Europas säkraste land börjar i mormorsstugan

Trenden av döda i bränder i Finland har under de senaste tio åren varit sjunkande. Det har varit en positiv trend. Förra veckan presenterade Räddningsbranschens centralorganisation (SPEK) dessvärre läget för årets två första månader. Det var ingen vacker läsning. Från årets början har 22 personer omkommit i eldsvådor i Finland. Det är 10 personer mer än under motsvarande tid förra året. Det är allt för mycket då man till exempel jämför med siffran för hela förra året som var totalt 58. Var hamnar vi i slutet av detta år? Skrämmande tanke.

Gör ett besök hos en gammal granne, släkting eller vän, minimera olycksriskerna, testa brandvarnaren och försäkra dig om att alla vet hur man i händelse av olycka kan sätta sig själv i säkerhet.

Gör ett besök hos en gammal granne, släkting eller vän, minimera olycksriskerna, testa brandvarnaren och försäkra dig om att alla vet hur man i händelse av olycka kan sätta sig själv i säkerhet.

Antalet branddöda har under de senaste åren minskat eller hållit sig på ungefär samma nivå. Många olika faktorer spelar in. Som grund ligger programmet för den inre säkerheten där man definierat olika aktiviteter för att Finland år 2015 skall bli Europas säkraste land. Beslutet att enbart sälja självslocknande cigarretter, ökat antal brandvarnare, större fokus på säkerhetskommunikation har varit steg i rätt riktning. Myndighetssamarbetet för att bättre komma åt riskgrupperna har också lett till resultat. Här ser jag ändå att det finns mycket mera att göra. Tätare samarbete mellan olika myndigeter som rör sig ute i samhället bland riskgrupper gör att man från räddningsverkets sida också kan sätta in punktinsatser där behovet är som störst. Behovet blir större ju mer gamla och sjuka människor det finns som skall klara sig själva hemma eller i hemliknande förhållanden. Här måste man sätta stor vikt på säkerheten.

På basis av statistiken för början av året är vi på väg i fel riktning. Eftersom Finland alltid skall vara bäst i klassen i EU borde vi väl då också vara det i det här hänseendet. Nu håller vi till i östeuropeiska divisionen och det är ju ingenting att skryta med. Med små insatser kan vi alla hjälpas åt för att uppnå visionen att vara Europas säkraste land och komma in i EU:s finrum beträffande antalet branddöda. Från räddningsverkets sida vill vi påminna alla att på sin egen plats i samhället beakta brandsäkerheten. Gör en extra koll hemma, gör ett besök hos en gammal granne, släkting eller vän, minimera olycksriskerna, testa brandvarnaren och försäkra dig om att alla vet hur man i händelse av olycka kan sätta sig själv i säkerhet. Ett sådant besök är givande för alla parter, jag lovar.

Hälsa Mommo från räddningsverket. 🙂

Hälsningar, Tobbe

Hälsningar, Tobbe

 

 

 

 

Träffa Tobbe

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*