Heikoimmatkin lenkit vahvoiksi – AVH= Aina Välittömästi Hoitoon

Suomalainen aivoverenkiertohäiriöiden (AVH) akuuttihoito on maailman huippua sekä laadultaan että kattavuudeltaan. Maailman paras AVH:n hoitoketju löytyy Helsingistä eikä Turussakaan huonoja olla. Tyksin päivystyspoliklinikan ovelta aivoinfarktin liuotushoitoon on saatu potilas kuuden minuutin ennätysajassa ja mediaani on 11 minuuttia. Mutta entä mitä on tapahtunut ennen päivystykseen tuloa?

112Esite Suomi2015 kansi

Kuin salama kirkkaalta taivaalta, on usein kommentti äkilliseen sairauskohtaukseen, esimerkiksi aivoinfarktiin tai aivoverenvuotoon. Yllättäen se tuleekin. Silloin pitää joko ihmisellä itsellään tai hänen lähellään olevalla henkilöllä olla tieto, kuinka toimia: jos toinen suupieli roikkuu ja puhe puuroutuu, oireet viittaavat aivoverenkiertohäiriöön ja oikea teko on soittaa numeroon 112.

Kiireellinen sairauskohtaus aloittaa hoitoketjun. Onko ketju jossain kohti heikko? Jääkö soittamatta apua, jääkö kiireellinen ambulanssikuljetus antamatta, jääkö vastaanotolle tullut potilas tutkimatta riittävän hyvin, annetaanko väärä diagnoosi?

Monesti tämän AVH-ketjun heikoin lenkki on sairastunut. Erään arvion mukaan sairastuneet hakeutuvat hoitoon keskimäärin kahden tunnin kuluessa. Näitä tarinoita kuulee usein. Jäädään väyrysmäiseen tapaan nukkumaan yön yli, ehkä vaiva paranee itsekseen? Kanssaihminen ei kehtaa sanoa sairastuneelle, että hei, mites sun suupieli roikkuu? Ei ymmärretä toimia ja hälyttää apua.

Aivoliitto on viestinyt 112-kampanjallaan aivoinfarktin oireista ja ohjeena on: kun hätä on tämän näköinen, soita 112. Viestiä on yritetty viedä kansalaisille monin eri tavoin: messuilla, 112-päivän tilaisuuksissa, verkkosivuilla, somessa. Ylen esittämä tietoiskumme tavoitti 1,8 miljoonaa television katselijaa.

Tieto ei ole vielä kuitenkaan tavoittanut kaikkia eikä aivoverenkiertohäiriöiden oireita välttämättä tunnisteta riittävän hyvin. Yön yli nukkuneita − ja osa ikuiseen uneen − on valitettavan paljon.

amppari2

Jos toinen suupieli roikkuu ja puhe puuroutuu, oireet viittaavat aivoverenkiertohäiriöön ja oikea teko on soittaa numeroon 112.

Viime kesänä eräs turkulaisnainen tunsi päässään napsahduksen kuntosalilla. Päänsärkyisenä hän ajoi kuitenkin kotiin ja arveli saaneensa vain auringonpistoksen. Päiväunille ja särkylääkettä, josko se siitä, nainen toivoi. Onneksi paikalle tullut aviomies ymmärsi tilanteessa olevan jotain outoa ja toimitti vaimonsa päivystykseen. Aivoverisuonen pullistuma oli revennyt ja edessä oli leikkaus. Nainen selvisi ja kuntoutui vielä työelämään.

Toinen keski-ikäinen turkulaisnainen ei selviytynyt. Hän oli käynyt lääkärissä kovan päänsäryn vuoksi. Lääkäri ei ottanut oireita tosissaan, vaan passitti naisen kotiin särkylääkereseptein. Nainen menehtyi kotonaan; syynä oli aivoverenvuoto.

