Diagnoosina rattiraivo

Oletko sairastunut rattiraivoon tai piittaamattomuuteen? Nämä taudit ilmenevät usein liikenteessä ja aiheuttavat vaaratilanteita sairastuneelle itselleen sekä muille kanssaliikkujille. Ehkäise sairautta omalla asenteellasi.

Näen työni puolesta silloin tällöin liikenneonnettomuuksia, joita ovat edesauttaneet vallitsevat keliolosuhteet tavalla tai toisella. On myös asioita, joita jotkut eivät vain tee, enkä voi kuin ihmetellä miksi. Tässä asioita, joita tuli mieleen, kun eräänä päivänä ajelin neljän ruuhkassa. Asioita, jotka lisäävät sinun ja/tai muiden liikenteessä olijoiden turvallisuutta.

liikenneonnettomuus_potilas

  1. Käytä turvavyötä. Aina.
  2. Käytä vilkkua. Tiedän, että sinä tiedät mihin olet menossa, mutta muut eivät. Jokaisessa autossa on vilkku. Jos et osaa käyttää – opettele, jos se on rikki – korjauta.
  3. Pidä riittävä turvaväli. Sinun kotiin pääsysi ei nopeudu, jos ajat toisen puskurissa kiinni. Se lisää peräänajon riskiä ja tuntuu edellä ajavasta todella epämiellyttävältä.
  4. Noudata nopeusrajoituksia. Rajoitukset on tehty turvallisuutta silmällä pitäen. Ne eivät ole sinun kiusaksesi. Et ole kuitenkaan niin nopea reaktiokyvyiltäsi yllättävän tilanteen sattuessa kuin ajattelet. Suhteuta nopeutesi myös vallitseviin olosuhteisiin.
  5. Punaisella kuuluu pysähtyä. Viime aikoina on monet kerrat tullut nähtyä, kun joku vaan kiihdyttää liikennevalon vaihtuessa keltaiselle ja jatkaa menoaan, vaikka valo olisi jo vaihtunut punaiselle. Risteyskolareita sattuu myös tästä syystä – toinen katsoo vihreää valoa ja painaa kaasua ja samaan aikaan toinen tulee päin punaisia. Siinä sitä sitten ollaan ja kirotaan, kun ei päästäkään perille määränpäähän.
  6. Ole kohtelias. Liikenne sujuisi jouhevammin, jos jokainen muistaisi tämän. Kun joku on esimerkiksi laittanut ajoissa vilkun vaihtaakseen kaistaa sinun kaistallesi, voit hyvin päästää tämän autoilijan eteesi. Se ei sinun matkaasi suuresti hidasta, vaan helpottaa myös muiden ajoa, kun heidän ei tarvitse pysähtyä kaistanvaihtoa haluavan taakse.
  7. Anna puhelimesi levätä ajomatkan ajan. Puhelin vie kuitenkin keskittymistäsi liikenteessä, etkä reagoi niin nopeasti kuin ilman sitä. Voit vahingossa esimerkiksi ajautua väärälle kaistalle tai ajaa edellä olevan perään aiheuttaen liikenneonnettomuuden. Some odottaa kyllä perille pääsyäsi.

liikenneonnettomuus_potilas_ulkonaVaikka olisit liikkeellä jalan tai pyörällä, niin huomioi sinäkin liikennettä. Ei jalankulkijallakaan ole oikeutta kävellä päin punaisia ja sitten valittaa, että autoilija meinasi ajaa päälle. Myös pyöräilijän kannattaa selvittää liikennesäännöt – et voi tulla suojatielle polkien, koska sinä haluat. Sinunkin tulee noudattaa väistämissääntöjä. Huomioithan kypärän käytön, se on halpa henkivakuutus.

Jalankulkija voisi myös useammin laittaa puhelimen taskuun tai nostaa edes katseensa, kun siirtyy ylittämään tietä. Huomioi, että monessa paikassa on omat puolensa jalankulkijoille ja pyöräilijöille – älä ole siis väärällä puolen katua.

Liikenteessä voimme vaikuttaa omaan käytökseemme, pohdi asiaa ja ole rehellinen. Mikäli löysit tästä tekstistä jotain, missä voisit parantaa turvallisuutta(si), tee se! Jos et, pohdi vielä kerran. Mikäli koet toimivasi kunnioittavasti ja järkevästi liikenteessä, hienoa!

Tekstiin voisi mainita varmasti monta muutakin asiaa, kuten esimerkiksi heijastimet pimeällä tai auton ikkunoiden skrapaaminen talvella. Toivon, että nämä olisi jo sisäistetty talven aikana. Mutta nyt ajatukset kohti valoisaa kevättä ja kesää!

Turvallista kevättä liikenteessä!

Terveisin, Sohvi

Terveisin, Sohvi

 

 

 

 

Tutustu Sohviin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.