa uusiin (karkea arvio 1970-luku ja sitä vanhemmat huoneistojen porrasovet.)
  1. Neuvontakeskus Kunnonkoti.
  • Neuvontakeskus on hyvä paikka esimerkiksi vanhuksien ja heidän omaisten tutustua asumisturvallisuuden ja muidenkin käytännön arjen hyviin ratkaisuihin.
  • Osoite Ruiskatu 8, 20720 Turku (Turun AMK: tiloissa)
  • 040 355 0523 tai kunnonkoti@turkuamk.fi
  • kunnonkoti.turkuamk.fi
Terveisin, Eerik

Terveisin, Eerik

 

 

 

Tutustu Eerikkiin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.