Ja liekit loistavat joulupuista

Kohta on joulu ja lähestymme vuoden loppua. Samalla kun hiljennymme joulun viettoon, on syytä pohtia muutamia turvallisuusnäkökohtia. Joulukuussa tapahtuu eniten elävien kynttilöiden aiheuttamia tulipaloja ja onnettomuuksia. Suurin osa onnettomuuksista voitaisiin välttää, jos vain lukisimme pakkausten turvallisuusohjeet.

ulkotuli

Vanhassa suomalaisessa joululaulussa lauletaan ”Ja liekit loistavat joulupuista”. Liekeillä viitataan tietenkin kynttilöihin. Nykyään joulupuissa harvemmin enää on eläviä kynttilöitä. Kynttilät kuuluvat kuitenkin kiinteästi joulun viettoon. Jotta joulupuu – tai mikään mukaan – ei syttyisi liekkeihin, on otettava huomioon monia asioita.

Kynttilää ei saa koskaan jättää palamaan valvomatta, ja palava kynttilä tulee aina sijoittaa tarpeeksi kauas palavista materiaaleista. Kynttilöiden kanssa ei myöskään pidä käyttää palavista materiaaleista valmistettuja kynttilänjalkoja tai mansetteja. Tulipalovaaran lisäksi kynttilät voivat aiheuttaa myös muun tyyppisiä onnettomuuksia. Esimerkiksi lapsia ja eläimiä ei koskaan tule jättää yksin elävän tulen lähelle. Tuli voi herkästi sytyttää sekä hiukset että eläimen turkin palamaan. Tuikkukynttilöihinkin liittyy riskejä, jotka kannattaa huomioida. Kynttilän kuori voi lämmetä jopa 300-asteiseksi ja siksi sitä ei saa asettaa alustalle, joka voi syttyä palamaan. Tuikkujen alapuolella pitäisi olla pieniä nystyröitä, jotta ilma pääsee kiertämään myös tuikun alla.

Tonttu ikkunassa

Kynttilät tulee sijoittaa vähintään viiden senttimetrin välein toisistaan. Lisäksi pitää varoa, ettei steariiniin roisku vettä tai nestettä, koska vaikutus voi olla sama kuin silloin, kun palavaan öljyyn kaadetaan vettä: liekistä voi tulla jopa metrin korkuinen. Tällainen liekki tulee aina sammuttaa tukahduttamalla, ei koskaan vedellä. On tärkeää muistaa myös, että ulkokäyttöön tarkoitettuja kynttilöitä ei saa käyttää sisätiloissa, parvekkeella tai terassin katon alla. Kynttilät kannattaa sijoittaa muutaman metrin päähän tulenaroista materiaaleista sekä rakennuksista. Ulkokynttilätkin tarvitsevat silmälläpitoa, sillä esimerkiksi tuuli ja sade voivat aiheuttaa ikäviä yllätyksiä. Ulkokynttilät tulee sijoittaa palamattomalle alustalle niin, ettei tuuli puhalla niitä kumoon.

kynttilät

Joulu on aikaa, jolloin monet mielellään tapaavat sukulaisia, ystäviä ja tuttuja. Sytyttäkää kynttilöitä ja kutsukaa ystävät ja tuttavat syömään yhdessä hyvin. Muistakaa, että juhlapyhät ovat koko perheen juhla-aikaa ja että kaikkien perheenjäsenten pitää voida tuntea olonsa turvalliseksi. Toivon meidän kaikkien myös huolehtivan, ettei joulupuu tai mikään muukaan syty liekkeihin.

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

Terveisin, Tobbe

Terveisin, Tobbe

 

 

 

 

Tutustu Tobbeen (ruotsiksi)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.