Auta meitä auttamaan sinua

Olet marjastamassa metsässä ja kaadut niin pahasti, että et pääse enää liikkeelle. Olet ajamassa lomamatkalla autoa ja yhtäkkiä edessäsi kaksi autoa ajaa kylkikolarin. Olet kaverin mökillä ja huomaat, että vastapäätä oleva mökki palaa. Miten voit tietää tarkasti missä olet? Hätätilanteessa suosittelemme soittamaan hätäpuhelun 112 Suomi -appsin kautta. Miten 112 Suomi -mobiilisovellusta käytetään ja miten se käytännössä toimii?

112 Suomi on mobiilisovellus hätäpaikannukseen. Hätätilanteessa tärkein asia on klikata puhelimesta 112 Suomi -sovellus auki ja sen jälkeen painaa ”soita 112” painiketta. Tällöin puhelu yhdistyy lähimpään hätäkeskukseen kaikkialla Suomessa.

Hätätilanteessa avaa 112 Suomi -sovellus…

ja paina ”soita 112” -painiketta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kun soitat hätäpuhelun 112 Suomi -sovelluksen kautta, hätäkeskus saa koordinaattitiedot missä olet. Koordinaatit siirtyvät automaattisesti suoraan hätäkeskuksen tietojärjestelmään. Tämä helpottaa päivystäjän työtä, koska koordinaatit ovat tarkka paikka siitä minne apua tarvitaan.

Moni kuitenkin yllättyy, kun tämän lisäksi päivystäjä varmistaa osoitetta, esimerkiksi ”onko se kolari siinä Koulukadulla?” Tästä ei kannata hermostua. Tällä varmistetaan, että paikannustieto on oikea ja toimii luotettavasti niin kuin pitää. Viranomaisille kun tarvitaan koordinaattien lisäksi myös katuosoite. Päivystäjä ei saa suoraan tietoa mistä kerrostalon kerroksesta tai asunnosta puhelu tulee. Tieto pitää varmistaa hätäpuhelun soittajalta, eli sinulta.

Hätäpuhelun soittajat voidaan tarvittaessa paikantaa paikantamalla kyseinen gsm-puhelin. Kännykän paikannustarkkuus voi olla satoja metrejä, joskus jopa kilometrejä. Tämä ei ymmärrettävästikään ole yleensä riittävä tarkkuus. Jos taas soitat hätäpuhelun 112 Suomi -sovelluksen avulla, paikannustarkkuus onnistuu lähes aina metrien tarkkuudella. Käytännön elämässä paikannustarkkuus ja paikannuksen luotettavuus sovellusta käyttämällä on todettu hyväksi

Esimerkkejä 112 Suomi -sovelluksella tehdyistä hätäpuheluista:

Miksi minun kannattaa käyttää 112 Suomi -sovellusta?

Osoitetietojen selvittämiseen saattaa hätäpuhelussa mennä pahimmillaan useita minuutteja, kun ihminen ei tiedä missä on ja tarkkaa paikkaa yritetään selvittää erilaisin keinoin. 112 Suomi -sovelluksen avulla hätäkeskus saa heti puhelun alussa sijaintitiedot, ja päivystäjä keskittyy silloin tiedon varmistamiseen. Lähin viranomainen pystytään hälyttämään paikalle nopeammin kun tarkka sijainti tiedetään heti.

Myös paikannustarkkuus on sovellusta käyttämällä parempi kuin kännykkää paikantaessa. Jos olet liikkeellä, hätäkeskus saa tiedot mihin suuntaan olet menossa. Esimerkiksi marjametsässä, liikenteessä ja vieraissa paikoissa tämä sijaintitieto on korvaamaton. Myös ammattilaisten kannattaisi käyttää sovellusta, esimerkiksi kodinhoitajien ja vartijoiden, jotka kiertävät eri paikoissa työssään.

Hätäkeskuslaitoksen videossa kerrotaan, kuinka 112 Suomi -mobiilisovellus nopeuttaa avunsaantia hätätilanteessa.

