Joulu Turun hätäkeskuksen silmin

Joulu on rauhoittumisen aikaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ongelmilta vältyttäisiin. Yhteiskuntamme on muuttunut vuosien saatossa suuntaan, jossa yhä useampi on töissä myös jouluna. Yhteiskuntamme ei pysähdy muutamaksi päiväksi. Rauhoittuminen ja joulun juhlinta ei enää tapahdu kodin seinien sisäpuolella, vaan ihmiset hakeutuvat muun muassa kauppoihin ja ravintoloihin.

Hätäkeskuksen silmin joulu on yhä enemmän arjen kaltainen juhla. Hätäilmoituksia tulee samoista asioista kuin arkena. Ihmiset ajavat kolareita, kaupoista näpistellään, päihtyneet aiheuttavat häiriöitä ja kodeissa tapellaan. Joulun erikoisuutena on vuodesta toiseen kynttilöiden aiheuttamat tulipalot, joiden sammuttamiseen tarvitaan apua. Tutut tapamme kuten saunominen ja takan polttaminen aiheuttavat nekin välillä ongelmia tulipalojen muodossa.

Kuva: Hätäkeskuslaitos

Joulunaika on myös yksinäisyyden aikaa. Tämäkin näkyy yhteydenotoissa hätäkeskukseen. Osalla meistä ei ole ystäviä tai perhettä, jolloin mieli tummuu kuten lumeton maisema. Hätäkeskuspäivystäjän jouluun kuuluu tällaisenkin surun ja murheen kohtaaminen. Tehtävämäärissä joulu ei eroa tavanomaisesta sunnuntaista.

Onneksi yhteiskuntamme on kuitenkin rakentunut niin, että hädän hetkellä yksinäisenkään ei tarvitse jäädä yksin. Onnettomuuden, rikoksen tai häiriön kohdatessa on apua saatavilla. Tämän turvaavat ne lukuisat miehet ja naiset turvallisuuden saralla, jotka ovat joulunakin töissä esimerkiksi poliisissa, ensihoidossa, sosiaalitoimessa, pelastuslaitoksilla, sairaaloissa ja hätäkeskuksissa. Meidän turvanamme on paljon asioita ilman, että sitä huomaamme tai tulemme ajatelleeksi.

Joulu on myös kiitollisuuden aikaa. Minä olen kiitollinen monesta asiasta. Yksi niistä on se, että me suomalaisina olemme päättäneet pitää toisistamme huolta. Hädän hetkellä on lohdullista tietää, että apua on saatavilla. Se on vain soiton päässä.

Hyvää joulua blogin lukijoille!

Hätäkeskuksen toiminnasta lyhyesti

Suomessa on kuusi hätäkeskusta. Ne vastaanottavat keskimäärin 7300 hätäilmoitusta vuorokaudessa. Niistä noin puolet aiheuttaa tehtävän poliisille, pelastustoimelle, ensihoidolle tai sosiaalitoimelle. Turun hätäkeskus vastaanottaa hätäpuheluita Varsinais-Suomen, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen alueilta. Hätänumeroon tulee soittaa, kun tiedät tai epäilet hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön olevan uhattuna tai vaarassa. Parasta on, jos hätäpuhelun soittaa avuntarvitsija itse niin, että on etukäteen selvittänyt oman sijaintinsa. 112Suomi-sovellus paikantuu tarkemmin kuin hätäpuhelu.

Blogissamme vilahtelee vierailevia blogikirjoittajia, joista tällä kertaa on vuorossa Juha Talka Hätäkeskuksesta.

Terveisin, Juha

” Olen syntyperäinen turkulainen. Armeijan jälkeen valmistuin poliisiksi Riihimäelle. 10 vuoden ja hallintotieteiden opintojen jälkeen ura on vienyt hätäkeskuksiin Kouvolaan ja Hämeenlinnaan viestipäälliköksi. Keskusten lopettamisen yhteydessä työura jatkui Turussa joitain vuosia rakentaessa suuren terveystoimijan valtakunnallista asiakaspalvelua. Tämän jälkeen palasin juurilleni hätäkeskuksen apulaispäällikön tehtäviin vuoden 2017 alusta. Koko urani on mennyt terveyden ja turvallisuuden aloilla, muita auttaen hädässä ja tarpeessa.”

 

1 thought on “Joulu Turun hätäkeskuksen silmin

  1. Kiitos oli kiva lukea! Hyvää ja rauhallista joulua kaikille sekä hyvää alkavaa vuotta 2019. Toivottaen eläkkeellä oleva päivystäjä Erja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.