Joutsen jäätynyt kiinni – vai onko sittenkään?

Auton ikkunat ovat aivan huurussa sammutusauton takapenkillä. Hengitän raskaasti ja tunnen lämmön nousevan pintapelastuspuvun sisällä. Toivottavasti kohta ollaan perillä metsälammen lähellä, autolla pääsee vain 400 metrin päähän lammesta, joten pieni kävely on vielä edessä. Ajatus nostaa lisää hikipisaroita otsalleni. Auto pysähtyy ja hyppään ulos –  ”aah ihanaa, raitista ilmaa!”. Kävelen työparini kanssa liukkaassa niittyrinteessä, jonne ensilumi on laskeutunut yön aikana. Mäen alla siintää metsälampi, jonka keskellä, todella kaukana rannasta on ryhmä joutsenia. Ihme kyllä jää kestää liikkua, kun liikkuu nelinkontin. Konttaamme kohti joutsenia ja kun pääsemme noin 15 metrin päähän, joutsenet päättävät lähteä karkuun ja lentävät pois, taas kerran. En ole 15 vuotta kestäneen pelastuslaitosurani aikana vielä kertaakaan tavannut kiinni jäätynyttä tervettä joutsenta, vaikka PMMP niistä laulaakin, liekö tässä syy ihmisten huoleen?

joutsen2

Pintapelastaja menossa joutsenen luo.

Varsin usein hätäkeskus välittää meille eläimenpelastustehtävän, jossa jo alkutiedoissa kerrotaan joutsenen jäätyneen kiinni jäähän. Yleensä näitä ilmoituksia alkaa tulla siinä vaiheessa kun vesialueet saavat ensimmäisiä jääpeitteitään, tehtävät tuntuvat vähenevän talven edetessä. Pelastuslaitos avustaa vuosittain useita eri villieläimiä vesialueilla. Joskus jopa on ilmoiteltu joutsenista, jotka uivat reilun kokoisessa avovedessä, mutta jäätä on avoimen veden ympärillä. Tällöin on vedottu siihen, että joutsen saattaa jäätyä kiinni. No eihän pelastuslaitoksella ole aikaa odottaa, että aukko jäätyy kiinni ja joutsenet ehkä siinä mukana.

hirvi

Hirven avustamista jäistä kuivalle maalle. Pelastuslaitos hoitaa usein eläimiin liittyviä tehtäviä.

Joutsen on villieläin, joka on tottunut elämään ilman ihmisen apua ja laji selviää pakkasista jonkin aikaa aivan hyvin. Lintu saattaa makailla jopa useamman päivän paikallaan säästääkseen energiaansa, eikä kuitenkaan jäädy kiinni. Joskus tietysti jokin yksilö saattaa olla heikko sairauden tai vanhuuden vuoksi ja voi jäätyä kiinni jäähän kuoltuaan, mutta tällöinkin luonnonkiertokulku hoitaa asian.

Kirjoituksen tarkoituksena ei ole se, että kukaan ei soita ja pyydä apua, vaan toive on saada soittaja ajattelemaan asiaa ennen kuin tekee hätäilmoituksen. Tässä muutama pohdittava asia:

  • Kannattaa tarkkailla tilannetta riittävän pitkään, jopa seuraavaan päivään ja kiikaroida ovatko joutsenet liikkuneet vuorokauden aikana.
  • Seuraavaksi kannattaa miettiä luonnonkiertokulkua: kuuluuko sairaiden tai vanhojen villieläinten antaa päättää itse viimeinen lepopaikkansa?
  • Viimeiseksi pysähdy myös miettimään kuinka paljon avunsaanti saattaa harvaan asutulla seudulla viivästyä esimerkiksi tulipalotilanteessa, kun alueen lähimmät palomiehet ovat liukkaalla jäällä hätyyttämässä joutsenia lentoon tulipalon syttyessä.
joutsen1

Keskusta-alueelle eksynyt joutsen siirretään omaan ympäristöönsä.

Jos näiden ajatusten jälkeen sinun mielestäsi joutsen vielä tarvitsee apua, niin soita hätäkeskukseen ja ilmoita asiasta. Pelastuslaitos käy tarkastamassa tilanteen, olemme täällä teitä varten.

Jos näet, että lintu on kiinni siimassa, verkossa tai muussa vastaavassa, niin silloin pitää ilman muuta soittaa apua.

Mukavaa alkavaa talvea ja varokaa heikkoja jäitä!

Terveisin, Mika

Terveisin, Mika

 

 

 

 

Tutustu Mikaan

1 thought on “Joutsen jäätynyt kiinni – vai onko sittenkään?

  1. Hyvä ja asiallinen kirjoitus! Järki käteen ja sitten vasta puhelua hätäkeskukseen. Etenkin näissä eläintapauksissa. Mukavaa joulua ja talvea vaan kaikille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.