Ensihoitajan työni tapahtuu siis ambulanssissa, en mene sammuttamaan tulipaloja tai jahtaamaan rosvoja – ne hommat jätetään muille ammattiryhmille, vaikka paljon yhteistyötä tehdäänkin. Työvuorot Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksella menevät kutakuinkin niin, että päivä- ja yövuoro ovat peräkkäisinä päivinä ja välissä on pari vapaata. Päivävuoro on klo 8-17 ja yövuoro klo 17-08. Vuoronvaihdossa vaihdetaan viestintävälineet ja tarkistetaan oma auto, jossa kyseisen vuoron ajan on sijoitettuna. Työparina ei aina ole sama henkilö, riippuen hieman asemasijoituksesta. Pelastuslaitoksellahan on seitsemän eri asemapaikkaa, joissa ensihoitaja voi työskennellä. Itse olen suurimman osan vuodesta keskuspaloasemalla Turussa.
Työvuoroihin kuuluu tärkeimpänä tietysti hätäkeskuksen välittämien tehtävien eli ”keikkojen” suorittaminen. Lisäksi työtehtäviin sisältyy työpisteen (eli ambulanssin) kunnossapito, aseman siisteydestä huolehtiminen, keikkojen kirjaaminen koneelle, kouluttautuminen ja välillä pitää jotain syödäkin. Enkä voi vähätellä hyvän seuran, eli työtovereiden, merkitystä – hassuttelevat tyypit tekee huonostakin päivästä paremman.

Ensihoitajan työtehtäviin sisältyy keikkojen lisäksi mm. aseman siisteydestä huolehtiminen ja työpisteen eli ambulanssin välineistön kunnossapito.
Ensihoitajan työ epäsäännöllistä
Ensihoitajan työssä huonona puolena on työn epäsäännöllisyys, ikinä ei voi tietää milloin pääsee syömään tai pääseekö ajoissa kotiin työvuorosta. Säännöllisiä lounas- ja kahvitaukoja ei ole, eikä potilaita voi jättää tien päälle kun työaika loppuu. Työn luonteen vuoksi joudumme esimerkiksi joskus hakemaan kaupasta eväitä, kun asemalle ei ole aikaa lähteä omia eväitä syömään tai ne jäävät kesken. Tämä saattaa joskus herättää närää ihmisissä, mutta toivottavasti jokainen ymmärtää miten heikko tai kiukkuinen olo tulee jos ei vaikkapa kuuteen tuntiin ole mitään mahaansa saanut.
Toisaalta vuorotyö on kiva asia, se sopii ainakin itselleni paremmin kuin säännöllinen 8-16 työ. Eikä se pyhinä töissä oleminen aina huono asia ole, toki työmäärää ne usein kasvattavat kun vallan saa kuningas alkoholi. Läträtessä sattuu ja tapahtuu, sille ei voi mitään, mutta usein alkoholi valitettavasti antaa myös huonoja ideoita ja aiheuttaa ihmisissä surua ja rähinöintiä. Joillain esiintyy samoja oireita (esim. rintatuntemusta tai ahdistusta) aina kun ottaa pikkasen kuppia, joten tuttujakin potilaita riittää.
Suurin osa potilaista vanhuksia
”Miten tässä työssä jaksaa jos vaikka näkee jotain kamalaa, kuten kolareita?” – Ensinnäkin haluan muistuttaa, että suurin osa tehtävistä on kiireettömiä sairaalasiirtoja ja vanhusten yleistilan heikkenemistä, kotona pärjäämättömyyttä. Valitettavan paljon meillä on myös yksinäisiä ihmisiä, jotka kaipaavat seuraa. Vaikka menisimmekin ”pillit ulvoen” kohteeseen, ei se tarkoita aina sitä, että jollain oikeasti on niin suuri hätä. Enkä nyt vähättele mitään tai ketään, toki on tilanteita joissa on äärettömän tärkeää tavoittaa potilas lyhyessä ajassa ja näin ollen saadaan potilaan tila paremmaksi hoidon aloituksella.
Mielestäni harvoin tulee todellisia kamalia tai järkyttäviä tilanteita, joihin tarvitsisin suurempaa keskusteluapua. Keikat puhutaan usein työparin kanssa heti ja saatetaan jakaa myös lähiesimiehelle tarvittaessa. Saattaa kuulostaa jonkun mielestä rajulta tai jopa töykeältä, mutta huumori auttaa monesti. Kun usein työskentelee sen elämän nurjan puolen kanssa, niin on pakko elää valoisammalla puolella.
