Forneldarnas natt

Veneziansk afton, villaavslutning, forneldarnas natt, kärt barn har många namn. Hur som helst så firas denna afton sista veckoslutet i augusti. Den Venzianska aftonen anses ha anor redan från 1500-talets Venedig. På 1800-talet firades venezianska aftnar i S:t Petersburg och Helsingfors och spred sig sedan längs kusterna i vårt land. Villaavslutningen har sina djupa traditioner längs Österbottens kuster. Forneldarnas natt kom till 1992 då Finland firade 75 år. Traditionen bygger på kasberg, eldar och signalsystem. Numera firas den också på flera ställen runt Östersjön. Gemensamt är att eldarna skall tändas samtidigt, 21:30 finsk tid.

Det här med att göra upp öppen eld har ju förstås sina begränsningar utöver att stor försiktighet alltid skall beaktas vid hantering av eld. Förutom, att man alltid måste vara beredd på förstahandssläckning, får man aldrig lämna en eld obevakad. För att göra upp en eld krävs också alltid markägarens tillstånd. Om det föreligger fara för kraftiga vindar eller fara för mark- eller skogsbrand är det alltid förbjudet att tända eldar i terrängen. Kolla myndigheternas varningar innan du tänder.

Olika typer av fyrverkeripjäser har också fått en roll i firandet. Enligt lagen är det förbjudet att använda fyrverkeripjäser utan lov av räddningsmyndighet. I år har Egentliga Finlands räddningsverk beslutat att i landskapet tillåta privatanvändning av fyrverkeripjäser på områden utanför tätorterna. I tätorterna krävs det fortsättningsvis separat beslut av räddningsmyndighet. För fyrverkeripjäser gäller samma begränsningar som för eldar vad gäller mark- och skogsbrandsvarning. Den som använder fyrverkeripjäser ansvarar ju förstås för säkerheten och för att de används på ett säkert sätt och enligt bruksanvisningen. Beslutet är i kraft den 26 augusti 2017 mellan klockan 18 och midnatt.

Jag önskar er alla en fin afton. Ta hand om varandra och se till att alla trivs och har det bra.

Hälsningar, Tobbe

Träffa Tobbe

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*