Pelastuslaitos pyrkii vahvistamaan aktiivista kansainvälistä yhteistyötä. Haluamme myös olla edelläkävijöitä ja toimia hyvänä esimerkkinä Itämeren alueella. Nyt pelastuslaitokselle on tarjoutunut mahdollisuus osallistua EU-hankkeeseen, jonka tavoitteena on vähentää riskejä ja parantaa turvallisuutta Itämeren alueen satamissa. Hankkeen virallinen nimi on ”Mitigating the effects of emergencies in Baltic Sea Region ports”, ja siitä käytetään työnimeä HAZARD. Projekti on saanut aseman koko Euroopan unionin Itämeri-strategian ”lippulaivahankkeena”.

Hankkeen tavoitteena on saattaa yhteen eri viranomaisia, järjestöjä, yrityksiä ja akateemisia toimijoita ja luoda näin oppimis- ja kehittämisympäristö, jossa on mahdollista harjoitella ja arvioida menetelmiä ja järjestelmiä. Pelastuspalvelut saavat samalla mahdollisuuden tutustua erilaisiin tapoihin huolehtia turvallisuudesta Itämeren alueen eri satamissa. Kuva vuoden 2014 Turun sataman suuronnettomuusharjoituksesta.
Hankkeeseen osallistuu yhteensä 15 hankekumppania, jotka edustavat alueen pelastuspalveluita, keskeisiä satamia, logistiikkayrityksiä ja yliopistoja. Projektia johtaa Turun yliopistoon kuuluva Turun kauppakorkeakoulu. Hanke käynnistyy keväällä 2016 ja päättyy keväällä 2019. Kokonaisbudjetti nousee 4,4 miljoonaan euroon.
Useilla varsinaissuomalaisilla toimijoilla on hankkeessa merkittävä rooli. Turun kauppakorkeakoulu toimii hankkeen vetäjänä, ja Varsinais-Suomen pelastuslaitos puolestaan vastaa harjoitustoiminnan koordinoinnista ja johtamisesta. Muut pelastuspalvelut, jotka järjestävät mittavia yhteisharjoituksia, ovat Hampuri ja Klaipeda. Hankekaudella järjestetään yhteensä 12 suuren luokan yhteisharjoitusta ja 15 pienempää harjoitusta. Varsinais-Suomesta harjoituksiin osallistuvat myös Turun ja Naantalin satamat sekä Nesteen öljysatama.
HAZARD on siten sekä rajat ylittävä että eri aloja yhdistävä. Sen tavoitteena on saattaa yhteen eri viranomaisia, järjestöjä, yrityksiä ja akateemisia toimijoita ja luoda näin oppimis- ja kehittämisympäristö, jossa on mahdollista harjoitella ja arvioida menetelmiä ja järjestelmiä. Pelastuspalvelut saavat samalla mahdollisuuden tutustua erilaisiin tapoihin huolehtia turvallisuudesta Itämeren alueen eri satamissa. Onnettomuuksia edeltävällä sekä niiden aikana ja niiden jälkeen tapahtuvalla viestinnällä on suuri merkitys. Tähän liittyen hankkeen yhteydessä pidetään harjoituksia ja viestinnän toimivuutta testataan ja tutkitaan. Hankkeen aikana on myös mahdollista järjestää lyhyitä työntekijävaihtoja. Vaihtojen ansiosta yksittäiset henkilöt voivat tutustua siihen, kuinka eri organisaatiot toimivat satamien turvallisuuden edistämiseksi muissa maissa.
Hankkeessa tarkastellaan niin ikään voimassa olevaa lainsäädäntöä ja analysoidaan, miten se vastaa nykyisiin tarpeisiin. Toinen tärkeä osa HAZARD-hanketta on riskien kartoitus ja niiden analysoiminen. Hankkeen avulla halutaan lisätä tietämystä riskianalyyseistä ja parantaa käytettyjä menetelmiä. Pieneltä osin testataan ja kehitetään myös uusia teknologioita, joita voidaan hyödyntää pelastustehtävissä.
Pelastuslaitoksella odotetaankin hankkeen alkamista jo innolla. Uskomme, että sen ansiosta osaamme jatkossa varautua paremmin paitsi olemassa oleviin, myös uusiin riskeihin, joita syntyy käsiteltäessä vaarallisia aineita satama-alueilla.

Terveisin, Tobbe