Ei hätäpäivää, kun muistat 112

112-päivä on eri turvallisuustoimijoiden yhteinen kampanja arjen turvallisuuden parantamiseksi. Kampanjassa halutaan kiinnittää ihmisten huomio tapaturmien ja vahinkojen ennaltaehkäisyyn kotona, töissä ja vapaa-ajalla. Turvallinen arki syntyy pienistä teoista, joilla jokainen voi parantaa omaa ja läheistensä turvallisuutta. 112-päivä muistuttaa myös hätänumerosta 112 ja sen oikeasta käytöstä. Hätänumero 112 toimii kaikissa EU-maissa.

112-päivä on virallisesti 11. helmikuuta, mutta kampanja kestää koko viikon kuusi. Vuoden 2017 kampanjassa pääkohderyhmänä ovat perheelliset. Viikon aikana kuka tahansa – yksityishenkilö, harrasteporukka tai järjestö – voi järjestää 112-päivän tapahtuman omalla paikkakunnallaan ja kertoa turvallisuusasioista.  Lähimmän tapahtuman voi etsiä kampanjasivuilta.

Turun 112-päivän tapahtumaa vietetään 11.2.2017

Turun hätäkeskusalueen päätapahtuma sijoittuu Turkuun Yliopistonkadun ja Kristiinankadun kävelykatuosuuksille.  Lauantaina 11.2.2017 klo 10.00–14.00 välisenä aikana katu täyttyy hälytysajoneuvoista, toriteltoista ja iloisesta puheensorinasta. Ilmainen tapahtuma sopii aivan kaikille vauvasta vaariin.

Turun 112-päivän viime vuoden tapahtuman tunnelmia yläilmoista käsin. Kuva: Merita Laine.

Turun tapahtumassa mukana ovat ainakin Turun hätäkeskus, Varsinais-Suomen pelastuslaitos, RVL/LL Merivartiosto, Sosiaalitoimi, Aivoliitto, SPR, Länsi-Suomen Pelastusalan Liitto ry, Vapaaehtoinen pelastuspalvelu, Turun Meripelastusyhdistys, Varsinais-Suomen Sydänpiiri ry, Liikenneturva, Varsinais-Suomen Muistiyhdistys ry, Sosiaalitoimen vanhuspalvelut, Turun palveluskoiraharrastajat / pelastuskoirat, Varsinais-Suomen pelastuskoirat, Turun kaupunkilähetys sekä Kaarinan ja Maarian vapaaehtoiset palokunnat.

Tekemistä ja nähtävää

Turun 112-päivän tapahtumassa näkee paljon erilaisia hälytysajoneuvoja, pääsee tutustumaan kalustoon sekä miehistöön. Alueella on turvallisuusruletti, tuttu peli, jossa on luvassa mukavia pikku palkintoja oikein vastanneille. Ilmakaariteltassa on koko perheelle sopiva 112-nukketeatteriesitys ja useita esityksiä päivän aikana. Ryhmille on varattavissa ensiapukoulutus- ja alkusammutusharjoitusaikoja. Lisäksi tapahtumassa pääsee tapaamaan pelastuskoiria, saamaan tietoa sairauskohtausten tunnistamisesta ja tutustumaan ystävätoimintaan. Senioreille on tarjolla esimerkiksi muistineuvontaa, menovinkkejä ja maksuttomien neuvontavideoiden esittelyä. Jos nälkä ja tai jano yllättää kesken päivän, voi aina poiketa ostamaan grillimakkaraa ja kahvia.

Turvallisuusruletissa on yleensä pitkä jono asiakkaita. Odotus palkitaan mukavilla pikku palkinnoilla, kun vastaa oikein ruletin arpomaan kysymykseen. Kuva: Merita Laine.