Mitä hätäkeskuspäivystäjät haluavat sanoa 112 Suomi -sovelluksen käyttäjille?

”Onhan mulla se apps” on lause jonka päivystäjät kuulevat usein. Hieno juttu, mutta hätäpuhelu pitää myös soittaa sen kautta. Jos soitat normaalisti puhelimella näppäilemällä numeron 112, sovellus jää avaamatta ja sen hyvät ominaisuudet jäävät käyttämättä.

”Mitä, etkö sä näe missä mä olen?” on myös harvinaisen usein kuultu lause, usein tuohtumuksen kanssa. Kyllä, päivystäjä näkee koordinaatit ja siten suunnan missä olet, mutta tarvitsemme vielä varmistuksen, että paikannus on onnistunut ja tiedot ovat oikein. Älä hermostu, vaikka päivystäjä varmistaa paikkaa, jossa olet. Tämä tehdään joka tapauksessa, vaikka sanoisit tiennimenkin. Haluamme olla varmoja siitä, että apu tulee oikeaan paikkaan.

Toisinaan ilmaantuu teknisiä ongelmia. Esimerkiksi verkkoyhteyksissä voi olla häiriöitä, ja silloin päivystäjä voi pyytää lukemaan koordinaatit kännykän ruudulta.

112 Suomi -sovellusta on sanottu selkeäksi ja helpoksi käyttää. Opeta sukulaisesi ja lapsesi käyttämään sitä. Ohjeet 112 Suomi -sovelluksen lataamiseen löydät alta. Muista laittaa kännykän asetuksista päälle vaihtoehto, että sijaintipalvelut menevät päälle automaattisesti, kun käytät 112 Suomi -sovellusta. Tämä säästää akkua kun sijaintipalvelut eivät ole koko ajan päällä ja toisaalta hätätilanteessa ei tarvitse miettiä sitä, miten sijaintipalvelut laitettiin päälle.

Toimi näin:

Videossa neuvotaan, kuinka 112 Suomi -sovellusta käytetään.

  • Lataa 112 Suomi -sovellus ilmaiseksi älykännykkään puhelimesi sovelluskaupasta
    • muista laittaa kännykän asetuksista sijaintitiedot aktiiviseksi ohjelmaa käytettäessä
    • myös internet-yhteys pitää olla
  • Hätätilanteessa soita 112 Suomi -sovelluksen kautta
  • Paikka varmistetaan vielä osoitetarkkuudella

112 Suomi on Digian tekemä sovellus, jonka saa ladattua ilmaiseksi älykännykkään. Sovellusta on ladattu vuoden 2016 loppuun mennessä jo 832 913 kertaa ja sen avulla on soitettu 25 528 hätäpuhelua vuonna 2016 (lähde: Hätäkeskuslaitos). 112 Suomi -sovellus on voittanut LähiTapiolan Autoilun turvallisuusteko -palkinnon 2016.

Lataa 112 Suomi -sovellus ja tutustu ohjeisiin:

  • 112 Suomi -sovelluksen latauslinkki
  • 112 Suomi -sovelluksen ohje suomeksi
  • 112 Suomi -sovelluksen ohje ruotsiksi

Blogissamme vilahtelee vierailevia blogikirjoittajia, joista tällä kertaa on vuorossa Turun hätäkeskuksen asiantuntija Susanna Sankala.

Terveisin, Susanna

Terveisin, Susanna

”Liityin 10-vuotiaana Säkylän VPK:hon. Siitä se sitten lähti. Ensin nuoriso-osastoon, sitten hälytysosastoon, sitten kansainväliseen nuorisotoimintaan… Olen työskennellyt pitkään ensihoidossa sekä hätäkeskustyössä. Teen parhaillaan gradua hätäkeskuspäivystäjien työstä. Voit seurata minua Twitterissä (@susannasankala). Niin ja eräs brittiherra rodultaan Egyptin Mau sanoo henkilökunnakseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.