Hyvää naistenpäivää!

Maaliskuun kahdeksantena päivänä vietetään naistenpäivää. Kansainvälistä naistenpäivää on vietetty ensimmäisen kerran vuonna 1911, tällöin Itävallassa, Tanskassa, Saksassa ja Sveitsissä. Naistenpäivän tarkoituksena oli saada naisille oikeus äänestämiseen, työhön ja koulutukseen sekä lopettaa työsyrjintä. Nykyaikana naistenpäivä taas muistuttaa arvostuksesta ja saavutusten huomioinnista.

Vuonna 2018 Suomessa oli 2795 000 naista. Meitä on eri ikäisiä, pituisia, näköisiä ja kokoisia. Työskentelemme eri aloilla tehden parhaamme. Jokaisella meistä on omat arvomme ja mielenkiinnon kohteemme. Meitä kuitenkin yhdistää yksi suuri tekijä: olemme kaikki yhtä lailla arvokkaita ja kunnioitettavia.

Kuvassa on kaksi ensihoitajanaista.

Hoitoala on perinteisesti mielletty naisvaltaiseksi alaksi, joskin pelastuksessa ja ensihoidossa työskentelee naisia vähemmässä määrin. Pelastuslaitoksellamme ensihoidossa työskentelevistä työntekijöistä on naisia noin puolet.

Tällä alalla työskentelyssä tulevat esiin niin naisten kuin miestenkin hyvät puolet ja persoonien erityispiirteet, esimerkiksi herkkyys, fyysinen voima, kohtaamisen taito, ajattelun suorasukaisuus tai monipuolisuus. Työparityöskentelyssä tärkeää on kommunikointi, mikä talomme naisilta sujuu luontevasti, vaikkakin talomme miehetkin kykenevät tähän vallan loistokkaasti. Varmasti he ovat myös ottaneet mallia naisellisesta kommunikointitavastamme, onhan työ ikuista oppimista.

Upeat naiset alallamme tekevät joka päivä töitä terveyden ja elämän ylläpitämiseksi. Teemme yhteistyötä monen eri tahon kanssa, joissa myöskin työskentelee loistavia persoonia – mahtavia naisia! Yhteistyötä kanssamme tekevät hätäkeskuksen upeat naiset, jotka vastaanottavat hätäpuhelut tuoden rauhaa ja hälyttävät avun paikalle. Ensihoitajat taas kyselevät toisinaan hyvinkin henkilökohtaisia – ja naisellisiakin – kysymyksiä terveydentilaa ja hoidon tarvetta kartoittaessaan, naiseutta arvostaen. Päivystyksen mahtimimmit hoitavat ja ohjaavat potilaita parhaansa mukaan, huomaavaisesti ja rautaisella ammattitaidolla. Kotiutustiimin naiset taas tuovat apua kotona pärjäämiseen ja jaksamiseen – vaikka naisen paikka ei enää olekaan vain kotona.

Arvostakaamme naisia joka päivä, kuitenkin erityisesti naistenpäivänä. Koska olemme arvostuksemme ansainneet ja olemme tärkeitä. Ihan jokainen. Ollaan yhdessä ylpeitä siitä, mitä olemme saavuttaneet. Ja siitä, mitä yhdessä vielä tulemme saavuttamaan. Yhdessä olemme vahvoja.

Ihanaa naistenpäivää!

Blogissamme vilahtelee vierailevia blogikirjoittajia, joista tällä kertaa on vuorossa ensihoidossa työskentelevä Ida Pennanen.

Terveisin, Ida

”Olen hitusen alle 30-vuotias turkulainen ensihoitaja, äiti pienelle koululaiselle ja päiväkotilaiselle sekä kahden kissavanhuksen palvelija. Valmistuin 2009 lähihoitajaksi suuntautuen ensihoitoon ja nyt, kymmenen vuotta myöhemmin, astuin ensihoitaja AMK:n (kesällä yllättävänkin lämpöisiin) saappaisiin. Kenttätyön ja ihmisten kohtaamisen lisäksi työn kipinä on ensihoidon kehittäminen. Vapaa-aika kuluu luonnossa, kirjojen parissa ja palapelejä tehden.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.