Varaa ryhmällesi ensiapukoulutus- ja alkusammutusharjoitusaika verkosta

Viime vuoden Turun tapahtumassa kokeiltiin ensimmäisen kerran Lyyti-palvelun avulla yksilöllisien harjoitusaikojen varausmahdollisuutta. Nuorten ja aikuisten koulu- sekä opiskeluryhmät ottivat tarjouksen hanakasti vastaan. Ryhmät saivat varata itselleen oman yksityisen harjoitusajan SPR:n toimipisteelle, jossa he pääsivät opettelemaan ikätasolleen sopivassa muodossa ensiapua. Nyt tulevassa 112-päivän Turun tapahtumassa ajatus otetaan laajemmin esimerkiksi eri harrastusseurojen käyttöön. Ryhmät voivat varata SPR:n auttajakursseja eli ensiavun pikakoulutuksia sekä myös alkusammutuskoulutuspisteeltä oman harjoitusajan, ihan ilmaiseksi vielä.

Varaa ryhmän aika verkosta:

Edellisen vuoden alkusammutuskoulutuksen tunnelmia. Kuva: Merita Laine.

Turun 112-päivän tapahtuman historiaa

Turun 112-päivän juuret johtavat kauas aikaan, jolloin nykymuotoista hätäkeskusta ei edes ollut. Elettiin 90-luvun loppupuolta, jolloin hätäkeskukset olivat aluehälytyskeskuksia ja kokeiluhätäkeskuksena toimi Salon seudun hätäkeskus. Nuo hälytyskeskukset yhdistyivät Varsinais-Suomen hätäkeskukseksi Turkuun tammikuun 2005 aikana ja nimi muuttui nykyiseksi Turun hätäkeskukseksi viimeisimmän organisaatiomuutoksen myötä. 112-päivän Turun tapahtuma on vaihtanut välillä paikkaa Turun torilta Hansan kautta nykyiseksi kävelykatutapahtumaksi.

Näkymä 3.6.2004 Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen kanssa samalla tontilla sijaitsevan hätäkeskuksen rakennustyömaalta. Kuva: Turun hätäkeskuksen kuva-arkisto.

Blogissamme vilahtelee vierailevia blogikirjoittajia, joista tällä kertaa on vuorossa Turun hätäkeskuksessa työskentelevä Merita Laine.

Terveisin, Merita

”Pitkän uran vaatetusalalla tehtyäni siirryin vuoden 2010 toukokuussa hätäkeskuspäivystäjäkoulutuksen käytyäni Varsinais-Suomen hätäkeskuksen palvelukseen päivystäjäksi. Tänä päivänä työskentelen samassa paikassa, nimi on vain vaihtunut Turun hätäkeskukseksi. Päivystystyön lisäksi teen tällä hetkellä tulevan hätäkeskustietojärjestelmän Erican syöttötyötä.

Yli 20 vuotta sitten aloitin harrastuksen sopimuspalokunnassa ensin hälytysosaston riveissä, sittemmin nuorisotyön puitteissa sekä hallinnollisissa vastuutehtävissä toimien. Tulevan kesän helmi tulee olemaan osallistuminen kansainvälisen palo- ja pelastusalan järjestön CTIF:n palokuntakilpailuun Itävallan Villachissa, jonne hain vapaaehtoistyöntekijäksi. Oman palokunnan nuoriso-osasto ansaitsi sinne Suomen edustuspaikan voittamalla viime kesän karsintakilpailut. Itävallassa tulee olemaan reilu 130 henkeä Suomesta kilpailemassa ja järjestelytehtävissä. Kilpailun kokonaisvahvuuden odotetaan nousevan 5000 henkilöön, yleisön kera kilpailupäivinä tuplaantuen.

Toimittajan työ oli joskus haaveammattini. Useamman kerran vuodessa huomaan kirjoittavani juttuja lehtiin, tekeväni taittotyötä tai ottavani valokuvia, pääasiassa vapaaehtoistyön tiimoilta. Maastossa sauvakävelemisestä pidän kovasti sekä vesijuoksusta. Perisuomalaisesti saunon melkein joka päivä, sauna on mielestäni paras rentoutumispaikka mitä voi olla.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.