Ensiapukurssilta rohkaisua arjen sankariksi

Ensihoito, kuten muukin hoitoala, kehittyy paljon. Meidän täytyy ylläpitää tietojamme ja taitojamme. Täytyy opetella uusia hoitolinjoja tai kerrata vanhoja. Joskus on mahdollista päästä muiden organisaatioiden koulutuksiin, mutta joka kuukausi meillä pelastuslaitoksella on joka jaoksella koulutuspäivä. Se on perjantai, jolloin jaos on töissä päivävuorossa. (Työntekijät on jaettu neljään työvuoroon eli jaokseen.)

Koulutuksen aihe vaihtuu kuukausittain ja jokaiselle jaokselle on jaettu koulutusvastuu eri kuukausiksi. Tämä tarkoittaa sitä, että jaoksessa on tietty ryhmä (koulutusryhmä) vapaaehtoisia jotka vuorollaan vastaavat koulutuksen teosta tai käytännön toteutuksesta. Itse kuulun oman jaokseni koulutusryhmään ja olen ollut sekä tekemässä koulutusta kaikille power pointin muodossa että ollut kouluttamassa omaa jaostani toisten tekemällä esityksellä.

ensiapu harjoitus

Ensiapukurssilta saa taitojen lisäksi myös rohkeutta toimia. Pelastuslaitos kouluttaa henkilöstöään järjestämällä mm. ensiapukursseja.

Pidän kouluttautumista ja tietotaitojen ylläpitämistä tärkeänä, sillä ensihoitokin on hyvin laaja ja vaativa osaamisalue. Kaikkia tilanteita ei tule yksittäiselle työntekijälle usein vastaan, joten varsinkin välittömiä toimenpiteitä vaativia tilanteita on tärkeä harjoitella.

Olen työssäni tavannut hoitoalan henkilökuntaa sekä maallikoita, jotka ovat olleet rohkeita ja toimineet hienosti hätätilanteessa. Valitettavasti on myös niitä ihmisiä, jotka eivät uskalla tai halua antaa ensiapua hätätilapotilaalle. Ymmärrän täysin, että tilanteet tulevat yleensä yllättäen ja jokainen meistä reagoi niihin eri tavalla. Siksi en syyllistä ketään, mutta olen miettinyt, olisiko kouluttautuminen auttanut asiaa yhtään? Oletko sinä joskus ollut ensiapukurssilla tai ottanut selvää miten voisit toimia erilaisissa hätätilanteissa? Onko sinun työpaikallasi tällaisia koulutuksia?

Halusin jakaa tämän ajatuksen, koska minusta on todella hienoa, että jonkun henki on pelastunut sillä, että paikalla on ollut henkilö joka toimii rohkeasti. Esimerkiksi este hengitysteissä on yksi vaarallinen tilanne ja varsinkin kun ambulanssilla on matkaa kohteeseen, niin jonkun olisi hyvä toimia. Soittaa 112 ja pyytää apua sekä toiminta-ohjeita. Eräällä hengitystie-este tehtävällä oli lyöty selkään lapojen väliin ja käytetty Heimlichin otetta ja saatu potilaan vointi paremmaksi, niin hyväksi ettei meiltä tarvittu kuin voinnin tarkistus. Näissä tilanteissa kiitän hienosta toiminnasta ja siitä rohkeudesta, jota se ihmiseltä vaati.

Olisiko sinulla mahdollisuus kouluttautua itse tai pyytää työpaikalle ensiapukoulutusta? Ole hätätilanteissa ainakin rohkea ja rauhallinen, soita 112, sieltä saat neuvoja jos et itse tiedä miten voisit toista ihmistä auttaa.

Terveisin, Sohvi

Terveisin, Sohvi

 

 

Tutustu Sohviin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.