Toukokuussa Helsingissä avomies hälytti vaimolleen apua kauppakeskukseen. Hätäkeskuksessa tilanne oli luokiteltu C-luokkaan ja migreeniksi. Kului noin tunnin verran siihen, että potilas kuljetettiin sairaalaan. Siellä todettiin, että kyseessä on aivoinfarkti, aivan kuten mies oli epäillyt ja jonka varassa hän oli toiminut. Vaimo jäi pitkälle sairauslomalle.

Äkillisen aivoinfarktin saaneen selviytymiseen ja toipumiseen vaikuttaa ratkaisevasti se, kuinka nopeasti sairastunut pääsee hoitoon. Liuotushoito on aloitettava 4,5 tunnin sisällä oireiden alkamisesta, mutta vaurioita tapahtuu jo tänäkin aikana. Siksi jokainen hoitoon pääsyssä voitettu minuutti on potilaalle elintärkeä. Erään tutkimuksen mukaan hoidon nopeutuminen minuutilla pelastaa potilaalle keskimäärin 1,8 tervettä elinpäivää lisää.

kuva2

AVH vaatii aina akuuttihoitoa.

─ Akuuttihoidosta tinkimällä säästetty euro voi maksa maksaa potilaalle omatoimisen elämän ja johtaa pysyvään laitoshoitoon, jonka hinta ylittää alkuvaiheen ”säästön” monikymmenkertaisesti. Halpa ei ole aina edullista ja kalliimpi voi olla halvempaa jo lyhyellä tähtäimellä, puhumattakaan elinikäisistä kustannuksista, on Tyksin toimialajohtaja Risto O. Roine todennut.

AVH:n akuutin sairaalahoidon kokonaiskustannukset ovat noin 19 400 euroa sairastunutta kohti. Heistä 60─70 prosenttia kuntoutuu kotona asuvaksi. Yhden vuoden laitoshoidon kustannukset ovat 50 000 euroa. Nämä luvut ovat peräisin neurologi Mika Koskisen Aivoliitolle tekemästä AVH-kuntoutustutkimuksesta.

Suomessa sairastuu vuosittain lähes 25 000 aivoverenkiertohäiriöihin: aivoinfarkteihin, aivoverenvuotoihin ja ohimeneviin aivoverenkiertohäiriöihin. Joka päivä noin 68 ihmistä.

Toivottavasti aivoverenkiertohäiriöiden tunnistaminen tehostuu myös ensi-, perusterveyden- ja erikoissairaanhoidossa. Jos rahaa ajatellaan, niin parasta säästöä on tehokas hoitoon pääsy. Inhimillisesti katsottuna jokainen sekunti, jokainen minuutti, jokainen elämä on tärkeä.

Blogissamme vilahtelee myös vierailevia blogikirjoittajia, joista tällä kertaa on vuorossa Aivoliiton viestintäpäällikkö Päivi Seppä-Lassila.

Päivin kuva konsertissa”Olen semiantiikkinen seikkailijatar ja Parasta lähteä nyt -blogin kirjoittaja. Seikkaileminen on pikemminkin henkistä kuin realistista laatua. Perhe ja työ järjestöviestinnän parissa kiinnittävät vankasti arkeen ja kotikaupunkiin Turkuun, mutta toisinaan teen pieniä irtiottoja kotimaahan ja maailmalle.

Vapaa-aikaani vietän myös kirjallisuuden, sosiaalisen median, ystävien ja satunnaisesti myös vesiliikunnan parissa. Olen bibliofiili ja aikakauslehtiaddikti, joka on kiinnostunut myös kirjoittamisesta, valokuvauksesta, exlibriksistä, musiikista, teatterista ja kirpputoreista.”

2 thoughts on “Heikoimmatkin lenkit vahvoiksi – AVH= Aina Välittömästi Hoitoon

  1. Tyksin päivystyspolilla ennätysaika aivoinfarktin liuotuksen aloittamiseen on ollu 4min 10sek.

    • Kiitokset tarkennuksesta. Tyks on tosiaan tänä syksynä parantanut omaa ennätystään entisestään.

      Terveisin
      Eeva / blogin ylläpito

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*