Heiluuhan hihassasi varsinaissuomalainen välkky keksintö?

Kesä on taakse jäänyt ja syksy saapuu pimenevine iltoineen. On taas aika muistuttaa heijastimen käytöstä.

Myös perheen karvaiset jäsenet on hyvä varustaa heijastimella.

Tiesitkö muuten, että heijastin on suomalainen keksintö ja vieläpä Varsinais-Suomalainen?

Monet hyvät keksinnöt syntyvät vahingossa tai vasta onnettomuuden jälkeen.

”Eletään 1950-lukua. Pertteliläinen maanviljelijä ja pienen talousmuoviyrityksen omistaja Arvi Lehti ajaa hevoskärryillään iltahämärässä kotiaan kohti. Samaa tietä ajaa auto, jonka kuljettaja ei huomaa miestä ja hevosta. Tulee kolari, hevonen kuolee.

Lehti hankkii tyhjään pilttuuseen ruiskuvalokoneen ja alkaa valmistaa hevoskärryihin heijastavia laattoja, jotta vastaavat onnettomuudet voitaisiin estää.

Myöhemmin, 1960-luvun puolella, syntyi jalankulkijan heijastin.”
(Teksti: Johanna Jantunen, Seura, 4.10.2015)

Moni meistä tietää Talmun heijastimet (myöhemmin Hella), mutta kyse on samoista heijastimista. Monien vuosien ja vaiheiden jälkeen Varsinais-Suomessa on edelleen vahvaa heijastinosaamista ja Talmun perintö jatkuu edelleen.

Muista, että välkyt näkyy

Heijastin ei ole turha killutin!

Heijastin ei ole turha killutin! Pelastuslaitoksen somessa vilahdelleet kaksoset Urpo ja Urho lähdössä pyöräretkelle. Kumpihan näistä veljeksistä näkyy pimeässä paremmin?

 

”Suomalaisillakin olisi parantamisen varaa heijastimen käyttäjinä, sillä vain noin puolet jalankulkijoista jaksaa kiinnittää heijastimen vaatteisiinsa. Kannattaisi kyllä, sillä jos kuljet pimeällä tiellä ilman heijastinta, lähivaloilla ajava autoilija havaitsee sinut noin 40 metrin päästä. Jos sinulla on heijastin, näyt jo 150 metrin etäisyydeltä.

Kaukovaloilla ajava näkee heijastimesi jopa 300 metrin päästä, mutta ilman heijastinta näyt vasta 100 metrin etäisyydeltä.

Kaikista jalankulkijoiden kuolemantapauksista lähes puolet tapahtuu pimeällä tai hämärässä.” (Lähde Liikenneturva)

Ellei heijastinta käytä oletan, että kyseessä on pääosin ajattelemattomuus. Hyvänä asiana näen sen, että vaate- ja jalkinesuunnittelussa otetaan entistä enemmän heijastavuus huomioon. Irtoheijastimissakin designia ja malleja löytyy jokaiseen makuun.

Heijastin on turvatuote, jonka täytyy täyttää tietyt vaatimuksen.Tyyppitarkastetun heijastimen tunnistaa CE-merkinnästä ja koodista EN 13356.

Huolehditaan siis omista ja lapsiemme heijastimista pyörän valoja unohtamatta!

Hyvää syksyä kaikille!

Terveisin, Eerik

 

Tutustu Erikiin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*