Jokainen meistä voi olla oman elämänsä sankari

Usein näemme sankareina miehet ja naiset, jotka tekevät työtään ensihoidossa, palomiehinä, poliiseina jne.. Kun mietitään asiaa tarkemmin, niin mitä sinä voisit hätätilanteessa tehdä ollaksesi oman tarinasi sankari? Kovinkaan usein lehtien etusivuille tai palstoille ei pääse ne teot, joita me olemme opetelleet ja harjoitelleet niitä tiukkoja ja osaamista vaativien tilanteiden varalta, ja joiden avulla todellinen hätätilanne estetään. Vaikka lehden sivuille ei päästäkään niin silti itse olen sitä mieltä, että nämä arjen sankarit ovat todellisia sankareita.

Oletko sinä käynyt ensiapukurssin ja harjoitellut toimintaa ennen ammattiavun saapumista, osaatko auttaa vaikkapa elottomaksi mennyttä henkilöä? Entä osaatko toimia oikein, jos vappumunkkeja paistaessa rasvakattila syttyykin liekkeihin?

Kuvassa harjoitellaan vierasesineen poistoa hengitysteistä eli Heimlichin otetta. Ensiavun peruskurssilla sinäkin pääset harjoittelemaan henkeä pelastavia toimenpiteitä.

Kuvassa harjoitellaan vierasesineen poistoa hengitysteistä eli Heimlichin otetta. Ensiavun peruskurssilla sinäkin pääset harjoittelemaan henkeä pelastavia toimenpiteitä.

Minuuttipeliä!

Kun ambulanssi saa hälytyksen soitettuasi 112:een, kuluu helposti minuutteja ennen kuin ammattiapu on paikalla, vaikka he olisivat miten nopeita ja ripeitä tahansa. Varmasti ensiapukurssillakin sinulle kerrottiin, että ensimmäiset minuutit ratkaisevat, ja jotain olisi hyvä osata tehdä.  Elottoman potilaan selviytyminen voi olla sinun käsissäsi ja yksinkertaisilla toimenpiteillä sinäkin voit auttaa maahan tuupertunutta henkilöä tai vaikkapa ruokalassa ruoanpalaan tukehtuvaa työkaveriasi. Aivoihin tiedetään tulevan ensimmäisiä vaurioita jo muutamien minuuttien jälkeen siitä, kun henkilö ei enää hengitä.  Todellisuus siis on se, että sankaritekoja toki tekee myös ensihoitohenkilöstö saapuessaan paikalle ja tehdessään työnsä, mutta olisiko potilas selvinnyt ilman SINUN apuasi?

Muutamienkin minuuttien merkitys siis maallikkoauttajien toimissa on merkittävä. Ei ensihoitajakaan kykene tekemään ihmeitä ja saa kuollutta palautettua takaisin toimintakykyiseksi ja työssäkäyväksi kansalaiseksi vaan meillä kaikilla kanssakulkijoilla on tällaisissa tilanteissa paljon annettavaa. Tutkimukset puhuvat karua totuutta siitä, miten ihmisen aivot edelleen tässä kehittyvässä yhteiskunnassa janoavat happea. Tajuton kolaripotilas, jonka hengitys on estynyt esim. huonon asennon vuoksi, tarvitsee yksinkertaisen ensiavun, hengitystiet tulee avata. Meitä on peloteltu rankavamma-peikoilla vuosikausia, mutta joskus pitää punnita pikaisesti vaihtoehtoja ja esimerkiksi tässä tapauksessa hengitystien avaaminen kääntämällä päätä varovasti taaksepäin varmistaa potilaan vapaan hengitystien ja näin ollen mahdollista rankavammaakin (jos sellainen ylipäätään potilaalla on) voidaan hoitaa potilaan päästessä sairaalahoitoon.

Yleensä ammattiapu saapuu paikalle minuuteissa, mutta joskus  avun saamisessa saattaa kestää, ja silloin ensiaputaidot nousevat arvoon arvaamattomaan.

Yleensä ammattiapu saapuu paikalle minuuteissa, mutta joskus avun saamisessa saattaa kestää, ja silloin ensiaputaidot nousevat arvoon arvaamattomaan.

Tunnista tilanne

Niin mitä sinä siis teit? Tunnistit tilanteen, jossa tarvitaan ammattiapua, soitit lisäapua hätänumerosta 112, kerroit minne apua tarvitaan, kuuntelit hätäkeskuspäivystäjän kysymykset ja vastasit niihin parhaalla mahdollisella tavalla ja aloitit ensiaputoimenpiteet.

Tiesithän muuten, että hätäkeskus tarvittaessa ohjaa sinut antamaan ensiapua autettavalle, jos vaikkapa läheisen saama sairauskohtaus tyhjentää päästäsi kaikki sinne aikaisemmin hankitut ohjeet.

Mielestäni ensiapu- ja alkusammutustaidot ovat kansalaistaitoja, jotka jokaisen meidän tulisi hallita. Kuten aikaisemmissa kirjoituksissa mm. Irma ja Tobbe ovat maininneet niin vastuu kodin turvallisuudesta ja turvallisesta ympäristöstä on ensisijaisesti meillä itsellämme. Erilaisia kursseja ensiavun ja alkusammutuksenkin osalta järjestetään lukuisten tahojen toimesta. Muista siis hankkia ensiapu ja alkusammutustaidot ja kerrata niitä säännöllisesti. Kenties tapaamme ensiapukurssilla.

Terveisin, Johanna

Terveisin, Johanna

 

 

 

 

Tutustu Johannaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.