Ensihoitajan työnkuva on laaja ja työpäivä sen myötä hyvin vaihteleva.
Hätäkeskus välittää puhelun aikana tai sen jälkeen tehtävän sopivimmalle ensihoitoyksikölle. Kiireellisyysluokat jaetaan 4 eri asteeseen, joista A ja B ovat hälytysajona suoritettavia tehtäviä ja C ja D normaalisti ajettavia tehtäviä. Kiireellisyys määräytyy hätäpuhelun riskiarvion perusteella.
Potilailta tutkitaan ja arvioidaan yleensä aina happiarvo, hengitysäänet, verenpaine, tajunnan taso, lämpö ja verensokeri. Tarvittaessa teemme lisätutkimuksia ja otamme potilaalta esimerkiksi sydänfilmin. Keskimäärin haastattelu, tutkiminen ja kirjaaminen, potilasohjaus ja jatkohoito-ohjeiden anto vievät 15-20 minuuttia. Matka kohteeseen ja tarvittaessa lääkärin arvioon tai takaisin asemalle riippuu tietenkin potilaan sijainnista. Lisäksi työvälineiden huoltoon kuluu keskimäärin 10 minuuttia. Yhden potilaan hoito vie siis siirtymäaikoineen vähintään 45 minuuttia, usein enemmän.
Työvuoro alkaa auton tarkastuksella
Työvuoro alkoi kello 8 keskusasemalla. Vuoronvaihdossa määriteltiin henkilökunnalle työpisteet eli ambulanssit. Yövuoron lähtiessä lataamaan akkujaan aloitimme auton tarkastuksen, jonka aikana varmistetaan varusteiden kunto ja riittävyys sekä toiminta. Työvälineille tehdään myös tarvittavat puhdistukset, jotta avaimet, työpuhelimet ja henkilökohtaiset korvakuulokkeet pysyvät puhtaina.
Tarkastus saatiin juuri tehtyä ensimmäisen keikan tullessa. Aamu alkoi vauhdikkaasti
mennessämme auttamaan A-luokan kouristelevaa potilasta. Potilaan tarvitseman ensihoidon ja kuljetuksen jälkeen hoidimme jokaisen potilaan jälkeen tehtävän auton siistimisen: putsasimme paarit, käyttämämme hoitovälineet, auton kosketuspinnat ja henkilökohtaiset tavaramme, kuten kynät ja hands freen tangentin. Tämän jälkeen olimmekin vapaina seuraavalle tehtävälle.
Resurssien oikeanlainen käyttö turvaa nopean avun
Matkalla asemalle saimme seuraavan kyydin, tällä kertaa katsomaan D-kiireellisyydellä yleistilan laskusta kärsivää potilasta. Hänellä emme todenneet ensihoidon tarvetta, mutta suosittelimme hakeutumista päivystykselliseen lääkärin arvioon Kela-taksilla.
Kela-taksi on tarkoituksenmukaisin kulkuneuvo, kun potilaan yleistila sen sallii eikä terveydentila ei vaadi kuljetuksen aikana jatkuvaa valvontaa tai hoitoa. Ensihoidon resurssit ovat verrattain pienet ja odotusajat pitkät. Resurssien oikeanlaisella käytöllä turvaamme hätätilapotilaiden nopean avunsaannin. Tässä(kin) tilanteessa yhteydenotto hätäkeskukseen oli ehdottomasti aiheellinen, terveydentila määritettiin ja potilas ohjattiin tarvitsemaansa hoitoon.
Aivoverenkierron häiriöissä minuutit ovat arvokkaita
Päivä jatkui kiireisissä merkeissä saadessamme tehtäväksemme mennä tapaamaan B-luokan aivoverenkierron häiriöstä mahdollisesti kärsivää potilasta. Hätäpuhelun soittaja oli todella hienosti tunnistanut oireet ja ottanut välittömästi yhteyttä. Potilas toimitettiin nopeasti asianmukaiseen hoitoon. Aivoverenkierron häiriöissä puhutaan erityisen arvokkaista minuuteista. Ensiarvoisen tärkeää on tunnistaa mahdollinen aivoverenkierron häiriö, hälyttää apua ja rauhoitella potilasta. Oireita ovat esimerkiksi puheen puuroutuminen, suupielen roikkuminen, sanojen löytämisen vaikeus,
näköhäiriö, raajaheikkous tai tasapainon heikentyminen. Oireena voi olla myös äkillinen, kova päänsärky. Aivoverenkierron häiriöitä voidaan osittain myös ennaltaehkäistä terveillä elämäntavoilla, säännöllisellä liikunnalla, kohtuullisella alkoholinkäytöllä, terveystarkastuksilla ja sykkeen säännöllisellä tunnustelulla. Pulssin itsetarkastuksella voidaan havaita ajoissa epäsäännöllinen syke, joka saattaa aiheuttaa
aivoverenkiertoon tukoksen. Aikaisella havainnoinnilla ja ehkäisevällä lääkityksellä asiaan
voidaan vaikuttaa merkittävästi.
Pääsimme tehtävän jälkeen asemalle täydentämään autosta käytettyjä hoitotarvikkeita ja
samalla syömään. Päätin käyttää ajan hyödyksi ja söin tietokoneen ääressä kirjaten päivän
paperitöitä samalla koneelle. Ensihoidossa kun ei ole varsinaisia taukoja, vaan ruokailu
hoidetaan, kun sille on aikaa.
Paperitöiden jälkeen oli tarkoitus pitää siisteyttä yllä asemalla pyykkihuollon ja muun
asemapalveluksen merkeissä, mutta poliisin kaivatessa apuamme asiakkaansa tilan arvioinnissa lähdimme jälleen matkaan. Viranomaisyhteistyö poliisin, pelastuksen, sosiaalitoimen ja terveystoimen kanssa on jokapäiväistä, ja sen tarkoituksena on kattava mahdollisuus potilaidemme auttamiseen, arjen sujumiseen sekä toimintakyvyn tukemiseen ja ylläpitoon.
Rauhallisen työvuoron jälkeen pääsin loppujen lopuksi melkein tunnin myöhässä töistä kohti omaa arkeani ja seuraavaa työvuoroa.
Blogissamme vilahtelee vierailevia blogikirjoittajia, joista tällä kertaa on vuorossa ensihoidossa kesätyöntekijänä toimiva Ida Pennanen.

Terveisin, Ida
”Olen hitusen alle 30-vuotias turkulainen ensihoitaja, äiti pienelle koululaiselle ja päiväkotilaiselle sekä kahden kissavanhuksen palvelija. Valmistuin 2009 lähihoitajaksi suuntautuen ensihoitoon ja nyt, kymmenen vuotta myöhemmin, astuin ensihoitaja AMK:n (kesällä yllättävänkin lämpöisiin) saappaisiin. Kenttätyön ja ihmisten kohtaamisen lisäksi työn kipinä on ensihoidon kehittäminen. Vapaa-aika kuluu luonnossa, kirjojen parissa ja palapelejä tehden”.