
YHDESSÄ RAKENNETTU – NUKU RAUHASSA Kokonaisturvallisuustapahtuma Turussa 19.–20.5.2017 – jotta hän ja kaikki muut Suomessa voisivat nukkua rauhassa.
Eri hallinnonalojen varautuminen sovitetaan yhteen Yhteiskunnan turvallisuusstrategiassa (YTS). Strategian tavoitteena on turvata yhteiskunnan toimintakyky, säilyttää Suomen valtion itsenäisyys ja edistää kansalaisten turvallisuutta ja hyvinvointia. Tavoitteen saavuttamiseksi turvallisuusstrategiassa määritellään yhteiskunnan elintärkeät toiminnot eli ne perusasiat, joiden jatkuminen on pystyttävä takaamaan kaikissa olosuhteissa. Elintärkeitä toimintoja strategiassa on listattu seitsemän: valtion johtaminen, kansainvälinen toiminta, Suomen puolustuskyky, sisäinen turvallisuus, talouden ja infrastruktuurin toimivuus, väestön toimeentuloturva, toimintakyky ja henkinen kriisinkestävyys. Turvallisuusstrategia on päivityksen alla ja hyväksyttäneen tämän vuoden lopulla.
Mitä sitten tarkoitetaan kokonaisturvallisuudella? Kokonaisturvallisuus on suomalaisen varautumisen toimintamalli, jossa yhteiskunnan turvallisuudesta huolehditaan yhteistyössä. Turvallisuus suunnitellaan yhdessä viranomaisten, elinkeinoelämän, vapaaehtoisjärjestöjen ja kansalaisten kesken. Turvallisuus koetaankin nyt tärkeämmäksi kuin aikoihin.
Nuku rauhassa -juhlahanke huipentuu yleisötapahtumaan Heikkilän kasarmilla 19.–20.5.
NUKU RAUHASSA on vapaaehtoista maanpuolustus- ja turvallisuustyötä sekä kokonaisturvallisuutta esittelevä Suomi 100 -juhlahanke. Valtakunnallinen ja voittoa tavoittelematon hanke tuo yhteen kaikki kokonaisturvallisuuden toimijat. Turun tapahtuman nimesimme ”YHDESSÄ RAKENNETTU – NUKU RAUHASSA kokonaisturvallisuustapahtuma Turussa” Suomi 100 -teemaa ”YHDESSÄ” mukaillen. Yhdessä on rakennettu niin turvallisuus sotien jälkeen kuin tämä 19.–20.5.2017 Heikkilän kasarmialueella pidettävä tapahtumamme.

MIRG-näytös molempina tapahtumapäivinä klo 12 (tehtävävarauksella).
Mukanamme ovat keskeiset vapaaehtoiset maanpuolustus- ja turvallisuusjärjestöjen paikallisyhdistykset, veteraanit ja viranomaiset, kuten Puolustusvoimat, Varsinais-Suomen pelastuslaitos, Lounais-Suomen poliisi, Tulli, Länsi-Suomen merivartiosto, Vartiolentolaivue, Turun hätäkeskus, Turun sosiaalipäivystys ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri. Tukijoita löytyy myös yrityksistä ja kaupungeista sekä kunnista.
Tapahtuman tavoitteena on lisätä tietämystä kokonaisturvallisuudesta ja vapaaehtoisesta maanpuolustus- ja turvallisuustyöstä sekä motivoida osallistumaan. Veteraanien perinnön välittäminen ja syrjäytymisen torjuminen on keskiössä. Olemmekin saaneet mukaan harvoin nähtävillä olevan ”Vapaussodan jääkäreistä jatkosotaan” – näyttelyn osaltaan välittämään veteraanien perintöä.
Tapahtuma on kaikille kansalaisille avoin vauvasta vaariin. Perjantai 19.5. on suunnattu ennen kaikkea nuorille. Lähialueen kouluista ja oppilaitoksista onkin ilmoittautunut mukaan jo 1000 oppilasta ja opettajaa. Lauantaina Heikkilään on Turun kauppatorilta järjestetty maksuton linja-autokuljetus, joten pääsy tapahtumapaikalle onnistuu ilman omaa autoakin.
Tapahtumassa on tarjolla tekemistä ja toimintanäytöksiä
Tarjolla on paljon nähtävää ja koettavaa. Paikalla on monenlaista kalustoa niin puolustusvoimilta, poliisilta, pelastuslaitokselta kuin merivartiostolta. Toimintatorilta löytyy mm. temppurata ja useita eco-aims ampumaharjoitteluaseita, joilla voi testata omia taitojaan. Liikenneturvallisuuden alalta löytyy törmäyskelkka sekä pyörähdysauto. Tapahtumassa pääsee siis kokeilemaan, mitä tapahtuu, kun auto pyörähtää ympäri, ja kuinka turvavyö suojaa. Meriturvallisuuden alalta pääsee kokeilemaan merenkulkusimulaattoria sekä näkemään merivartioston partioveneen tai pelastuslaitoksen sammutusveneen. Lisäksi Turun meripelastusseura ja Saaristomeren merivartiokilta tuo näytille veneitään.

