Barnen och båtar i centrum i Kasnäs

Lördagen den 1.8.2015 arrangerade räddningsverket tillsamman med sina sammarbetspartner den tredje säkerhetsdagen i skärgården. Tidigare har det ordnas i Iniö och i Nagu.

saariston tuvi leevi ja elias

Miniatyr brandbil var Leevis och Elias’ favorit.

På programmet fanns olika aktiviteter, och så som tidigare var det nog ”barnens hörna” som drog mest deltagare. För barnen fanns det många olika grejer att prova och känna på och det är ju det som är roligast för barnen att få känna och prova själv. Det är svårt att säga vad som var populärast bland barnen, men många stolta miner visades när brandhalaren, brandstövlarna och naturligtvis brandhjälmen drogs på och när dessutom en riktig radiotelefon fanns till förfogande var stoltheten ett faktum. Det är ju det som händer med riktiga brandmän också, när släckningsutrustningen är påklädd har man en viktig uppgift att utföra och stoltheten finns med i paketet. En miniatyr brandbil med blåljus fanns också på plats och största delen av tiden satt någons barn i den. Många vuxna skulle också ha vilja prova på det och lyckligtvis var Dragsfjärds halvordinarie brandkår på plats med sin släckningsbil.

Den som ville hade också möjlighet att öva förstahandssläckning. För barnen fanns det en pyttsprutebana där man skulle spruta ner käglor med vattenstrålen. Dragsfjärds brandkårs ungdomsavdelning skötte om den delen.

Nödförstahjälp hade man också möjlighet att öva och här kan noteras att Dragsfjärds Lions Club donerade en defibrillator till Kasnäs Gästhamn under dagen. Här får man hoppas att den aldrig behöver användas på riktigt men om ett sådant tillfälle någonsin kommer kan den vara ovärderlig.

TM11

TM11

För båtintresserade fanns det mycket att uppleva. I hamnen stod flera myndighetsbåtar förtöjda och det var fritt fram att bekanta sig med dem. Räddningsverket hade den största och minsta båten på plats. Den stora med anropsnamnet TURKU MERI 11 är ett oljeskyddsfartyg med 18meters längd och 5 meters bredd med hemmahamn i Åbo. Maskineffekten är knappa 1000 hk och det ger en toppfart kring 20 knop och är utrustad med navigationsutrustning för navigering utan sikt d.v.s i tjocka eller dimma. Den mindre brandbåten har sin hemmahamn i Västanfjärd och det är Västanfjärds frivilliga brandkår som sköter om den.

Polisbåten kom från Åbo och sjöräddarnas båtar kom från Pargas, Salo och naturligtvis Kasnäs egen sjöräddningsbåt som handhas av den nygrundade föreningen Kimitoöns sjöräddare rf.

Den största maskineffekten fanns i Gränsbevakningens patrullbåt där hästkrafterna är kring 1300 st. Toppfarten är över 40 knop och navigeringsutrustningen är av toppklass. Styrningen av den båten sker med joystick och när den är utrustad med vattenjet och inte normala propellrar är manövreringsförmågan väldigt bra. Man kan så gått som snurra båten på ställe och köra den sidledes. Vid 14:00 tiden avslutades säkerhetsdagen och för hamnens del fortsatte dagen med Pocker Run, där muskelbåtar änlände från Hangö. En mycket lyckad dag enligt mig.

Hälsningar, Knut

Hälsningar, Knut

 

 

 

 

Träffa Knut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*