Fiskar kan leva i vattnet, människor måste andas luft

Sommarens stora högtid står inför dörren. Midsommaren som så många har gått och väntat på i flera månader är äntligen här. Sol, bastu, god mat och dryck och fest i goda vänners lag är vad de flesta ser fram emot just nu. Även den efterlängtade sommarsemestern börjar nu för många med allt vad där tillhör. För att helgen och semestern skall bli lyckad för alla är det skäl att också komma ihåg att tänka på säkerheten. Vi blir ständigt på påminda i olika media om säkerhet men trots det händer det en massa olyckor. Vi måste jobba med våra attityder vad beträffar säkerhet.

Lämna aldrig barn ensamma på stranden utan en vuxens övervakning. Foto: Esko Keski-Oja.

Drunkning hör till de vanligaste dödsorsakerna hos barn i samband med olyckor. Drunkningen händer oftast väldigt snabbt, det kan ta mindre än två minuter efter att personen hamnat under ytan. Det ger oss väldigt lite tid att hjälpa. Många drunkningar händer då barnet av misstag faller ifrån bryggan eller lämnas utan övervakning på stranden. Lämna aldrig barn ensamma på stranden utan en vuxens övervakning.

Det är också bra att komma ihåg att simning i öppet vatten kan var utmanande. Man kan bli överraskad av stora vågor och strömmande vatten. Vattnet är också förhållandevis kallt så man blir också lätt nerkyld. Kom ihåg att inte ta för långa turer för krafterna kan ta slut och då blir det långt tillbaka.

Listan med olika förmaningar kan göras hur lång som helst men viktigast är måtta med allt. Sen har vi ju också den gamla sanningen om att det oftast lönar sig att tänka efter två gånger före.

Avslutningsvis vill jag passa på att påminna alla, skärgårdsbor, sommargäster samt övriga intresserade om vår säkerhetsdag som i år ordnas i Kasnäs 1.8. Ta det lugnt och försiktigt så träffas vi där!

Glad Johanne!

Hälsningar, Tobbe

Hälsningar, Tobbe

 

 

 

 

Träffa Tobbe

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.