Perjantaina tarjolla yhteistyössä Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen, Turun hätäkeskuksen ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa toteutettava toimintanäytös klo 11.15.
Runsaasti seurattavaa löytyy myös toimintanäytöksissä. Esimerkiksi Tullin läpivalaisuauton toiminta ja pelastuskoirien etsintänäytökset ovat harvinaista nähtävää. Uutena asiana Tulli lanseeraa nuuskakoiratoiminnan tapahtumassa. Molempina päivinä Rajavartiolaitoksen vartiolentolaivue ja Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen MIRG-ryhmä ovat lupautuneet tehtävävarauksella (= mikäli samanaikaisesti helikopteri saa operatiivisen tehtävän, niin näytös peruuntuu) näyttämään, miten helikopterilla pelastetaan ihminen merestä.
Varsinais-Suomen pelastuslaitos yhdessä Länsi-Suomen Pelastusalan Liiton kanssa on vahvasti mukana esittelemässä toimintaansa ja järjestää yleisölle päivittäin kaksi kertaa alkusammutusharjoituksen. Lisäksi perjantaina on tarjolla yhteistyössä Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen, Turun hätäkeskuksen ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa toteutettava toimintanäytös.
Sotkuun munkkikahveille ja hernarille
Naisten valmiusliitto ry:n Turun ja Porin alueneuvottelukunta ja Maanpuolustusnaisten liiton Varsinais-Suomen piiri ovat esittelemässä naisten turvallisuuteen ja varautumiseen liittyvien valmiuksien kehittämismahdollisuuksia. Sinibaretit tuovat tapahtumaan kansainvälisen rauhanturvaamisen näkökulman.
Sotilaskoti luonnollisesti pitää huolta siitä, että tapahtumassa on mahdollista ostaa sotkun kenttätykillä valmistettua erinomaista hernekeittoa (vain lauantaina) tai juoda maanmainiot munkkikahvit.
Takaan, että näin kattavaa ja monipuolista turvallisuustoimijoiden yhteistä esittäytymistä ja yhdessä toimimista on tarjolla todella harvoin, jos koskaan. Kannattaa osallistua.
Blogissamme vilahtelee myös vierailevia blogikirjoittajia, joista tällä kertaa on vuorossa Nuku Rauhassa -projektipäällikkö Tino Puhakka.

Terveisin, Tino
”Olen 56-vuotias, Puolustusvoimissa pitkän ja monipuolisen uran tehnyt, everstiluutnantti evp. Reserviin jäin vuoden 2015 lopussa. Olen toiminut eri koulutus- ja henkilöstöalan tehtävissä. Tiedotus ja Turun komendantuurin tehtävätkin tulivat vuosien varrella tutuksi. Vapaaehtoisen maanpuolustuksen kehitystä olen seurannut läheltä lähes 20 vuotta. Vuoden reservissä olon jälkeen mielenkiintoni mielekkääseen tekemiseen vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen saralla herätettiin jälleen, joten lähdin Lounais-Suomen maanpuolustuspiirin toimintaan mukaan yhtenä koulutuspäällikkönä sekä NUKU RAUHASSA -projektipäällikkönä. Vaimoni on vielä pitkään työelämässä, ja kolme aikuista lastani ovat jo itsenäistyneet, joten aikaa löytyi sopivasti. Vapaa-aikaa vietän paljon luonnossa liikkuen valkoisen länsiylämaanterrierini kanssa.”