Työssä tarvitaan henkisen kantin lisäksi fyysistä kuntoa. Kaikki hoitavat sitä omalla mieluisalla tavallaan, itse pidän toiminnallisesta treenistä, kahvakuulailusta ja oman kehon painolla tehtävistä bodyweight training -tunneista.
”Et sinä minuu jaksa nostaa” ”Voi kun olet niin pieni, anna tuon miehen nostaa minut” ”Jaksattekohan nostaa minut täältä lattialta, ei pahalla mutta toinen teistä on nainen” ‒ Tulen varmasti kuulemaan näitä samoja juttuja uudestaan ja uudestaan, eikä se mitään. Luulot on todistettu vääriksi, sillä kukaan ei vielä ole lattialle jäänyt tähän mennessä! Nostoja tulee paljon, huonoissa olosuhteissa tai kovin pienissäkin paikoissa, mutta hyvällä tekniikalla ja yhteistyöllä työparin kanssa säästämme omaa selkäämme.
Tällä viikolla toivoisin, että soittaisit sille yksinäiselle mummollesi tai pyydä kaveri, jonka arvelisit kaipaavan seuraa, kahville. Hymyile vastaantuleville ihmisille, saatat piristää jonkun päivää tietämättäsi! Ihan loistavaa, jos teet nämä kaikki, aikaa pitäisi jokaiselta löytyä kyllä 🙂
Aurinkoista viikkoa!
”Työvuorot Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksella menevät kutakuinkin niin, että päivä- ja yövuoro ovat peräkkäisinä päivinä ja välissä on pari vapaata. Päivävuoro on klo 8-17 ja yövuoro klo 17-08. ”
Eikös pelastuslaitoksella tehdä 24h-vuoroja eikä päivä- ja yövuoroja?
Kiitos kysymyksestä ja pahoittelut vastauksen viivästymisestä. Pelastuslaitoksen operatiivinen toiminta jakautuu kahteen yksikköön: pelastustoiminnan palveluyksikkö (24h työvuorot) ja ensihoidon palveluyksikkö (2-vuorotyö). Ensihoidon puolella tehdään siis edellä mainittuja päivävuoroja klo 8-17 ja yövuoroja klo 17-08. Ensihoidon tehtävämäärät ovat sen verran korkeita, että 24 tunnin työvuorot eivät olisi mahdollisia. – Maria/ylläpito
Onko tuolla tavalla kaikissa Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen asemissa ensihoidon osalta? Koskeeko tuo kaikkia ensihoitajia, lääkintäesimiehiä ja näitä kentänjohtajia?
Jossain blogikirjoituksessa mainittiin, että joskus palomiehet voi joutua ambulanssiin – tekeekö ne silloin 24h-vuoroa vai tuota päivä- ja yövuoroa?
Kiitos kysymyksistä. Kaikissa pelastuslaitoksen toimipisteissä toimitaan samalla kaavalla ensihoidossa, koskien ensihoitajia ja lääkintäesimiehiä (jotka vain Turun keskusasemalla).
Kenttäjohtajat ovat sairaanhoitopiirin työntekijöitä ja heillä on omat työaikansa, jotka siellä on sovittu.
Jos / kun palomiehet palvelevat ensihoidon puolella, eivät myöskään he tee 24h vuoroja, vaan elävät ensihoidon työaikojen puitteissa. – Mauri/ensihoito
Kiitos paljon tästä tekstistä, auttoi vastaamaan muutamaan itseä askarruttavaan kysymykseen työstä. Pystyisitkö antamaan jonkinlaista suuntaa millaiselta näyttää yhden viikon ajalta ensihoitajan työajat? Tyylillä, että mihin nuo työvuorot sijoittuvat viikon ajaksi.
Mahtavaa, että sait vastauksia pohtimiisi kysymyksiin! Meillä tehdään ”säännöllisen epäsäänöllistä” työaikaa, eli jokainen viikko ei ole samanlainen. Yhtenä viikkona töitä on 24h/vko kun taas toisena viikkona tunteja kertyy 63h/vko.
Aina teemme kuitenkin vähintään P+Y vuorot peräkkäin eli päivävuoron ja seuraavana päivänä on yövuoro. Näiden jälkeen on kaksi vapaata. Kerran kuussa on myös kaksi päivää ja yksi yö putkeen, sekä yksi päivä ja kaksi yötä putkeen. Työvuorosysteemit ovat erilaisia, joten ensihoitajan työajat vaihtelevat paljonkin ympäri Suomen.
Toivottavasti tämä antoi vastauksen kysymykseesi. – Sohvi