Viikko 43 on Euroopan Unionin työturvallisuusviikko. Viikon tarkoituksena on herätellä meitä kaikkia ajattelemaan omaa työtä ja työturvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä. Tässä pohdintaa meidän työturvallisuudesta, johon pyydän apua teiltä kaikilta, sillä meillä jokaisella on varmasti tahto päästä töistä ehjänä kotiin.

Ensihoitajan työkohde vaihtelee tehtävän mukaan. Ensin keikka voi viedä jonkun kotiin ja seuraavaksi ollaankin moottoritiellä. Asiaankuuluvat työvaatteet vähentävät työtapaturman riskiä. Kuva ensihoitajien koulutusvideon kuvauksista. Kuva: Jussi Perämäki / Varsinais-Suomen pelastuslaitos
Tämä sama ajatus on kaiken työsuojelun lähtökohtana. Tavoitteeseen pääsemiseksi on meidän arvioitava olemassa olevia riskejä. Näiden perusteella valitaan kaikkeen työhön oikeat suojaimet, työmenetelmät ja työvälineet, jotka mahdollistavat turvallisen työskentelyn. Tämä on helppoa silloin, kuin työskentelykohde on kiinteä ja toiminta on luonteelta vähäriskistä, kuten toimistotyö tai työskentely tutussa ympäristössä.
Meillä ensihoitajilla työtapaturman riski on kuitenkin merkittävästi vaikeammin arvioitavissa, sillä työskentelykohteemme vaihtuu tehtävästä toiseen. Ensin saatamme olla tavallisessa suomalaisessa kodissa ja seuraavaksi voimme joutua seisomaan moottoritiellä tai rämpimään rämeikössä.
Tämän vuoksi työmme riskejä on vaikea arvioida, mutta suojaudumme aina tavanomaisia riskejä vastaan. Meillä on aina päällämme asiaankuuluvat työvaatteet, joihin kuuluvat työasu ja turvajalkineet, jotka luovat perusturvaa. Lisäksi meillä on tehty laaja riskinarvio ja työturvallisuusohjeet tavanomaisesta tehtävästä poikkeaviin tilanteisiin. Tämän ohjeen lähtökohtana on vähentää olemassa olevaa riskiä ja pienentää onnettomuuden vaikutusta, jos jotain poikkeavaa pääsee tapahtumaan. Tätä ohjetta paljon tärkeämmässä roolissa on kuitenkin arkipäiväinen riskienhallinta, ja se on sitä mihin me kaikki voimme osallistua.

Eihän piha ole liukas tai huonosti valaistu? Omasta asuinympäristöstäsi huolehtimalla lisäät myös auttajien työturvallisuutta.
Alla on lueteltu vinkkejä, joiden avulla voit parantaa omaa turvallisuuttasi ja siinä samassa paranee meidän työturvallisuus.
-
Pihojen ja portaikoiden valaisu
Suomessa on pimeää tai hämärää suurimman osan vuodesta, mikä muodostaa merkittävän riskin liikkuessa erilaisissa portaikoissa tai pihamailla. Jos itse et näe kulkea kunnolla, emme mekään näe. Oman turvallisuuden ja meidän turvallisuutemme vuoksi tuleekin pihojen ja portaikoiden valaisemiseen panostaa. Ovatko katkaisijat helposti käden ulottuvilla, valaisevatko valot tarpeeksi ja riittävällä laajuudella?
-
Portaiden kaiteet ja muut putoamissuojat
Portaiden valaisemisen lisäksi on tärkeää kiinnittää huomiota kaiteisiin. Jos kunnolliset kaiteet puuttuvat, muodostaa tämä merkittävän vaaraan asukkaalla ja meille.
-
Liukkauden torjunta
Suurin osa meidän tapaturmistamme sattuu piha-alueilla liikuttaessa. Vaikka meillä on turvajalkineet, joissa on asiaankuuluvat ja pitävät pohjat, ei hiekka tai sepeli kulkuamme hankaloita. Samalla kun hiekoitat meitä varten, estät myös itseäsi liukastumasta, jolloin koko käyntimme jää välistä.
-
Ylimääräinen tavara kulkuväylillä
Yhtenä merkittävänä riskinä meille ja asukkaille on erilaiset tavarat kulkuväylillä. Jos asuntosi eteinen tai tuulikaappi muistuttaa enemmän varastoa, kuin kulkuväylää on se syytä siivota oman turvallisuutesi ja meidän turvallisuutemme vuoksi. Samalla helpotat omaa poistumistasi mahdollisessa hätätilanteessa.
-
Siivoa ympäristö ja kotisi
Me emme tule arvioimaan kenenkään kodin kuntoa, mutta kaikki itsellesi vaarallinen materiaali on vaaraksi myös meille. Jos oma työympäristösi tai kotisi muistuttaa kaatopaikkaa, voit olla varma, että asuntosi tai työpaikkasi tapaturmariski on merkittävästi kohonnut ja asialle on kiireesti tehtävä jotain.
-
Kissat, koirat ja muut lemmikkieläimet
Vaikka oma lemmikki on kuinka kiltti tahansa, eikä koskaan pure, niin emme me työskentele mielellään heidän ympäröimänänsä. Kukaan ei tiedä varmuudella, miten oma rakas lemmikki käyttäytyy tilanteissa, joissa ensihoitajat joutuvat ”kajoamaan” omistajaan. Tämän vuoksi meidän tullessa kohteeseen olisi hyvä siirtää lemmikit toiseen huoneeseen. Tämä takaa meille työrauhan ja luo turvaa.
-
Hidasta ja valmistaudu pysähtymään
Haluan nostaa loppuun vielä yhden merkittävimmän asian meidän työturvallisuuden kannalta, mistä viime aikoina on puhuttu paljon muutenkin. Jos näet tiellä edessäsi vilkkuvia valoja, hidasta ja valmistaudu pysähtymään. Melko varmasti silloin tiealueella on jotain poikkeavaa ja jonkun lapsi, isä tai äiti on siellä tekemässä työtään. Me emme halua jäädä auton alle, etkä sinä halua joutua kolariin uteliaisuutesi tai kiireesi vuoksi!
Tehdään yhdessä ympäristöstämme turvallisempi, silloin meidän on parempi työskennellä ja asua.

Terveisin, Harri
Niin totta. Itse kotihoidossa työskentelevänä samat riskit ja puutteet ongelmana. Pimeän tultua ei pihoilla valoja, ” en minä siellä ulkona käy” joo et käy, mutta me tullaan sieltä. On kuoppaa, jäätä, porrasta sun muuta. Avainnipusta pitää yrittää etsiä oikea avain millä pitäisi sisälle päästä jos tosiaan ovelle asti on päästy. Joskus liukkailla melkeinpä konttaamalla on autolta ovelle mentävä. Ja eteisessähän ei tosiaan valoa tarvita ja muutenkin niitä vähänlaisesti voi päälle laittaa muissakaan huoneissa. Välillä otsalampun valossa mennään, onneksi usein pyörällä liikun ja lamppu kypärässä kiinni. Me kotihoidossa toimimme pääasiassa ikäihmisten kanssa, joten läheisten pitäisi herätä näissä asioissa ja turvata niin omaisen kuin meidän muidenkin turvallisuus.